Muzichii • Muzică românească

Arhivă anuală:

2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006

18 înregistrări

Antologie muzică românească 2011 (vol. 1-2)

publicat pe 28 decembrie 2011 19:17 în Muzică românească de Leonardo

Asa cum se intampla la fiecare sfarsit de an, am realizat o lista cu melodiile artistilor romani care mi-au atras atentia de-a lungul anului. Lista a fost creata in februarie si am actualizat-o de fiecare data cand am auzit ceva care mi s-a parut interesant/placut/ciudat. Daca ar fi sa nominalizez melodia mea preferata a acestui an, aceasta ar fi Ai un loc a formatiei Directia 5, melodie al carei refren m-a obsedat mai multe zile la rand, fara niciun motiv anume. Dintre melodiile dance, preferatele ar fi Never be alone la egalitate cu Ya BB. O mentiune speciala vreau sa o fac despre Guess Who, pe care l-am considerat artistul anului la finalul lui 2010. Guess Who continua sa faca rime care isi pastreaza seriozitatea, cu o doza bine temperata de pasaje haioase, fara sa cada in vulgaritate ieftina, din punctul meu de vedere aceasta fiind cheia succesului unui artist de hip-hop in mainstream. Secretul lui Guess Who este insa si faptul ca a ales sa propage mesaje cu o esenta foarte puternic motivationala, ceea ce unora nu le place (eu fiind unul dintre acestia), dar, pentru cei mai multi dintre ascultatori, aceste mesaje sunt cu siguranta foarte necesare intr-o perioada ca cea prin care trece majoritatea romanilor.

(citeşte)

genuri: Românească
|

Antologie muzică românească 1999-2000

publicat pe 13 octombrie 2011 20:32 în Muzică românească de Leonardo

Anii 1999-2000 au fost ani interesanti pentru muzica romaneasca. Au fost probabil anii cu cele mai multe trupe infiintate pentru o singura melodie dar si anul in care s-au consacrat unele dintre trupele romanesti memorabile (si regretate de multi, as adauga). In 1999 se formeaza, oficial, trupele Body & Soul, Animal X, Latin Express, A.S.I.A., Activ, K-pital, Exoticm Impact si Proconsul.

A.S.I.A. debuteaza in decembrie 1999 cu albumul Periculos, primul single extras de pe acesta, Inima mea, fiind unul din hiturile anului urmator. Mai apar albumele de debut ale L.A. (Femeia), Proconsul (De la rusi), Exotic (Sexxy), Activ (Sunete), Valahia (Valahia), Van Noizz (Van Noizz 1) sau Body & Soul (Pot sa-ti dau). De notat debutul muzical al Danei Coteanu alias Marijuana cu albumul eponim, de pe care va fi extras single-ul Tre' sa spun, cel al lui Lili Sandu in cadrul proiectului Umbre (o initiativa a lui Bogdan Ghita si Andi Rusu), al Andreei Banica in trio-ul Exotic si al Mihaelei Marinache alias Miki in trupa K-pital.

(citeşte)

genuri: Românească
|

Antologie muzică românească 2001-2002

publicat pe 06 iulie 2011 00:47 în Muzică românească de Leonardo

Mileniul III debuteaza in muzica romaneasca cu destramarea trupei Andre. In vara anului 2001 Andreea Balan, cea care a ramas in trupa, va canta alaturi de Alina Sorescu sub numele Andre. O vreme au existat zvonuri ca Andreea Antonescu se va intoarce in trupa, dar acest lucru nu s-a mai intamplat. In 2002 Andreea Balan isi lanseaza primul album solo, intitulat Te joci cu mine, cu numele de scena Andreea B.

Tot in 2001, Andreea Banica paraseste trupa Exotic, careia i se alaturase in 1998, si alaturi de Cristina Rus incepe proiectul "Blondy". Cristina Rus se despartise si ea in acelasi an de trupa Sing Sing B.B. din care facuse parte intre 1999-2001.

Festivalul "Cerbul de Aur" din 2001 aduce consacrarea trupei Proconsul, care devine prima trupa romaneasca ce castiga Cerbul de Aur (2001) si al treilea artist roman care castiga trofeul dupa Luminita Dobrescu (1969) si Monica Anghel (1996). Premiile pentru cea mai buna interpretare (solisti) si de popularitate la sectiunea pop sunt castigate de Luminita Anghel, in timp ce Valahia castiga premiile pentru cea mai buna interpretare (trupe) si de popularitate la sectiunea dance.

(citeşte)

genuri: Românească
|

Antologie muzică românească 2003 (vol. 1-4)

publicat pe 25 martie 2011 22:45 în Muzică românească de Leonardo

In timp ce faceam documentarea pentru acest post m-am decis sa revin asupra titlului Top muzica romaneasca si sa il numesc Antologie muzica romanesca. Motivul care m-a determinat a fost faptul ca anul 2003 a fost, din punctul meu de vedere, un an deosebit, un an prolific in artisti si creatii muzicale si, mai mult decat atat, anul 2003 a insemnat incheierea unei etape importante din istoria muzicii romanesti, inceputa cu un deceniu inainte. Drumul incepuse in 1993 cand Ioan Gyuri Pascu debuta cu albumul Mixed grill, iar formatia Directia 5 lansa cel de-al doilea album intitulat Seductie.

(citeşte)

genuri: Românească
|

Antologie muzică românească 2004-2005

publicat pe 21 ianuarie 2011 22:45 în Muzică românească de Leonardo

Antologia de muzica romanesca a ultimilor 20 de ani continua cu anii 2004 si 2005. Melodiile pe care le-am selectat sunt culese din notitele mele din acei ani, dar unele melodii sunt datate cu anul aparitiei albumului si nu neaparat cu data lansarii lor pe single. Am avut ceva indoieli cu privire la includerea unor melodii hip-hop, dar in final am respectat termenii sub care functioneaza acest site si anume acela de a nu publica melodii care folosesc un limbaj licentios sau care indeamna la violenta. Pentru ca nu am avut la dispozitie versiunile cenzurate ale unor astfel de melodii, am decis sa nu le includ. De asemenea, este posibil ca unii dintre voi sa fie ofensati de prezenta melodiei Suparat, care este considerata de multi o manea, dar, dupa cum bine stim toti, ea este o versiune in limba romana a melodiei Umoran sam a cantaretului croat Jasmin Stavros, o piesa originala ce poate fi cu greu incadrata in acest gen. Totusi, sa remarcam ca unele melodii pop prezente in aceasta antologie nu exceleaza la capitolul liric, ca urmare prezenta melodiei lui Adi de la Valcea este cu atat mai onorabila.

(citeşte)

genuri: Românească
|