Radio Grafii AD 1985

Ediţia 26

publicat: 03/10/2011 22:14 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator şi prezentator în anii ’90 la Radio Contact – Top Nostalgic, Contact Gold, Cutiuţa cu vechituri, Pop Hits USA, Contact Souvenir.

Septembrie 1985 începea cu o descoperire. Fost ofiţer în marina americană şi fost profesor de oceanografie la Universitatea din Rhode Island, Robert Ballard era primul care ajungea la epava Titanicului. Asta după ce în august ajutase la reperarea a două submarine nucleare americane, scufundate în anii ’60. Aceleaşi mijloace tehnice avute la dispoziţie pe vasul R/V Knorr, aparţinând marinei americane l-au făcut să ajungă la locul poate celui mai cunoscut naufragiu din istorie. Peste mai puţin de un an, Ballard avea să se întoarcă la locul faptei, de data aceasta la bordul lui Atlantis II, pentru o cercetare mai temeinică a rămăşiţelor somptuosului pachebot.

Tot în septembrie 1985, Richard Dean Anderson ieşea în luminile rampei, odată cu apariţia primului episod al serialului MacGyver. Avea să interpreteze până în 1992 rolul aventurierului care găseşte soluţii din te-miri-ce. Peste cinci ani, avea să se îmbarce într-o nouă aventură, de data aceasta SF: în Stargate SG-1, a jucat rolul locotenentului Jack O’Neill.

Toamna se numără campionii mondiali în ciclism. La 38 de ani, Joop Zoetemelk, poate cel mai mare rutier olandez din toate timpurile, intra în posesia tricoului curcubeu, după victoria în faţa americanului Gred LeMond, în cursa pe şosea de la Giavera del Montello, în apropiere de localitatea italiană Treviso. Succesul venea la cinci ani după câştigarea tricoului galben în Turul Franţei. În prezent, Joop este patronul unui hotel la Meaux, în apropiere de Paris.

Moment important în golful mondial. Pentru prima dată din 1957, echipa Statelor Unite pierdea confruntarea de tradiţie cu rivalii din Europa. Conduşi de căpitanul nejucător Tony Jacklin, europenii triumfau la diferenţă de cinci puncte în meciul de Cupa Ryder de la Belfry, în Anglia. La învingători, printre cei 12 jucători, nume intrate deja în legendă: Ian Woosnam, Bernhard Langer, Sam Torrance, Nick Faldo sau regretatul Severiano Ballesteros. Era primul din cele trei succese consecutive ale europenilor... Şi, cum golful este înrudit cu tenisul, să notăm victoriile cehilor la Flushing Meadows: Hana Mandlikova şi Ivan Lendl câştigau Openul american. Am lăsat ştirile neplăcute la sfârşit. Un cutremur cu magnitudinea de 8,1 pe scara Richter, făcea peste 10.000 de victime la Ciudad de Mexico. Premierul Franţei, Laurent Fabius, recunoştea implicarea serviciilor secrete în scufundarea vasului Rainbow Warrior, iar Tunisia rupea relaţiile diplomatice cu Libia învecinată. Nimic neobişnuit, într-o lună ca oricare alta, pe o Terra aflată într-o perpetuă scuturare.

Click Play pentru a asculta emisiunea.

Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: