Antologie John Barry

publicat: 17/12/2010 01:03 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:00 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

John Barry, pe numele sau complet John Barry Prendergast, este un compozitor de film englez, nascut in York (Yorkshire) pe 3 noiembrie 1933. Parintii sai erau implicati in cinematografie, fapt ce i-a starnit interesul pentru muzica de film. A studiat pianul clasic dar a luat si lectii de trompeta si a devenit interesat de compozitie si aranjamente muzicale. Dupa ce a urmat lectii de muzica jazz cu Bill Russo, un muzician de jazz american, a inceput sa compuna pentru diverse trupe, pentru ca in final sa isi formeze propria formatie, The John Barry Seven, in anul 1957. Intre 1957 si 1958, formatia sa a avut cateva spectacole la televiziunea britanica, iar in 1959 Barry compune tema unui show BBC (Juke Box Jury), Hit and Miss, care va ramane timp de 8 ani tema acestui show, dar va deveni in acelasi timp si un hit muzical. In aceasta perioada formatia va avea cateva melodii de succes, unele compuse de Barry, altele diverse cover-uri, insa in 1965, dupa mai multe schimbari de componenta, formatia se va destrama in urma neintelegerilor sau a planurilor personale ale unora dintre membrii. Intre timp, Barry compunea melodii pentru Adam Faith, un cantaret englez popular in anii '60, iar prin intermediul acestuia ajungea sa scrie in 1960 muzica pentru filmul Beat Girl, in care Faith era unul dintre protagonisti. Tot in 1960 compune si coloana sonora a filmului Never let go, un thriller in care juca Peter Sellers, un actor britanic renumit, aflat atunci in ascensiune.

In 1962, producatorii seriei James Bond il contacteaza pentru a-i propune sa scrie coloana sonora a primului film din serie, Dr. No. Acestia erau nemultumiti de muzica propusa de Monthy Norman, cel care a compus tema originala a seriei Bond, iar Barry a fost angajat pentru a reorchestra aceasta tema. Producatorii voiau un ritm mai vioi si mai plin de actiune, iar Barry va alege sa orchestreze melodia in stilul surf-rock, un stil muzical la moda in anii '60, promovat de artisti precum Duane Eddy sau The Ventures. Desi Barry nu a fost creditat pentru orchestratia temei Bond, mai multe voci il creditau pe el cu compunerea melodiei in defavoarea lui Norman, care sustinea ca Barry doar a reorchestrat melodia. Totusi, desi Norman si-a aparat cu succes drepturile dupa ce a intentat doua procese publicatiilor, din care unul impotriva The Sunday Times in 2001, producatorii au decis sa il pastreze pe Barry pentru urmatoarele coloane sonore. In 1963, Barry va compune pentru al doilea film al seriei, From Russia with love, o alta tema muzicala binecunoscuta, 007, ca alternativa la cea originala.

Barry va continua sa compuna in total pentru 12 filme James Bond pina in 1987, printre melodii regasindu-se You only live twice (Nancy Sinatra), We have all the time in the world (Louis Armstrong), A view to a kill (Dura Duran) sau The living daylights (A-Ha). Fara nici o indoiala, munca lui Barry va fi legata pentru totdeauna de succesul lui Bond iar mostenirea pe care el a lasat-o in urma sa, pe coloanele sonore ale filmelor, a ramas un standard muzical pentru compozitorii care au urmat si vor urma. Cu toate acestea, eu am ales sa ma concentrez mai putin pe aceasta parte a vietii sale de compozitor de film, dar am punctat-o cum se cuvine. Barry a fost mai mult decat James Bond si cred, citind despre muzica sa, ca geniul sau a avut mai mult de spus decat muzica din seria Bond.

In 1970, Barry se va muta in Statele Unite, dar va continua sa compuna teme pentru seriale tv britanice, printre care The Persuaders (1972, un film care ii avea in rolurile principale pe Tony Curtis si Roger Moore), The Adventurer (1972), Orson Welles' Great Mysteries (1974). Dar cariera lui Barry va ramane legata si de alte filme, care, desi nu au ramas drept cele mai de succes filme din istoria cinematografiei, raman cu siguranta unele dintre cele mai memorabile, mai ales pentru cei care le-au vazut la vremea lor. Printre acestea The Glass Menagerie (Menajeria de sticla, dupa un roman al lui Tennesse Williams, 1973), The lion in winter (Leul in iarna, cu Peter O'Toole, 1968), King Kong (1976), Hannover Street (Strada Hanovra, cu Harrison Ford si Christopher Plummer, 1979), Somewhere in time (Undeva candva, cu Christopher Reeve, 1980), Out of Africa (Departe de Africa, 1985), Dances with wolves (Dansand cu lupii, cu Kevin Costner, 1990), Chaplin (cu Robert Downey Jr., 1992). De-a lungul timpului, John Barry a castigat 5 Oscaruri, 2 premii BAFTA (echivalentul Oscarului in Marea Britanie), 1 Golden Globe, 1 Grammy si multe alte premii si nominalizari. Chiar si muzica sa din filmul Chaplin a dat o nota tragica deosebita vietii celebrului comediant, lucru care a evidentiat interpretarea lui Robert Downey Jr. (Chaplin) si l-a ajutat pe acesta sa fie nominalizat la Oscar in 1993, inca o dovada a faptului ca muzica din coloana sonora a unui film joaca uneori un rol la fel de important in desfasurarea povestirii la fel ca si interpretarea actorilor. In 1999 lui Barry i-a fost acordat titlul de Ofiter al Ordinului Imperiului Britanic de catre Regina Marii Britanii, acest ordin fiind cel mai inalt ordin britanic de recunoastre a meritelor.

Am descoperit, in urma cercetarii biografiei lui Barry, ca acesta compus si tema lui Bruce Lee din ultimul film in care a aparut acesta, Game of Death (Jocul mortii, 1978), un lucru mai putin cunoscut publicului. Un alt film pentru care Barry a compus coloana sonora este productia americana Born Free (dupa romanul cu acelasi nume al sotilor Adamson, 1966), un film despre Joy si George Adamson, doi naturalisti care si-au dedicat viata conservarii si protejarii rezervatiilor naturale. Filmul reda aventura celor doi in incercarea acestora de a o elibera in salbaticie pe Elsa, o leoaica-pui ramasa orfana, care fusese crescuta de ei si de care se atasasera foarte mult. Muzica lui John Barry poate fi regasita si in super-productia Walt Disney din 1979, The Black Hole, pe care apar staruri ca Maximilian Schell, Anthony Perkins si Robert Foster.

Ritmurile compozitiilor lui Barry vor deveni foarte apreciate de criticii muzicali si de colegii sai de breasla, iar stilul sau va capata o denumire proprie, barryesc, evident ca o recunoastere a talentului sau muzical. In 1997, Barry va incepe un proiect personal, intitulat The Beyondness of Things, si pe care el il descrie ca o serie de ganduri personale puse intr-un context dramatic. Acesta va fi primul sau proiect ce nu era legat de muzica de film, pe care va include compozitii intr-un stil diferit, lente, contemplative, precum The Day The Earth Fell Silent, un omagiu personal pentru John F. Kennedy, ca o replica peste timp la asasinarea acestuia in 1963.

Ca de obicei, am listat creditele lui John Barry pentru melodiile prezente in lista. Va las sa audiati unul din marii nostri contemporani, care a avut o influenta deosebita asupra generatiei de cineasti si compozitori din ultimii 30 de ani si care, spre deosebire de geniile romanesti - din orice domeniu, este apreciat la justa sa valoare chiar si in tara sa natala, chiar daca nu mai locuieste acolo.

A man alone - The Ipcress file (1965)
muzica: John Barry

A view to a kill - A view to a kill (1985)
muzica: Duran Duran, John Barry; producatori: Bernard Edwards, Duran Duran, Jason Corsaro; aranjament si dirijor: John Barry; interpret: Duran Duran

All time high - Octopussy (1983)
muzica: John Barry; versuri: Tim Rice; producator: John Barry; aranjament si dirijor: John Barry; interpret: Rita Coolidge

Black stockings - Black Stockings / Get Lost Jack Frost (1960)
muzica: John Barry; interpret: The John Barry Seven

Born Free - Born Free (1966)
muzica: John Barry; interpret: Matt Monro

Follow me - Follow me! (1972)
muzica: John Barry; interpreta: Thelma Keating

Goldfinger - Goldfinger (1964)
muzica si versuri: Anthony Newley, John Barry, Leslie Bricusse; interpreta: Shirley Bassey

Hit and miss - Juke Box Jury (1959-1967)
muzica: John Barry; interpret: The John Barry Seven plus Four

I had a farm in Africa (Main Title) - Out of Africa (1985)
muzica: John Barry;

Main Theme (Bruce Lee Theme) - Game of death (1978)
muzica: John Barry

Main Theme - Hanover Steet (1979)
muzica: John Barry

Main Theme - On Her Majesty's Secret Service (1969)
muzica: John Barry; aranjament si dirijor: John Barry

Main Theme - Orson Welles' Great Mysteries TV Series (1973-1974)
muzica: John Barry

Main Theme - The Adventurer TV Series (1972-1973)
muzica: John Barry

Main Theme - The Persuaders (1971-1972)
muzica: John Barry

Main Titles - Hannover Street (1979)
muzica: John Barry;

The 007 Theme - From Russia with love (1963)
muzica: John Barry;

The James Bond Theme - Dr. No (1962)
muzica: Monty Norman; orchestratie: John Barry

The John Dunbar Theme - Dances with wolves (1990)
muzica: John Barry; producator: John Barry

The living daylights - The living daylights (1987)
muzica si versuri: John Barry, Pål Waaktaar; producatori: Jason Corsaro, John Barry, A-Ha; aranjament si dirijor: John Barry; interpret: A-Ha

You only live twice - You only live twice (1967)
muzica: John Barry; : Leslie Bricusse; interpreta: Nancy Sinatra

We have all the time in the world - On Her Majesty's Secret Service (1969)
muzica: John Barry; versuri: Hal David; : Louis Armstrong

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Antologie John Barry - John Barry
Descriere: melodii interpretate, compuse sau produse de John Barry
Gen muzical: Various
Conţine: 22 melodii
Timp total: 01:00:39
Bit rate: 64kbps
Creată la: 10/09/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: