Winter Wonderland

publicat: 11/12/2011 15:57 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Winter Wonderland a fost compus in 1934 de compozitorul Felix Bernard si textierul Richard B. Smith, amandoi de nationalitate americana. Cantecul a devenit o piesa standard cantata in perioada sarbatorilor de iarna si in 2007 a fost declarata cea mai rulata piesa de sarbatori a unor artisti-membri ai ASCAP (American Society of Composers, Authors and Publishers), o asociatie americana omoloaga Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. Pina astazi se cunosc peste 200 de reluari in interpretarea multor artisti, cea mai populara versiune fiind insa cea a formatiei Eurythmics (1987).

Interesant este faptul ca versurile cantecului nu fac nici o referire la sarbatorile de iarna, insa in tarile emisferei nordice el este vazut ca un cantec de Craciun datorita titlului si a catorva mentionari ale saniei cu zurgalai (sleigh-bells). Personajul Parson Brown se refera la preotii protestanti (parson) care faceau naveta intre marile orase pentru ceremoniile de casatorie ale enoriasilor, fiindca la acea data nu aveau o parohie proprie. In acest caz, personajele ii cer omului de zapada sa ii tina loc preotului pentru oficierea cununiei.

Richard B. "Dick" Smith, cel ce a compus versurile cantecului, a fost inspirat de imaginea pietei Central Park din Honesdale acoperita de zapada. El a asternut versurile pe hartie in timp ce se trata de tuberculoza in sanatoriul West Mountain Sanitarium din Scranton (Pennsylvania). Din pacate, avea sa treaca in nefiinta un an mai tarziu din cauza acestei boli nemiloase, la patru ani dupa ce fusese diagnosticat, la numai 34 de ani. Dupa ce a finalizat poemul, l-a trimis prietenului sau pianistul Felix Bernanrd.

O copie a cantecului avea sa ajunga la Joey Nash, liderul vocal al formatiei lui Richard Himber, astfel ca versiunea originala avea sa fie inregistrata de Richard Himber si Hotel Ritz-Carlton Orchestra la casa de discuri RCA in 1934. Printre membrii orchestrei de la acea sesiune de inregistrari se afla si celebrul cantaret american de jazz, clarinetisul Artie Shaw. Totusi, cea mai de succes interpretare din acel an ii va apartine lui Gaetano "Guy" Lombardo si orchestra sa The Royal Canadians, el reusind sa ajunga pana pe primul loc in US Billboard.

Cantecul a fost adaptat si in alte limbi, cea mai cunoscuta varianta in alta limba decat engleza este cea in limba germana cu titlul Weisser Winterwald. Printre artistii cei mai cunoscuti care au interpretat acest cantec in limba germana se numara Nana Mouskouri (1977), Mireille Mathieu (1999) sau Andy Borg (2008).

Varianta originala in interpretarea lui Richard Himber si Orchestra (1934):

si Ozzy Osbourne in duet cu Jessica Simpson intr-un episod din The Osbourne Family din 2003:

Liste de melodii (1):

Referinţe:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Winter Wonderland
Descriere: versiuni ale melodiei "Winter Wonderland" de Felix Bernard/Richard B. Smith (1934)
Gen muzical: Various
Conţine: 32 melodii
Timp total: 01:25:41
Bit rate: 64kbps
Creată la: 11/12/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: