Catatonia

publicat: 04/12/2010 01:30 | actualizat: 2020-01-1212/01/2020 14:57 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Catatonia a fost un grup de rock alternativ din Tara Galilor, care a activat intre anii 1992 si 2001. Grupul, format initial din Cerys Matthews (vocal), Mark Roberts (chitara), Paul Jones (bass), Dafydd Ieuan (tobe) si Clancy Pegg (claviatura), a cunoscut faima internationala la mijlocul anilor '90.

Totul a inceput cand Cerys si Mark s-au cunoscut in 1992, ei devenind un cuplu timp de patru ani, multe aspecte ale relatiei lor fiind transpuse in versurile cantecelor din acea perioada. La inceput, ei au intitulat grupul Sweet Catatonia, insa l-au redenumit dupa ce au aflat adevaratul sens al cuvantului catatonia (un sindrom pshomotor al schizofreniei, caracterizat de pierderea initiativei de miscare a celui afectat, care ramane fixat in anumite pozitii pentru timp indelungat). Ei au scos chiar si un single in anul 1993, numit Sweet Catatonia.

Desi stilul muzical abordat era indie rock, un stil aflat in domeniul underground - unde publicul este restrans si in care se pune accent pe libertatea de creatie artistica, versurile melodiilor exprimand sinceritate si intimitate - Catatonia a incercat, si a reusit cu succes, sa pastreze caracteristicile originale (sunete experimentale si dure) adresandu-se in acelasi timp unui public din ce in ce mai numeros. Ca urmare, semnatura grupului a fost nu numai Cerys, o cantareata cu o voce deosebita, cu un accent galez proeminent, dar si versurile compuse de ea si Roberts, care erau in acelasi timp pe cat de provocatoare pe atat de pline de istetime si introspectie. Cerys va deveni in timp un sex-simbol, fiind votata in anul 1999 Cea mai sexy femeie din muzica rock de catre cititorii revistei Melody Maker. Din pacate, mai tarziu, presiunea crescanda din partea publicului o va face nefericita, la fel ca in cazul multor artisti cunoscuti. Din cauza faptului ca ea era, in fapt, o fire timida, a fost nevoita sa apeleze de multe ori la alcool pentru a depasi tracul.

Primul lor album, lansat in 1993 si numit For Tinkerbell, era in fapt un minialbum, cu numai 5 melodii. Au urmat apoi cateva single-uri si Ep-uri, intre 1994 si 1995. In 1993 se alatura grupului Own Powell (chitara) iar in 1994 Dafydd Ieuan este inlocuit de Aled Richards (tobe).

Primul album Catatonia, Way Beyond Blue, este lansat in 1996 si pe el se regasesc single-uri lansate anterior (Sweet Catatonia, Bleed, For Tinkerbell, etc.) dar si altele noi, precum Lost cat, care ajunge pana pe pozitia 41 in UK Singles Chart (1996) sau You've got a lot to answer for, care ocupa locul maxim 35 in acelasi top (1997). Tot in 1996 este lansata si o compilatie, The Sublime Magic Of... [The Songs 1994 - 1995], care include si doua cantece in limba galeza lansate anterior, ce nu fusesera incluse pe albumul Way Beyond Blue.

In 1997, Catatonia lanseaza single-ul I am the Mob, o melodie care ajunge pina pe locul 40 in UK Singles Chart, in ciuda faptului ca a fost foarte putin difuzata la posturile de radio britanice din cauza aluziilor la Mafie si a versurilor considerate neprietenoase.

Succesul international vine o data cu al doilea album, International Velvet, cel mai bun album al formatiei in cei noua ani de existenta. Primul single extras de pe album, numit Mulder and Scully, ajungea pina pe locul 3 in UK Singles Chart, cea mai inalta pozitie ocupata de un single Catatonia. In refrenul melodiei se facea referire la numele a doua personaje cunoscute din serialul TV The X-Files (foarte apreciat de telespectatori la acea vreme), Fox Mulder si Dana Scully. Albumul a ajuns pe locul 1 in UK Albums Chart (mai 1998), si de pe el au mai fost extrase Road Rage (locul 5), Strange glue (locul 11) si Game on (locul 27).

Al treilea album, Equally cursed and blessed, lansat in 1999, desi ajunge la fel ca si anteriorul pe prima pozitie in topul britanic al albumelor, aduce doar un single in Top 10 (Dead from the Waist Down, locul 7). Vanzarile au fost mai mici in comparatie cu International Velvet, criticii muzicali acuzand tonul trist si intunecat al melodiilor.

Ultimul album al formatiei, Paper, Scissors, Stone, este lansat in anul 2001, si, desi este considerat cel mai bun album al formatiei de catre fani, a avut doar un single extras, Stone by stone. Putem spune ca acesta a fost cantecul de lebada al grupului Catatonia, care iesea de pe scena muzicala mai ales din cauza ca Cerys ajunsese, din cauza presiunii crescande create de succes, intr-o stare de oboseala si anxietate avansata, pentru care a avut nevoie de tratament. Acest lucru a facut ca multe turnee sa fie anulate iar relatiile dintre membrii formatiei sa se deterioreze dramatic. Pe 21 septembrie 2001, Catatonia isi incheia oficial existenta.

Cerys si-a continuat cariera solo, incepand cu 2003, cu albumul Cockahoop, pe care directia dominanta a solistei devine folk-rock-ul, ea preferand de asemenea sa compuna si sa cante mai mult in limba galeza. Se pare ca mutarea ei in Nashville si muzica country i-au salvat literal viata.

Desi cariera formatiei Catatonia a fost daca nu efemera, cel putin meteorica, ea va ramane un punct de referinta, mai ales in domeniul muzicii rock alternative. Catatonia ramane un exemplu despre cum o formatie de muzica underground poate reusi sa intre in mainstream, dar, din nefericire, si un exemplu tipic, inscris in tiparul clasic despre cum poate esua o formatie indie daca nu isi pastreaza echilibrul, asa cum se intimplase mai inainte cu The Sex Pistols, The Pixies sau Nirvana.

Melodiile pe care le-am ales sunt dintre cele mai cunoscute dar si unele care, recunosc, imi sunt apropiate sufletului. Am inclus in lista de melodii si doua colaborari ale formatiei (de fapt doar Cerys) cu Tom Jones si Space. Interesant ca in melodia The ballad of Tom Jones (a formatiei Space) este vorba despre doi iubiti care vor sa se omoare unul pe altul, dar amandoi renunta in final la tendintele ucigase dupa ce aud la radio o melodie cantata de Tom Jones.

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Catatonia - Catatonia
Descriere: melodii din repertoriul formaţiei Catatonia
Gen muzical: Rock alternativ
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:14:27
Bit rate: 64kbps
Creată la: 09/12/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: