The Point - Oblio (1971)

publicat: 15/06/2011 22:35 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

The Point (1971)

The Point sau Oblio, asa cum e cunoscut publicului din Romania, este un film de animatie creat dupa o idee a lui Harry Nilsson, un cantautor american de succes in anii '70, si realizat impreuna cu directorul de animatie Fred Wolf (care a produs in 1987 Teenage Mutant Ninja Turtles) la studioul de film Murakami-Wolf Films. Filmul a fost difuzat pentru prima data pe 2 februarie 1971 pe postul de televiziune ABC, in cadrul seriei antologice saptamanale ABC Movie of the Week, un spectacol de televiziune cu buget mic in care si-au facut debutul, in cei 6 ani de existenta, mai multi regizori renumiti ca Aaron Spelling (Beverly Hills, 90210, Melrose Place) si David Wolper (L.A. Confidential, Roots).

Filmul incepe ca o poveste pe care un tata o spune baietelului sau, in timp ce acesta priveste un televizor pe care se deruleaza actiunea. In prima versiune a filmului de animatie, naratorul a fost interpretat de Dustin Hoffman, dar din cauza unor probleme contractuale, naratiunea a fost inregistrata cu vocea lui Alan Barzman. Pe materialele video VHS si DVD lansate ulterior, vocea naratorului i-a apartinut lui Ringo Starr.

The Point este o fabula care il are ca personaj principal pe Oblio, un baietel ce traieste intr-un taram fantastic, Land of Point, unde toate lucrurile au un varf. Jocul de cuvinte din limba engleza este din pacate intraductibil, cuvantul point (aici cu sensul de varf) inseamna in limba engleza si rost. Oblio s-a nascut insa cu un defect, el e singurul locuitor ce are capul rotund, astfel ca pentru concetatenii sai el este un individ pointless (fara varf), care in limba engleza inseamna si fara rost. Ca sa arate ca toti ceilalti copii ai Land Of Point, parintii sai i-au facut cadou o caciula cu virf ascutit, pentru ca Oblio sa nu fie privit ca un ciudat si sa fie marginalizat. In urma unui conflict cu fiul Contelui, un personaj malefic care il convinge pe rege sa il izgoneasca pe Oblio din comunitatea oamenilor cu capul tuguiat, pe motiv ca a incalcat legea ce interzice prezenta lucrurilor fara varf, baietelul este alungat si surghiunit in Pointless Forest (Padurea fara rost), impreuna cu prietenul sau de nadejde, catelul Arrow (Sageata). Dupa mai multe peripetii in calatoria sa prin padure, timp in care intalneste cateva personaje stranii dar pilduitoare, Oblio intelege ca toate lucrurile din lume au un varf (rost) chiar si Padurea fara rost, doar ca cineva trebuia sa vada acest lucru. Intors in Land Of Point, Oblio le explica oamenilor revelatia pe care a avut-o, insa Contele, intr-un acces de furie, ii smulge caciula. Va las voua placerea de a afla surpriza pe care finalul povestirii il aduce.

Coloana sonora a filmului ii apartine lui Harry Nilsson si melodiile au aparut o luna mai tarziu pe albumul The Point (martie 1971). Pe acest album vocea naratorului ii apartine lui Harry Nilsson, iar pasajele introductive ale filmului nu apar, astfel ca temele muzicale principale ale filmului insumeaza in jur de 36 de minute. Cele mai cunoscute melodii de pe acest album sunt Me and my Arrow si Are you sleeping?. Desigur ca pentru cei ce vor avea prilejul sa urmareasca si filmul de animatie, coloana sonora va avea mai mult sens decat o simpla auditie a albumului. De aceea, aceasta cutiuta muzicala este si o invitatie sa urmariti un film care contine o morala la fel de actuala si la fel de importanta ca si acum 40 de ani. In contextul razboiului rece dintre Statele Unite si Uniunea Sovietica si a regimurilor totalitariste instaurate dincolo de Cortina de Fier, The Point era un semnal de alarma la adresa tuturor constrangerilor sociale la care cetatenii tarilor comuniste erau supusi pentru implinirea telurilor "marete" de egalitarism social, de uniformizare a convingerilor si credintelor prin destructurarea claselor sociale si marginalizarea elitelor - a oamenilor care erau altfel - totul cu unicul scop de exercitare a puterii dictatoriale asupra unor indivizi lipsiti de vointa, spirit critic si indoctrinati sa urasca, sa suspecteze si sa respinga tot ce iesea din tiparul dogmei. Vigoarea acestui film sta tocmai in mesajul subtil si finalul optimist pe care le transmite sub fatada unui simplu film de animatie pentru copii.

Enjoy!

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: The Point - Oblio (1971) - Oblio (1971)
Descriere: coloana sonora a filmului de animatie "The Point" (1971)
Gen muzical: Soundtrack
Conţine: 17 melodii
Timp total: 42:18
Bit rate: 64kbps
Creată la: 13/06/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: