Best of New Wave (vol. 4)
publicat: ascultă melodiile! »
23/03/2024 16:00 | actualizat: 23/03/2024 18:00 |Continui seria cutiutelor de muzica new wave cu volumul patru, care aduce mai multe trupe ce au fost asociate cu muzica new wave sau ale caror hituri au fost incadrate in genul new wave.
Succesul pe care new wave l-a avut in randul publicului a fost faptul ca, spre deosebire de muzica punk, nu avea afiliatii politice si nici nu milita impotriva sistemului, ci era dansabil, distractiv, romantic si vivace. Din acest motiv, probabil, multe posturi de radio sau locatii de spectacole preferau sa foloseasca termenul de "new wave" de teama ca folosirea in continuare a termenului de "punk rock" le va afecta negativ vanzarile.
Cat atare, eticheta de "new wave" a inceput sa fie folosita pentru numeroase formatii la inceputul anilor '80, mai ales datorita succesului pe care il aveau la postul muzical MTV. In fapt, multe dintre formatiile de new wave pastrau ceva din sound-ul punk rock-ului, dar muzica lor era combinata cu elemente de reggae, ska, beat sau rockabilly, iar versurile lor erau haioase, neobisnuite si usor de retinut.
In retrospectiva, putem spune chiar ca muzica new wave se afla in totala opozitie cu punk rock-ul din multe puncte de vedere: era eclectica, avea priza la un public larg, era preferata de adulti, avea post-productie intensa si solisti vocali carismatici. Acest lucru face ca ea sa fie la fel de populara si astazi, muzica multor formatii precum The Cure, Depeche Mode, The Police sau Duran Duran trecand testul timpului si influentand numerosi artisti contemporani.
The remarcat ca la inceputul anilor '90 a inceput sa fie folosit termenul New Wave of New Wave (NWONW) care sa descrie formatiile care erau inca in activitate si pastrau influente din muzica punk si new wave, in care jurnalistii muzicali includeau formatii ca The Clash, Blondie, The Stranglers sau Wire. Spre finalul anilor '90 a fost initiata o miscare culturala muzicala in Marea Britanie care se concentra pe britanicitate si a fost intitulata Britpop. Formatiile acestui nou curent, mai degraba cultural decat muzical, se inspirau din muzica punk rock (anii '70) si indie pop (anii '80) iar muzica lor era marketata drept rock alternativ. Cele mai faimoase trupe Britpop au fost Oasis, Blur, Suede si Pulp, fiind denumite la acea vreme "The Big Four". Dar despre acest nou capitol muzical vom vorbi intr-o alta cutiuta.
Enjoy!
Liste de melodii (1):
Vezi şi paginile:
Etichete:
Index
Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.
Întrebări
Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.