Radio Grafii AD 1981

Ediţia 23

publicat: 20/09/2011 20:41 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator şi prezentator în anii ’90 la Radio Contact – Top Nostalgic, Contact Gold, Cutiuţa cu vechituri, Pop Hits USA, Contact Souvenir.

August 1981 este reperul temporal de care am ancorat actuala ediţie a Radio Grafiilor. O lună nici mai rea, nici mai bună decât altele. Se încheia cu un atentat terorist cu bombă, revendicat de mujahedini şi produs în birourile primului ministru iranian Mohammad Javar Bahonar. Efect maxim: acesta a murit, odată cu preşedintele Mohammad Ali Raja'i. Ambii fuseseră aleşi în funcţie de mai puţin de o lună. Ulterior acestui dublu asasinat, peste 2.000 de membri şi simpatizanţi ai mujahedinilor au fost arestaţi şi executaţi.

Desigur, 1981 este anul apariţiei MTV. Premonitoriu era mesajul lansat cu doi ani mai devreme de Buggles. Acel Video Killed the Radio Star. În aceeaşi ordine de idei, dar în sens invers, ministrul francez al comunicaţiilor anunţa în luna august încheierea perioadei de monopol al statului asupra radioului. În decurs de numai două luni, în peisajul herţian din Hexagon îşi făceau apariţia 400 de staţii aflate în proprietate privată.

Dată importantă în istoria tenisului mondial: pe 8 august se năştea Roger Federer, actualul deţinător al recordului de titluri de mare şlem câştigate în carieră (16). Tot la acea dată, Andrea Jaeger, tânăra americană în vârstă de doar 16 ani, o învingea pe Virginia Ruzici în finala Campionatului Statelor Unite pe zgură, turneu desfăşurat la Indianapolis.

Era să uit un moment crucial în istoria Omenirii. S-a produs la începutul lui august 1981. Frederick Mellinger, proprietarul unei companii producătoare de lenjerie cu sediul în Hollywood, California, inventa chilotul tanga. Ce s-ar fi făcut sutele de milioane de domnişoare fără acest accesoriu? Cum le-ar mai fi privit posteriorul domnii trecuţi de-o vârstă? Şi cât de urât ar fi continuat să arate linia chilotului, prin pantalon? Eh, bine că s-a găsit rezolvarea... Audiţie cu bine!

Click Play pentru a asculta emisiunea.

Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: