Popcorn

publicat: 12/09/2010 20:45 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Zilele trecute am intalnit pe internet diverse referiri la melodia Popcorn, iar cu ocazia aceasta am gasit foarte multe greseli legate de originalul melodiei, dar si despre cei care au interpretat-o in diverse ocazii. De altfel greselile sunt in fapt justificate, cu atat mai mult cu cat nici eu insumi nu am reusit sa gasesc informatii destule despre cei care interpreteaza versiunile ce se gasesc in videoclipurile de pe youtube. Foarte multi artisti au inregistrat aceasta melodie fara ca inregistrarile lor sa fie oficial recunoscute sau chiar notate in bazele de date muzicale. Sursa mea primara pentru informatiile pe care le prezint pe acest blog este situl Discogs.com si uneori CDUniverse, doua din cele mai mari baze de date cu inregistrari muzicale. Asa ca m-am hotarat in aceasta seara sa fac putin lumina in acest caz.

Melodia a fost compusa de Gershon Kingsley, un compozitor german de muzica electronica nascut in 1922, care a inregistrat-o prima data in anul 1969. Piesa este recunoscuta drept prima inregistrare de muzica electronica instrumentala din istoria muzicii si prima din acest gen muzical care a intrat in topurile americane. Se spune ca lui Kingsley i-a venit ideea de a compune aceasta melodie in timp ce asculta un aparat de floricele, iar atunci s-a gandit cum ar putea sa faca o melodie din sunetul acestuia. Desi chiar la vremea aceea melodia devenise un succes, versiunea cea mai cunoscuta ramane probabil cea din 1972, cand Hot Butter au reorchestrat-o, creand o varianta synth-pop mai accesibila publicului. In acel an, formatia a dat peste cap toate topurile internationale si a creat o pop-corn-manie in anii ce au urmat. Popularitatea melodiei a facut ca ea sa apara si cateva episoade (1976) din filmul de animatie rusesc, Nu pogodi!, in diverse jocuri de computer si chiar in spectacolul de papusi The Muppets.

Versiunile aparute din 1969 si pina astazi sunt cu sutele si le puteti gasi detaliat aici. De remarcat ca pe internet circula o versiune creditata Kraftwerk, desi acestia nu au interpretat niciodata aceasta melodie - aceasta fiind de fapt versiunea M&H Band - sau versiunea creditata Prodigy, desi acea versiune este interpretata de Essem & Aitch (conform discogs.com, insa este posibil ca producatorul sa fi fost in acest caz Prodigy, dar nu exista surse care sa confirme acest lucru). Printre artistii cunoscuti care au aceasta melodie in portofoliu se numara Jean-Michel Jarre (sub numele de Jamie Jefferson & The Pop Corn Orchestra, 1972), Herb Alpert & Tijuana Brass (probabil 1974, data este incerta), James Last (binecunoscutul orchestrator german, 1973), Gigi D'Agostino (pe albumul Silence, 2003). Una din cele mai recente versiuni apartine trupei de rock alternativ, Muse, intr-o interpretare originala la chitara electrica.

Din pacate unele versiuni sunt ne-creditate sau ne-datate (din lipsa informatiei), gresit creditate, iar altele sunt de negasit. Din cate am aflat, si va puteti usor imagina, melodia a fost transpusa in versiune rock, pop, trance, house, pina la clasica si chiar samba. Melodiile pe care le-am ales in lista de mai jos sunt versiunile disponibile pe internet, intr-o forma sau alta. De asemenea, criteriile pe care am ales au fost notorietatea artistului, originalitatea melodiei si in unele cazuri exemplificarea genului muzical, de exemplu in versiunile hardcore sau rave care nu vor fi cu siguranta pe placul multora, dar care sunt interesante din perspectiva modului in care poate fi modelata o piesa - pe care o stim foarte bine in varianta originala - in orice alt stil muzical.

Aceasta este versiunea originala Gershon Kingsley (1969):

Aceasta este una din versiunile interesante, interpretata de grupul Creason (2008):

Nota: In lista de mai jos veti gasi titlul melodiei exact in forma in care a fost ortografiata pe albumele artistilor.

Popcorn (versiunea originala, 1969)
gen muzical: synth-pop; muzica: Gershon Kingsley; interpret: Gershon Kingsley

Popcorn (1972)
gen muzical: electronica; interpret: Hot Butter

Popcorn (1972)
gen muzical: electronica progresiva; interpret: Jamie Jefferson & The Popcorn Orchestra (Jean-Michel Jarre)

Popcorn (1972)
gen muzical: rock; interpret: Miguel Ramos

Popcorn (1973)
gen muzical: disco; interpret: James Last Orchestra

Popcorn (1973)
gen muzical: clasica; interpret: Arthur Fiedler And The Boston Pops

Popcorn (1974)
gen muzical: lounge; interpret: Herb Alpert & Tijuana Brass

Popcorn (1982)
gen muzical: italo-disco; interpret: Pop Cycles

Pop Corn (1983)
gen muzical: italo-disco; interpret: Magic Man

Popcorn (1987)
gen muzical: disco; interpret: M&H Band

Pop Corn (1990)
gen muzical electronica; interpret: La Strana Società

Pop Corn (1992)
gen muzical tehno; interpret: Aphex Twin/Caustic Window

Popcorn (1995)
gen muzical: happy hardcore; interpret: Phantomas

Popcorn (1997)
gen muzical: house progresiv; interpret: DJ Mystik

Popcorn (1997)
gen muzical: eurohouse; interpret: Shape Dance

Popkorn (1998)
gen muzical: tehno; interpret: Essem & Aitch

Popcorn (2000)
gen muzical: trance; interpret: Richi M

Popkorn (2000)
gen muzical: hard trance; interpret: Spacecorn

Popcorn (2001)
gen muzical: instrumental band; interpret: Tokio Konsei Wind Orchestra

Popcorn (2001)
gen muzical: pop instrumental; interpret: Edward Simoni

Popcorn (2002)
gen muzical: pop japonez; interpret: Denki Groove

Popcorn (2003)
gen muzical: folk rock; interpret: Fiddler's Green

Pop Corn (2003)
gen muzical: eurohouse; interpret: Gigi D'Agostino

Popcorn (2003)
gen muzical: electronica; interpret: Marsheaux

Salted Popcorn (2005)
gen muzical: rave; interpret: Dominion

Popcorn (2005)
gen muzical: italodance; interpret: Crazy Frog

Popcorn (2010)
gen muzical: rock alternativ; interpret: Muse

Liste de melodii (1):

Referinţe:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Popcorn
Descriere: versiuni ale melodiei Popcorn de Gershon Kingsley (1969)
Gen muzical: Various
Conţine: 27 melodii
Timp total: 01:39:21
Bit rate: 64kbps
Creată la: 12/09/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: