Aquarela do Brasil / Brazil

publicat: 15/06/2014 15:33 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Campionatul Mondial de Fotbal ce se desfasoara zilele acestea in Brazilia imi da ocazia sa aduc in atentia voastra unul din cele mai bune cantece braziliene si probabil unul din cele mai bune cantece compuse vreodata. Aquarela do Brasil (in traducere "Acuarela braziliana") a fost compusa in 1939 de Ary Barroso, unul din cei mai de succes compozitori brazilieni ai secolului XX. E interesant de remarcat ca pe langa faptul ca a fost compozitor, pianist, realizator de emisiuni radio si tv, Barroso a fost si comentator de fotbal.

Prima interpretare a melodiei ii apartine lui Araci Cortes, o cantareata populara in perioada interbelica in Brazilia, in cadrul unei piese de teatru de revista intitulata Entra na Faixa (1939) insa versiunea ei a trecut neobservata. Din aceasta cauza Barroso a ales-o pentru prima inregistrare a melodiei pe Aracy de Almeida insa aceasta nu a reusit sa il convinga pe Leslie Evans, directorul artistic al casei ei de discuri, sa o ajute cu inregistrarea. Astfel, sansa i-a suras lui Francisco Alves (1888-1952), unul din cei mai iubiti cantareti brazilieni, care a inregistrat melodia in 1939 alaturi de orchestra lui Radames Gnattali.

In 1941, Walt Disney a vizitat Brazilia si a auzit melodia cantata de orchestra hotelului in care se cazase. Dupa ce s-a intors in Statele Unite, Disney cauta o melodie pentru desenele animate ce il aveau ca personaj principal pe papagalul Jose "Ze" Carioca. Si-a intrebat unul din colaboratori daca il cunoaste pe compozitorul melodiei Aquarela do Brasil si s-a intalnit cu Ary Barroso la un coktail party organizat de consulatul american din Rio de Janeiro. Cu aceasta ocazie, melodia a fost tradusa in limba engleza si a primit titlul Brazil.

Desenele animate cu Ze Carioca erau parte din politica americana de atragere de noi aliati din America de Sud in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Personajul Ze Carioca a fost creat de Disney ca un tribut adus caricaturistului brazilian J. Carlos care lucra pentru studiourile Disney din Brazilia. De remarcat ca papagalul Blu din seria filmelor de animatie Rio este inspirat in mare parte din personajul Ze Carioca.

Melodia Aquarela do Brasil a creat o noua miscare muzicala in Brazilia, intitulata samba-exaltação - samba exaltanta, un tip de muzica patriotica ce aducea omagiu frumusetilor tarii. Pentru aceasta, Barroso si starul Carmen Miranda, una din cantaretele cu care colabora Barroso, au fost criticati, in special de comunisti, ca ar face astfel favoruri regimului dictatorial condus de Getulio Vargas.

Cu toate acestea, chiar si dupa 70 de ani de la prima inregistrare, Aquarela do Brasil ramane una din cele mai iubite melodii in Brazilia. In 1997, melodia a fost votata drept Cea mai buna melodie braziliana a secolului de un juriu format din 13 experti numiti de Academia Braziliana de Litere. De-a lungul anilor, melodia a fost inregistrata de multi artisti binecunoscuti printre care Harry Bellafonte, Bing Crosby, Paul Anka, Santana, Kate Bush, Dionne Warwick, Plácido Domingo, Chick Corea si a fost folosita pe coloana sonora a mai multor filme, dintre care cel mai cunoscut ramane Brazil regizat de Terry Gilliam in 1985.

Pe buna dreptate va veti intreba ce legatura exista intre satira distopica a lui Gilliam si melodia Brazil. Desigur, subiectul filmului este in mare masura inspirat de lumea imaginata de George Orwell in romanul 1984, un super-stat birocratic, industrializat si aflat in permanenta sub supravegherea guvernului ce apeleaza la legi absurde pentru manipularea oamenilor si persecuta indivizii ce au curajul de a gandi liber. Totusi, Orwell, care a scris romanul in 1949 a fost influentat de dictatura militara a regimului Franco si de toate celelalte dictaturi autocratice din perioada celui de-al doilea razboi mondial. Unul din aceste state era la acea vreme si Brazilia, care in perioada 1930-1945 a fost condusa de dictatorul Getulio Vargas care a dus o politica nationalista de inspiratie nazista si fascista. In acea vreme statul brazilian devenise unul politienesc, iar regimul intimida sindicatele, suprima opozantii politici si controla presa prin intermediul serviciilor secrete.

In lista pe care am alcatuit-o astazi am dat bineinteles prioritate artistilor brazilieni, dar si pentru ca limba portugheza in care este scrisa original melodia este, dupa limba spaniola, cea mai melodioasa limba. Pe langa versiunea originala exista si o versiune in limba engleza (compusa de Bob Russell in 1942 pentru Walt Disney), o versiune in limba daneza compusa de Robert Arnold, dar si o versiune in limba finlandeza compusa de Kari Tuomisaari.

Iata versiunea lui Francisco Alves din 1939:

si o versiune moderna a trupei Vengaboys din 2000:

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Referinţe:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Aquarela do Brasil / Brazil
Descriere: versiuni ale melodiei "Aquarela do Brasil" compusa de Ary Barroso (1939)
Gen muzical: Various
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:16:17
Bit rate: 64kbps
Creată la: 15/06/2014
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: