Yesterday

publicat: 17/03/2011 23:05 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Yesterday a fost inregistrata in original de The Beatles pe albumul Help! din 1965. Desi melodia este creditata duo-ului Lennon/McCartney, ea a fost compusa doar de Paul McCartney si, conform biografiei sale, el ar fi compus-o dupa ce a auzit-o in vis. Indiferent cat de picant ar fi acest amanunt, un lucru e cert: Yesterday detine recordul Guiness World Records pentru melodia cu cele mai multe versiuni alternative inregistrate (peste 1600). In 1997 cantecul a fost inclus in Grammy Hall of Fame, iar in 1999 a fost votat cel mai bun cantec al secolului XX intr-un sondaj organizat de BBC Radio 2 in randul ascultatorilor si specialistilor.

La data inregistrarii, melodia era prima in care interpretarea apartinea unui singur membru al formatiei Beatles (Paul McCartney), iar versiunea finala era atat de diferita de celelalte cantece ale The Beatles incat ceilalti 3 membri au votat impotriva lansarii ei ca single in Marea Britanie ci doar in Statele Unite. Melodia a ajuns totusi pina pe pozitia 8 pin UK Singles Chart, avand mai mult succes in Statele Unite, unde a ajuns pe primul loc in US Billboard Hot 100.

De-a lungul timpului au exista mai multe acuzatii de plagiat la adresa cantecului, cea mai cunoscuta fiind o posibila asemanare cu versurile melodiei Answer Me, My Love a lui Nat King Cole. Pina la urma, niciuna din acuzatii nu s-a dovedit fondata.

Cantecul a fost interpretat de foarte multi artisti cunoscuti printre care Elvis, Bob Dylan, Frank Sinatra, Jose Feliciano, Placido Domingo sau Shirley Bassey. In 2004 versiunea The Beatles a fost inclusa in Topul celor mai bune 500 de cantece ale tututor timpurilor al reviste Rolling Stones pe locul 13. In 2002 Paul McCartney i-a cerut lui Yoko Ono sa ii permita sa inverseze ordinea creditarii pe inregistrarile care vor fi emise in viitor (McCartney/Lennon) insa aceasta a refuzat.

In lista de melodii am inclus versiunile celor mai renumiti artisti care au interpretat aceasta melodie intre 1965 si 2009. Recunosc ca indiferent de numele tuturor celorlalti si faima lor, versiunea care imi este cea mai apropiata de suflet ramine tot versiunea interpretata de Paul.

Versiunea originala, in interpretarea lui Paul McCartney (1965):

si o versiune 8 bit, pe o consola Nintendo, pentru jocul The Beatles Rock Band (2010):

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Referinţe:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Yesterday
Descriere: versiuni ale melodiei Yesterday de John Lennon/Paul McCartney (1965)
Gen muzical: Various
Conţine: 25 melodii
Timp total: 01:17:11
Bit rate: 64kbps
Creată la: 17/03/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: