Cele mai bine vândute albume ale anilor '60-'90

publicat: 12/09/2010 18:21 | actualizat: 2020-01-1212/01/2020 14:57

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Am descoperit ieri in libraria Dalles o colectie de 4 carti, editate in limba engleza, ce contin lista celor mai bine vandute albume intre 1960 si 1999. Cartile, desi sunt publicate in China, sunt de o calitate deosebita, nu numai din punct de vedere al prezentarii cit si al continutului. Este adevarat ca topul albumelor este alcatuit conform vanzarilor din Statele Unite, cum de altfel atentioneaza si prefata, dar autorul concluzioneaza ca pentru o piata de muzica atat de mare precum acea din SUA, topurile sunt in mare parte relevante pentru fiecare din perioadele studiate.

Fiecare album din top contine 2 pagini dedicate, cea din stanga - in care este prezentat contextul aparitiei lui, anul aparitiei, numarul de bucati vandute, lista de artisti care au contribuit (si alte date de specialitate) plus lista integrala si detaliata a melodiilor, iar cea din dreapta - coperta albumului.

Autorul acestei colectii este Gene Sculatti, un critic muzical american, ce a scris de-a lungul timpului articole pentru revista Rolling Stone si Los Angeles Times si a fost o vreme director in unul din departamentele saptamanalului american Billboard, una din cele mai vechi reviste comerciale dedicate industriei muzicale. Printre alte carti editate de el se numara The Catalog of Cool, o mini-enciclopedie a lucrurilor in voga din istoria moderna a Americii, si San Francisco Nights: The Psychedelic Music Trip, o istorie a muzicii psihedelice din perioada de glorie a culturii hippie dintre anii 1965 si 1968.

Formatul unei carti este putin mai mare decat o carcasa de CD (13 cm x 14 cm), iar pretul unei carti este in jur de 40 RON (39 RON in librarie sau 41 RON pe ebay - pret ce include si transportul). Pentru cei pasionati de muzica sau cei ce vor sa isi imbogateasca cultura muzicala, recomand cu caldura aceste carti.

Later edit: Intre timp am aflat ca exista si un al cincilea volum, al celor mai bine vandute albume in anii '50, pe care l-am gasit pe ebay aici.

Pagina demonstrativa din interior

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: