«Cutiuta cu muzichii» implineste 10 ani

publicat: 07 octombrie 2016 07:46 | actualizat: 2020-08-3030 august 2020 22:07

autor: Leonardo

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

In urma cu 10 ani, intr-o seara de 7 octombrie, am facut prima lista de melodii pe care am postat-o pe blogul meu personal cu titlul «Cutiuta cu muzichii». Pe atunci voiam doar sa imi creez cateva liste cu melodii ce imi placeau, ca sa le pot asculta la casti in timp ce eram la serviciu si sa nu fiu nevoit sa port cu mine stickuri usb, hard-discuri sau cd-uri. Melodiile le selectam de la cateva posturi de radio online pe care le ascultam la acea vreme. Initial am vrut sa fac un post de radio online care sa emita fisierele stocate pe un server, insa am avut dificultati in instalarea serverului de streaming, care era destul de rudimentar pe atunci, si am renuntat. Ideea de a face streaming la materialele audio de pe site nu am scos-o inca din calcul, insa este necesara o solutie pe care sa o pot instala si gestiona usor si sigur, dat fiind ca acesta este un hobby si timpul meu este limitat.

Au trecut 4 ani in care am continuat sa postez listele de melodii pe blogul meu, iar in acest timp am dezvoltat un site care sa ma ajute sa gestionez in mod indirect melodiile. Situl era, in fapt, un site de dedicatii muzicale - www.lovesong.ro - in care utilizatorii puteau sa incarce fisiere audio si sa le trimita sub forma unui mesaj privat prin e-mail altor utilizatori. In spatele acestui mecanism se aflau mai multe facilitati, printre care crearea de liste de melodii, gestionarea fisierelor audio si partajarea lor la o adresa cunoscuta doar de ei, insa ele nu erau disponibile utilizatorilor ci doar mie. Aceste facilitati ma ajutau doar pe mine sa gestionez listele de melodii publicate pe blog. Situl continua sa existe si astazi, insa in 2010 am decis sa dezvolt separat un site care sa poarte chiar numele rubricii «Cutiuta cu muzichii».

Eu sunt Leonardo si situl pe care ascultati aceste liste de melodii este dezvoltat in intregime de mine. Sunt pasionat de muzica si pentru ca sunt programator am avut sansa sa imi pun aceasta idee in practica mult mai usor, reusind timp de 6 luni sa creez acest site, pe care l-am lansat la sfarsitul lunii iunie 2010. Designul sitului imi apartine si am beneficiat de ajutorul unui coleg de serviciu sa il transpun in cateva machete Photoshop. Partea cea mai grea nu a fost programarea propriu-zisa ci transformarea machetelor Photoshop in HTML si CSS, pentru ca imi doream foarte mult ca ceea ce era in macheta sa se regaseasca exact in pagina web finala.

Tot ceea ce s-a dezvoltat ulterior, de la configurarea domeniului, a serverului ce gazduieste sitului, redactarea textelor de pe site, pana la toata infrastructura hardware si software - este in intregime gestionat de mine. Incerc, pe cat posibil, sa introduc in cadrul sitului toate tehnologiile noi si sa tin la zi tot software-ul sitului, nu numai pentru ca utilizatorii sa beneficieze de un suport mai bun pentru auditia melodiilor, dar si ca sa protejez situl de eventuale defectiuni cauzate de persoane rau-intentionate.

Principiile de functionare ale sitului au fost stabilite de la bun inceput si le-am respectat timp de 10 ani:

  • pentru ca situl este unul educativ si nu comercial, si mai ales pentru ca nu detin drepturi de autor pe materialele audio, am decis ca acest site nu va contine niciodata reclame care sa imi aduca un venit nemeritat. Situl este in intregime sustinut prin propriile eforturi financiare, acest lucru implicand atat gazduirea sitului, intretinerea hardware a serverului, dar si achizitionarea de melodii atunci cand nu reusesc sa le obtin din sursele pe care le am la dispozitie.
  • situl nu permite descarcarea in mod explicit a materialelor audio. Bineinteles ca exista moduri alternative de a descarca materialele audio cu diverse programe disponibile astazi, dar atat ca imi sta in putinta, incerc sa limitez acest lucru, pentru a face utilizatorii sa inteleaga ca acest site doreste sa prezinte muzica artistilor pentru a le-o face cunoscuta, insa achizitionarea ei, in caz ca le place, este in obligatia lor.
  • situl nu va promova melodii care instiga la violenta impotriva unor categorii de persoane din cauza religiei, rasei, sexului sau alte motive. Acest lucru explica de ce multe melodii ale trupelor romanesti de hip-hop nu sunt prezente in listele de melodii. Totusi, pentru ca valorile mele morale ma fac sa sustin libertatea de exprimare, in unele liste exista melodii care prezinta sexul feminin intr-o lumina mai putin favorabila din punct de vedere social si sentimental, dar acest lucru este cauzat mai degraba de reprezentarea disproportionata, in ansamblu, a opiniilor celeilate parti in muzica artistilor de sex feminin decat de selectiile mele.
  • situl nu va prezenta opinii rau-voitoare asupra muncii artistice a interpretilor ale caror materiale audio sunt prezente pe site. Acest principiu este unul important, pentru ca situl nu este unul de critica muzicala ci unul de educatie muzicala. Bineinteles ca si eu, ca oricine altcineva, am propriile opinii despre calitatea artistica a unor cantareti, dar, in spiritul acestui principiu, prefer sa nu incarc acele materiale audio care imi displac doar pentru a le critica. Cu toate acestea, materialele audio incarcate pe site nu sunt intotdeauna cele care imi plac, ci toate acelea care ma ajuta sa expun o anumita tema sau sa abordez o anumita tematica, chiar daca imi displac.

Aceasta aniversare de 10 ani evident ca a fost posibila si datorita celor care au intrat pe site si au apreciat eforturile mele. Pentru ca multi utilizatori au inceput sa intre pe site ca sa gaseasca muzica din reclamele tv romanesti, a fost necesar sa adaptez formatul unor postari pentru a raspunde si acestor cerinte, pentru ca initial nu am anticipat un astfel de scop «Cutiutei cu muzichii». Le multumesc tuturor celor care imi transmit aprecierile lor, chiar si celor care nu mi le transmit, dar intra aproape zilnic pe site.

Tin sa ii multumesc de asemenea si lui Alexandru Gheorghias de a carui prietenie sunt onorat, pentru ca mi-a dat sansa sa gazduiesc cateva din editiile emisiunilor Radio-Grafii pe care le realizeaza.

Va multumesc tuturor!

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Ajutor

Cauţi o melodie şi ai nevoie de ajutor în identificarea ei? Îţi recomand să mă contactezi prin intermediul acestui formular.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: