Radio Grafii AD 1966

Ediţia 24

publicat: 24/09/2011 12:47 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator şi prezentator în anii ’90 la Radio Contact – Top Nostalgic, Contact Gold, Cutiuţa cu vechituri, Pop Hits USA, Contact Souvenir.

Uneori, e bine ca autobuzul să întârzie. Nu de alta, însă ai timp să te reculegi şi să completezi notiţele unui proiect care va revoluţiona lumea. Era în septembrie 1966, într-o staţie de autobuz. În timp ce aştepta transportul în comun, Ralph Baer, inventator la Sanders Associates, mâzgăleşte patru pagini. Un document istoric, după cum se va dovedi, deoarece acolo erau trecute principiile de bază pentru crearea unui joc video care să fie rulat la televizor. Era începutul unei industrii de zeci de miliarde de dolari.

Domnul cu pricina este născut în 1922 şi e cunoscut în prezent cu apelativul „Părintele jocurilor video”. Avea 11 ani când a fost exmatriculat din şcoala evreiască pe care o urma în Germania, pe motive etnice, desigur. Cu doar două luni înaintea „Nopţii de cristal”, s-a refugiat împreună cu familia în State, unde s-a specializat în electronică. A ieşit la pensie în 1987. Anul trecut, a fost inclus în Hall of Fame-ul inventatorilor americani.

Ce se întâmpla prin muzică, acum 45 de ani? Aş remarca bijuteria intitulată „Bus Stop”. Fără nicio referinţă la cele povestite mai sus :). Aşa cum The Hollies nu intenţionaseră nici ei să facă referire la filmul apărut cu zece ani mai devreme, cu Marilyn Monroe în rol principal. Era compusă de viitorul component 10cc Graham Gouldman, acelaşi care realizase hit-urile „For Your Love” şi „No Milk Today” pentru Yardbirds, respectiv Herman’s Hermits. Într-un interviu oferit zece ani mai târziu, Graham povesteşte cum ideea i-a venit pe când se întorcea cu autobuzul acasă, de la serviciu. Versurile de la început au fost scrise de tatăl său, dramaturgul Hyme Gouldman. Graham a continuat şi a compus restul, în dormitor. Excepţie a făcut partea mediană, pe care a finalizat-o în autobuzul (acelaşi) care-l ducea la job, a doua zi. Nu-mi rămâne decât să vă doresc o călătorie plăcută, cu Radio Grafiile din septembrie 1966!

Click Play pentru a asculta emisiunea.

Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: