Cutiuţa cu muzichii

Ediţie specială

publicat: 04/04/2007 21:38 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Astazi vreau sa va aduc in atentie un format de muzica digital care acum citiva ani a fost in concurenta cu formatul mp3 inainte ca acesta sa cucereasca internetul. Este vorba de trackere modul sau pe scurt mod-uri. Mod-ul este un fisier ce contine muzica creata pe computer sau printr-un instrument conectat la computer. El a devenit popular prin intermediul jocurilor pe calculator Amiga si consta in principiu din mai multe trackere sau pagini - daca vreti sa le spunem asa - pe fiecare pagina aflindu-se note sau instrumente si alte informatii necesare legate de modul in care se succed sunetele. Diferenta fata de un fisier MIDI este ca instrumentele suna exact asa cum sunt in realitate si nu depind de player-ul folosit pentru a le rula.

Prin 1998 cind eram fascinat de revistele frantuzesti care promovau acest gen de muzica am colectionat citeva astfel de mod-uri. Mod-urile in principal contin secvente de sunete de baza (samples) care pot fi combinate cu programe speciale astfel incit sa poti crea o melodie cursiva. Aceste sample-uri pot fi colectionate de pe internet sau de pe cd-uri ce se pun in vinzare. Desi pare putin ciudat, unii oameni talentati pot crea adevarate capodopere muzicale folosind astfel de sample-uri. Unii sunt foarte pasionati in ceea ce fac dar putini ajung probabil sa fie recunoscuti prin intermediul mod-urilor lumii intregi.

Mai jos am pus o colectie strinsa de mine cu ceva timp in urma si pe care o ascult cu multa placere de cite ori simt nevoia sa ascult ceva special. Faptul ca oamenii pot crea muzica in functie de starea lor sufleteasca fara sa fie constrinsi sa stie sa cinte la instrumente sau sa aiba voce face care mod-urile sa reprezinte o alternativa serioasa din punctul meu de vedere la formatul mp3 comercial. Exista situri pe internet care distribuie gratuit aceste mod-uri, evident sub rezerva recunoasterii dreptului de autor al celui care a postat mod-ul. Un exemplu de acest gen este situl www.modarchive.org care are o colectie numeroasa incepind cu 1996.

Liste de melodii (1):

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Mod track-uri - Mod track-uri
Descriere: mod-uri
Gen muzical: Various
Conţine: 9 melodii
Timp total: 29:54
Bit rate: 64kbps
Creată la: 23/06/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: