Sting

publicat: 20/05/2011 22:42 | actualizat: 2020-01-1212/01/2020 14:57 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Sting

Am aflat ca vine in Romania din nou, ca ultimul album se numeste Symphonicities si va fi acompaniat de orchestra in acest turneu. Cum cred ca orice melodie suna bine asortata cu o orchestra, am ascultat ultimul album. Apoi am urmarit videouri din acest turneu pe Youtube, am vazut concertul de la Berlin 2010 si m-am minunat. Am inceput sa ii ascult si celelalte albume si m-am topit.

 

Sting zice:

I'm so glad I have this way of expressing, in a veiled and artistic way, my most intimate feelings. A lot of people have the same feelings, but in others it must get bottled up. I'm proud of my being able to make it into artifacts that some people find beautiful or engaging.

If anyone described me as a genius I would laugh. I have my moments - I just have to join them together.

I think the whole idea of being 'successful' in music is to have a unique signature or sonic fingerprint, and - no matter what context you sing in - people recognize it as you. Whether they like it is another matter.

La o prima ascultare, muzica lui pare simpla, dar aceasta simplitate este data de armonia cu care sunt imbinate diferite stiluri de muzica si artificii muzicale. In primul rand armonia este asigurata de vocea lui, o voce calda, placuta. Alaturi de rock, pop, blues, jazz, se regasesc in muzica lui si reggae, new wave, punk, clasica, medievala... In multe albume il insoteste o trompeta, un alt duet perfect de-al lui.
Recunosc binecunoscuta reteta de succes, aceea ca muzica lui ii reflecta personalitatea.

Sting s-a nascut in Wallsend, Anglia pe 2 octombrie 1951, cel mai mare dintre cei 4 copii ai lui Audrey si Ernest, in religia catolica. In prezent este interesat si de alte religii ale lumii. Se declara ca nefacand parte dintr-o anumita religie, dar orientat catre o intelegere mai profunda a iubirii ("love that includes all, the whole world and cosmos"). Il preocupa budismul, practica yoga si se spune ca este vegetarian.

Nu ma mir ca si-a zis Sting, avand in vedere ca numele lui adevarat este: Gordon Matthew Thomas Sumner... L-am si uitat deja. De fapt, Sting i se trage de la o bluza in dungi galben cu negru. Liderul formatiei, l-a asemuit cu o albina si el si-a zis de atunci Sting (intepatura).
Probabil ca disciplina a invatat-o de la tatal lui, patronul unei laptarii, pe care il insotea dimineata devreme la livrarea laptelui. A lucrat apoi ca sofer, a cantat in diverse formatii locale, a fost muncitor in constructii, ofiter de taxa si profesor de engleza, pana cand a putut sa se concentreze doar pe adevarata lui vocatie, aceea de muzician.

Este in prezent casatorit cu actrita si producatoarea de film Trudie Styler cu care are 4 copii. Spune despre ea "Trudie and I not only love but actually like each other." El mai are inca 2 copii din casatoria anterioara cu actrita Frances Tomelty. Ambii lui parinti au murit de cancer. Din 1981 Sting face parte din asociatia Amnesty International, care militeaza pentru drepturile omului.

De-a lungul timpului a castigat 16 premii Grammy Awards si multe alte premii, nominalizari, distinctii. Este membru al Rock and Roll Hall of Fame si al Songwriters Hall of Fame. S-a clasat pe locul 9 in top 100 VH1 Sexiest Artists.

S-a implicat si in film, ca actor, voce si compozitor de soundtrack-uri.

Intre 1970 - 1980 a fost lider vocal, principal compozitor si basist al trupei rock The Police. Apoi a continuat o cariera solo. In 2007 trupa s-a reunit insa, si a facut un turneu prin toata lumea timp de un an.

Dintre duetele lui le-as enumera pe cel dintre Sting si Dire Straits pentru melodia "Money for Nothing", pe cel cu Jo Lawry pentru melodia “Whenever I say your name”. O varianta neobisnuita si deosebita pentru melodia "Murder by Numbers" de la The Police, a fost aranjata de compozitorul jazz Oliver Nelson in 1988, pentru albumul "Broadway the Hard Way" a lui Frank Zappa.

Muzica lui in timpul The Police a fost mult mai energica, decat in timpul carierei solo. De-a lungul timpului, se observa o evolutie in complexitatea sunetului, o armonizare a liniei melodice.

Albume:

1985 - The Dream of the Blue Turtles

A primit de trei ori Discul de Platina. Melodia "Russians" vorbeste despre repercusiunile Razboiului Rece. Sting spera ca "Russians love their children too" si asta ar fi singura modalitate de a salva lumea de un holocaust adus de bombele nucleare.

1987 - Nothing Like the Sun

Cel mai bine vandut album al lui Sting, a primit de doua ori Discul de Platina. Numele e luat din sonetul 130 al lui Shakespeare: "My mistress eyes are nothing like the sun". S-a inscris pe locul intai in 1987 in topul UK Albums Chart. In special melodia "Be Still My Beating Heart" este dedicata mamei lui Audrey, decedata de curand, insa tot albumul poarta aceasta dedicatie. In melodia "Englishman in New York" este vorba despre scriitorul Quentin Crisp. "Fragile" este un tribut adus inginerului american Ben Linder, care a fost ucis in timp ce lucra la un proiect in Nicaragua, de miscarea Contras.

1991 - The Soul Cages

Dedicat tatalui sau decedat. Desi par ireale, imaginile evocate in versuri apartin propriei copilarii. Sting isi canta durerea provocata de moartea tatalui, dar si resemnarea, avand in vedere ritmurile vesele.

Billy, eroul povestii, isi doreste sa isi duca tatal mort peste mari, in locul acela nestiut la care visase intotdeauna, island of souls. Acest vis este o metafora a faptului ca tatal lui Sting isi dorise sa fie marinar. Billy se intreaba “Why should I cry for you?” si apoi infrunta “The Wild Wild Sea” in cautarea sinelui, calauzit de spiritul tatalui. Insa drumul nu e asa cum si l-a inchipuit, ajunge din nou in ipostaza de prizonier, in taramnul "The Soul Cages". Nostalgia ultimei melodii, aduce resemnarea. "The angels watch us sleeping… perhaps the dream is dreaming us". Cu acest album a castigat Discul de Platina si a ajuns pe locul 5 in U.S. Pop Chart, cu melodia "All This Time".

1993 - Ten Summoner’s Tales

Titlul este o combinare a numelui lui Sumner si a unui personaj, un fel de magician, din cartea lui Geoffrey Chaucer's, numita The Canterbury Tales. Albumul a castigat de trei ori Discul de Platina. "If I Ever Lose My Faith in You" a ajuns pe locul 17 in Billboard Hot 100, iar "Fields of Gold" pe locul 23. In 1994, albumul a fost nominalizat pentru 5 premii Grammy si a castigat pentru Best Engineered Album, Non-Classical, Best Male Pop Vocal Performance ("If I Ever Lose My Faith in You") si Best Long Form Music Video.

1996 - Mercury Falling

Sa ne relaxam putin dupa albumul precedent... Melodiile din albumul "Mercury Falling" curg, linistesc, desi versurile nu sunt chiar optimiste, ceea ce e bine, ca m-ar fi plictisit. E un optimism realist. Asa cum zice Sting: "I’m so happy, I’m laughing through my tears". Albumul a castigat discul de Platina.

1999 - Brand New Day

Se simte colaborarea cu producatorul Kipper. Sunetul e mai lucrat aici, mai bogat, nu e de mirare ca albumul a obtinut de trei ori discul de Platina, iar in 2000 premiul Grammy pentru album si pentru melodia "Brand New Day". "Desert Rose" este un alt hit de pe album, care s-a situat in multe topuri. Melodia este interpretata in duet cu cantaretul algerian Cheb Mami. Versurile sunt inspirate din cartea Dune, scrisa de Frank Herbert.

2003 - Sacred Love

Albumul apare dupa razboiul din Iraq si castiga in 2004 discul de Platina. Pe acest fond, mesajul pe care Sting ni-l transmite este salvarea prin iubire.

Alaturi de jazz, funk, pop, albumul aduce sunete noi evidentiate de cateva colaborari. "Send your love" in claborare cu Vicente Amigo, are un ritm flamenco amestecat cu tango-dance. Melodia "Whenever I Say Your Name", cantata in duet cu artista hip-hop Mary J. Blige, a obtinut premiul Grammy. Este una dintre cele mai complexe melodii creata de Sting, cea mai apropiata de stilul clasic, inspirata din "Praeambulum 1 C-Major" a lui Johann Sebastian Bach. Pentru melodia "The Book of My Life", foloseste sunetul particular al sitarului, prin colaborara cu indianca Anoushka Shankar. "This War" imbogateste acest album prin stilul rock.

2006 - Songs from the Labyrinth

Este un album ce contine melodiile lui John Dowland, acompaniat la lauta (cobza) de Edin Karamazov. Sting isi exprima in acest fel fascinatia pentru muzica lui Dowland. Este un album liric, accentul punandu-se pe versuri.

2009 - If on a Winter’s Night...

Titlul este inspirat dupa cartea "If on a Winter’s Night a Traveler" scrisa de Italo Calvino. Este un album contemplativ asupra iernii, anotimpul preferat al lui Sting. Raceala ei este asociata cu despartirea. Cele mai multe melodii ale albumului au teme crestine, spirituale, legate de sarbatoarea Craciunului.

2010 - Symphonicities

Include melodii din fostele albume, atat cele din timpul The Police, cat si din cariera solo, reinterpretate in stilul clasic, alaturi de orchestra Royal Philharmonic Concert Orchestra. Este produs in colaborare cu producatorul si muzicianul Rob Mathes.

Ne vedem pe 6 iunie in Piata Constitutiei!

Liste de melodii (1):

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Sting - Sting
Descriere: melodii din repertoriul lui Sting
Gen muzical: Pop-Rock
Conţine: 25 melodii
Timp total: 01:55:52
Bit rate: 64kbps
Creată la: 20/05/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: