Radio Grafii AD 1959

Ediţia 17

publicat: 29/07/2011 21:09 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator şi prezentator în anii ’90 la Radio Contact – Top Nostalgic, Contact Gold, Cutiuţa cu vechituri, Pop Hits USA, Contact Souvenir.

La jumătatea lui iulie 1959, soţii Leaky, Louis şi Mary, descopereau primul craniu de Australopitecus, defileul Olduvai din Tanzania, locul pe care majoritatea specialiştilor îl consideră a fi "leagănul Omenirii". Era un rezultat al unei munci arheologice începute cu aproape trei decenii înainte. Cu câteva zile mai devreme, grupuri de kurzi şi de facţiuni comuniste, sub conducerea lui Mustafa Barzani, comiteau Masacrul de la Kerkuk. Zeci de civili neînarmaţi îşi pierdeau viaţa, într-o zonă de conflict, aflată în centrul intereselor sovietice, turce, iraniene şi irakiene. Barzani este un personaj fascinant, care a luptat pentru independenţa Kurdistanului. A studiat la Moscova, pentru ca ultimele zile să şi le petreacă tot în exil, în Statele Unite.

În topul din State, muzica nu murise. Încă. Chiar dacă trecuseră câteva luni bune de la tragica întâmplare din 3 februarie, când Buddy Holly, Ritchie Valens şi The Big Bopper dispăruseră într-un accident aviatic. E drept, suntem departe de efervescenţa rock and roll din anii anteriori, după cum o să vă convingeţi, ascultând emisiunea. Cert este că artişti consacraţi, aşa cum era cazul lui Connie Francis, treceau la ritmuri mai alerte. Iar Elvis figura la top cu o piesă înregistrată cu un an înainte, în timpul unei permisii.

La final, două voci excepţionale ale muzicii americane. Dacă Bruce Springsteen impresionează prin forţă, Aaron Neville vine cu interpretări ca de catifea, ale unor piese pierdute în negura timpului şi pe nedrept neajunse în topuri. Cu siguranţă, din cauza unor probleme de marketing...

Click Play pentru a asculta emisiunea.

Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.

Referinţe:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: