The House of The Rising Sun

publicat: 19/02/2011 01:19 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Melodia de astazi are o vechime de peste un secol si jumatate si face parte din folclorul american. Unii muzicologi sustin ca acesta e unul din cantecele tiparite pe foi volante aduse de emigranti in America. Cantecul ar fi putut fi pierdut pentru totdeauna daca folcloristul Alan Lomax, impreuna cu tatal sau, nu l-ar fi inregistrat in interpretarea lui Tillman Cadle, un cantaret de folk si activist sindical din Kentucky. Totusi, sursa lui exacta este inca o controversa. O varianta (intemeiata) sustine ca se refera la bordelul Rising Sun al doamnei Marianne LeSoleil Levant - de unde ii venea si numele, in limba engleza LeSoleil Levant se traduce Rising Sun - o afacere care a functionat intre 1862 si 1874 in New Orleans. A doua varianta considera ca se refera la o femeie inchisa la Orleans Parish, o inchisoare pentru femei care avea pe frontispiciu un soare ce rasarea (rising sun). In ceea ce priveste alte variante puteti gasi mai multe detalii aici.

Desi initial melodia era o balada engleza, in timp ea a devenit un cantec folk afro-american foarte popular. Prima inregistrare a melodiei dateaza din 1937 si ii apartine Georgiei Turner, o cantareata americana de folk, si era intitulata Rising Sun Blues. In 1964, The Animals, o trupa britanica fondata de Alan Price (prezent si el in lista) si Eric Burdon, a interpretat melodia la deschiderea unui concert al lui Chuck Berry intr-o versiune care a devenit un hit instant. The Animals au pretins ca au auzit prima data melodia in interpretarea Ninei Simone din 1962, desi ea mai fusese preluata pana atunci si de alti muzicieni renumiti printre care Pete Seeger (1958), Charlie Byrd (1960) sau Bob Dylan (1961). Pentru aranjamentul in varianta rock este creditat Alan Price care primeste toate drepturile de autor pentru difuzarea piesei in interpretarea The Animals, insa melodia in sine are un statut de royalty-free, deci poate fi preluata de oricine, fara ingradire, pentru ca pana acum nimeni nu a pretins drepturi de autor asupra ei.

The Animals au reusit cu aceasta melodie sa ajunga pina pe primul loc in US Billboard si aceasta a fost o performanta cu atat mai mare cu cat a fost primul number-one al unei trupe britanice de dupa 1962 care nu fusese compus de duo-ul John Lennon si Paul McCartney. Desi versurile initiale se refereau la o prostituata sau o prizoniera (vezi mai sus), cei de la The Animals un inlocuit personajul principal cu un impatimit al jocurilor de noroc pentru a face evident cantecul mai popular la posturile de radio. O alta preluarea de succes a fost si cea trupei americane Frijid Pink din anul 1969 care a ajuns pe primul loc in topurile europene.

Pana astazi se cunosc sute de inregistrari ale acestui cantec in interpretarea unora dintre cei mai renumiti artisti, pe langa cei care nu au fost inclusi in lista de astazi numarandu-se si The Beatles, Idris Muhammad, Johnny Hallyday, Sinead O'Connor sau tenorul Peter Hoffman. In 2004 cantecul a fost plasat pe locul 122 in topul Celor mai bune 500 de cantece din toate timpurile publicat de revista Rolling Stones. A fost inclus de asemenea in topul Cantecelor care au modelat rock and roll-ul al fundatiei The Rock and Roll Hall of Fame, iar in 1999 Asociatia Industriei de Inregistrari din America (RIAA) l-a inclus in topul Cantecelor secolulului. In acelasi an (1999) The Animals au premit premiul Grammy Hall of Fame, un premiu ce se acorda cantecelor mai vechi de 25 de ani si care au o insemnatate istorica desosebita.

Iata si cea mai veche versiune cantata de Georgia Turner (1937):

... si o versiune moderna dintr-un concert live sustinut de trupa Muse in 2006:

Mai jos am listat creditele melodiilor din playlist, alaturi de genul muzical. De aceasta data am ales in special versiunile cantaretilor cunoscuti. Este posibil ca unele inregistrari sa fie mai noi decat anul care este trecut intre paranteze; am preferat sa trec anul in care a fost inregistrata prima versiune de catre artist si nu anul versiunii listate, pentru a respecta cu fidelitate cronologia.

01. In New Orleans (House of The Rising Sun) (1944)
gen muzical: blues; interpret: Leadbelly
02. House of The Rising Sun (1958)
gen muzical: country blues; interpret: Pete Seeger
03. House of The Rising Sun (1960)
gen muzical: folk; interpret: Miriam Makeba
04. The House of The Rising Sun (1960)
gen muzical: jazz; interpret: Charlie Byrd
05. House of The Rising Sun (1961)
gen muzical: folk; interpret: Bob Dylan
06. House of The Rising Sun (1962)
gen muzical: folk; interpret: Joan Baez
07. The House of The Rising Sun (1962)
gen muzical: soul-jazz; interpret: Nina Simone
08. House of The Rising Sun (1964)
gen muzical: rock; interpret: The Animals
09.House of The Rising Sun (1964)
gen muzical: soul; interpret: The Platters
10. The House of The Rising Sun (1964)
gen muzical: surf; interpret: The Ventures
11. The House of The Rising Sun (1965)
gen muzical: lounge; interpret: Sammy Kaye
12. The House of The Rising Sun (1968)
gen muzical: easy listening; interpret: James Last
13. House of The Rising Sun (1969)
gen muzical: rock progresiv; interpret: Frijid Pink
14. The House of The Rising Sun (1977)
gen muzical: funk; interpret: Santa Esmeralda
15. House of The Rising Sun (1978)
gen muzical: disco; interpret: Fausto Papetti
16. The House of The Rising Sun (1980)
gen muzical: country rock; interpret: Dolly Parton
17. The House of The Rising Sun (1980)
gen muzical: pop; interpret: Alan Price
18. House of The Rising Sun (19??)
gen muzical: calypso; interpret: Michael Tobas
19. House of The Rising Sun (1983)
gen muzical: simfonic; interpret: London Symphonic Orchestra
20. House of The Rising Sun (1988)
gen muzical: clasic pop; interpret: Andy Griffith
21. House of The Rising Sun (1992)
gen muzical: folk rock; interpret: Tracy Chapman
22. House of The Rising Sun (1993)
gen muzical: eurohouse; interpret: En-Rage
23. The House of The Rising Sun (1994)
gen muzical: folk; interpret: Edward Simoni
24. House of The Rising Sun (1995)
gen muzical: blues; interpret: B. B. King and Mary Travers
25. House of The Rising Sun (2002)
gen muzical: trance; interpret: Secret Tunes
26. House of The Rising Sun Mix (2003)
gen muzical: electronica; interpret: Crazy Bob

Liste de melodii (1):

Referinţe:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: The House of The Rising Sun
Descriere: versiuni ale melodiei The House of The Rising Sun (sec. XIX)
Gen muzical: Various
Conţine: 27 melodii
Timp total: 01:38:35
Bit rate: 64kbps
Creată la: 24/01/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: