Simply Red - Stars (1991)

publicat: 05/04/2011 00:01 | actualizat: 2020-01-1212/01/2020 14:57 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Albumul de fata este in opinia mea o capodopera muzicala si unul din cele mai bune albume ale anilor '90. Revista britanica de muzica Q Magazine a plasat acest album pe locul 80 din Top 100 Cele mai bune albume britanice din toate timpurile (iunie 2000), The British Recorded Music Industry il plaseaza pe locul 11 in Top 40 Cele mai bine vandute albume britanice intre 1956-2009, iar revista Billboard Magazine pe locul 220 in Top 300 Cele mai bine vandute albume la nivel international. Mai mult decat atat, albumul Stars a fost cel mai bine vandut album al anului 1991 si 1992 in Marea Britanie, reusind sa se mentina timp de 19 saptamani pe primul loc in UK Albums Chart.

La data aparitiei albumului Stars, Simply Red erau o trupa care isi castigase reputatia prin citeva cover-uri de succes, Money's Too Tight (To Mention) (1985) si If You Don't Know Me By Now (1989), cu toate ca si albumul A New Flame, lansat anterior in 1989, se clasase pe primul loc in UK Albums Chart si pe primele pozitii in multe alte topuri europene. Pe albumul Stars apareau insa numai melodii originale, care dovedeau geniul lui Mick Hucknall, cel care scrisese aproape toate melodiile albumului.

Primul single lansat de pe acest album, Something got me started, a ajuns pina pe locul 11 in UK Singles Chart si pina pe locul 23 in US Billboard Hot 100. Single-ul era o surpriza pentru criticii muzicali pentru ca nu era in registrul obisnuit al Simply Red, fiind pina la acea data melodia cu cel mai pronuntat ritm dance din repertoriul formatiei. Stilul Simply Red fusese etichetat drept blue-eyed soul, stil care se pastra si pe acest album. Blue-eyed soul era o denumire data muzicii cantata de artistii albi ce includeau in muzica lor elemente soul si rhythm&blues specifice muzicii cantate de artistii afro-americani. Albumul Stars continea o varietate de stiluri muzicale: funk, jazz, reggae, soul, pop, rhythm&blues si acest lucru nu e de mirare daca avem in vedere ca in acea perioada printre membrii formatiei se regaseau Heitor Teixeira Pereira - un chitarist brazilian, Gota Yashiki - cantaret de jazz, la tobe - si Ian Kirkham - un renumit saxofonist englez. Producatorul acestui album era tot Stewart Levine, care produsese si 2 albume anterioare ale Simply Red, nimeni altul decat celebrul organizator al festivalului Zaire '74, un spectacol muzical ce a precedat "meciul secolului" The Rumble in the Jungle care i-a pus fata in fata pe Cassius Clay (Muhammad Ali) si George Foreman, in data de 30 octombrie 1974 pe stadionul din Kinshasa (Zair, acum R. D. Congo).

Al doilea single extras, Stars, a fost si cel mai de succes, reusind sa patrunda in Top 10 UK Singles Chart si avut succes si in multe alte tari europene. In total, albumul a dat doua single-uri de Top 10 UK (Stars #8 si For your babies #9) si trei single-uri de Top 40 UK (Something got me started #11, Your Mirror #17 si Thrill Me #33). Dupa lansarea albumului formatia a plecat intr-un turneu (The Stars) care a tinut 2 ani. In 1992 Simply Red castiga Brit Awards pentru Cea mai buna trupa britanica si World Music Awards pentru Cel mai bun album.

Pe langa melodiile de dragoste de pe acest album exista doua melodii in ale caror texte au fost identificate cateva crezuri politice ale lui Mick Hucknall, un cunoscut activist si suporter laburist. Atfel, in versurile melodiei Your mirror care la prima auditie pare un cantec de dragoste, versurile, ascultate cu atentie, au o tenta politica socialista. Al doilea cantec, Freedom, desi mai mult instrumental, contine cateva indemnuri ce se incadreaza mai mult in stilul cantecelor de protest anti-apartheid. As putea spune ca si cantecul Wonderland insinueaza cateva idei politice care se pierd in contextul general.

Unul din remixurile pe care le-am inclus ca bonus track-uri la acest album este produs de casa de discuri Perfecto Records fondata de DJ Paul Oakenfold in 1989, iar remixul este realizat de acesta impreuna cu prietenul sau Steve Osborne. Am listat mai jos si creditele acetui album, asa cum apar in versiunea originala din septembrie 1991.

Enjoy!

Produced by Stewart Levine for Oliverea Productions Ltd.
Co-Produced by Mick Hucknall for Simply Red Records Ltd.

Engineered and Mixed by Daren Klein

Recorded at Condulmer Recording Studio, Venice, Italy
Assistant Ingineer Sandro Franchin
Mixed at Conway Studios, Los Angeles
Assistant Ingineer Mernie Riley
Mastered by Bernie Grundman at Bernie Grundman Mastering, Los Angeles

Mick Hucknall - vocals & background vocals
Fritz McIntyre - keyboards, vocals & background vocals
Tim Kellet - keyboards
Heitor T.P. - guitars
Ian Kirkham - saxophone
Gota - drums, percussion and programs
Shaun Ward - bass guitar

Keyboards programmed by Jess Bailey

All background vocals by Mick Hucknall except:
Background vocals on 'Freedom' by Mick Hucknall & Fritz McIntyre
Additional vocals on 'Wonderland' and 'Something got me started' by Fritz McIntyre

All song written and composed by Mick Hucknall except:
'Something got me started' and 'Thrill me'
Words: Mick Hucknall, Music: Hucknall/McIntyre

Published Copyright 1991 by EMI Songs Ltd./So What Ltd.

Photography and Art direction by Zanna
Design by Sammy Farrington

Album coordination Bob Harding

Thanks to Roger Vanilla, Zowie Broach and all the stuff from Condulmer

Shaun Ward appears courtesy of SBK Records Ltd.

Worldwide representation
Elliot Rashman and Andy Dodd for So What Ltd.

You can write to Simply Red
C/O Simply Red Information Service
PO Box 334
Manchester M60 1JD
England

Liste de melodii (1):

Referinţe:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Simply Red - Stars - 1991
Descriere: al patrulea album al formatiei Simply Red
Gen muzical: Pop
Conţine: 13 melodii
Timp total: 58:36
Bit rate: 64kbps
Creată la: 02/04/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: