Radio Grafii AD 1995

Ediţia 32

publicat: 14/11/2011 23:03 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator şi prezentator în anii ’90 la Radio Contact – Top Nostalgic, Contact Gold, Cutiuţa cu vechituri, Pop Hits USA, Contact Souvenir.

Noiembrie 1995. Moment important în existenţa casei regale britanice. În acelaşi timp, moment delicat pentru Palatul Buckingham. Programul Panorama al BBC difuza mărturisirile prea puţin corecte politic ale Prinţesei Diana. Despărţită de soţul său, Prinţul Charles, moştenitorul tronului britanic, Lady Di apărea în faţa naţiunii pe 20 noiembrie 1995 şi mărturisea că şi-a înşelat bărbatul, cu instructorul de călărie, un anume James Hewitt. Diana a menţionat durerea produsă de relaţia soţului cu Camilla Parker-Bowles, dar a declarat că nu doreşte să divorţeze. S-a vorbit liber despre depresii şi bulimie, despre copii, despre relaţia cu mass-media şi despre viitorul monarhiei.

Atunci când gazda emisiunii, Martin Bashir, a întrebat-o despre relaţia cu Hewitt, cel ce pretinsese existenţa acesteia, Diana a recunoscut că lucrurile merseseră mai departe decât era cazul pentru o simplă prietenie. “Aţi fost infidelă soţului? - a sunat întrebarea. Da – a fost răspunsul. Îl iubeam. Însă treceam printr-o perioadă de maximă depresie.” Cu un an înainte, Prinţul Charles recunoscuse că a avut o relaţie cu doamna Parker-Bowles, într-un mod la fel de franc, într-un interviu acordat lui Jonathan Dimbleby, la BBC.

Prinţesa a continuat: “Eram trei în acea căsătorie. Era cam aglomerat. Prietenii soţului meu spuneau că sunt instabilă mental, bolnavă, şi că ar trebui să fiu internată la azil, pentru a-mi reveni şi pentru a nu mai face familia regală de râs.” Tot atunci, a spus că nu crede că va fi vreodată Regina Angliei. “Aş prefera să fiu regina inimii, în sufletul oamenilor, pentru că nu mă văd regina acestei ţări. Nu sunt prea mulţi cei care vor ca eu să fiu regină.”

Interviul din noiembrie 1995 a fost urmărit de circa 15 milioane de telespectatori, record al emisiunii, totodată una din cele mai mari audienţe din istoria BBC. Decizia difuzării acestuia a fost controversată. Preşedintele BBC, Marmaduke Hussey, s-a declarat nemulţumit că directorii din subordine nu l-au anunţat în prealabil despre interviu. Lordul Wakeham, preşedintele Comisiei pentru reclamaţii împotriva presei, a avertizat că Diana va fi singura vinovată pentru declanşarea freneziei presei de scandal şi intrarea acesteia în viaţa sa particulară. Palatul Buckingham a confirmat demisia lui Geoff Crawford, consilierul media al Prinţesei, după ce aceasta a decis să vorbească la BBC fără să-l fi anunţat pe el sau pe Regină.

O lună mai târziu, Regina i-a scris fiului său Charles, Prinţul de Ţara Galilor, şi Prinţesei Diana, solicitându-le să înceapă cât mai repede formalităţile în vederea divorţului. Mariajul celor doi s-a încheiat oficial pe 28 august 1996. Ca parte a înţelegerii, Diana a renunţat la titulatura de Alteţă Regală, rămânând Diana, Prinţesă de Ţara Galilor. Se pare că a primit suma de 17 milioane de lire sterline şi o rentă de 350.000 pe an, pentru cheltuieli personale. Diana şi Charles au fost de acord să împartă tutela celor doi băieţi.

Pe 31 august 1997, Diana a murit într-un accident de maşină, la Paris, împreună cu partenerul său de viaţă, Dodi Fayed. Ancheta poliţiei franceze a descoperit că şoferul băuse prea mult şi se deplasa cu viteză prea mare. A fost criticat comportamentul fotografilor care urmăreau maşina celor doi.

Prinţul Charles şi Camilla Parker-Bowles s-au căsătorit în 2005, în cadrul unei ceremonii civile, fără fast, rezervată familiei şi urmată de binecuvântarea Arhiepiscopului de Canterbury, la Castelul Windsor. Regina nu a participat la nuntă, deşi s-a aflat la binecuvântare şi a organizat ulterior o recepţie.

Pornisem cu ideea că muzicile anilor ’90 nu sunt foarte interesante. Probabil şi pentru că am tot învârtit melodiile respective, la vremea lor, prin tot felul de playlist-uri. Îngrădiri care şi acum îmi provoacă ameţeli. Greţurile au trecut :). Rămân la părerea că piesele ceva mai îndepărtate de această perioadă, în sensul temporal dinspre încolo, sunt mai bune. Dar am avut surpriza, atunci când am ascultat produsul finit, să descopăr un mod plăcut de petrecere a timpului. Prin urmare, audiţie cu bine!

P.S. Consumaţi cu încredere şi finalul. E din noiembrie 1961. Dar mai proaspăt ca oricând.

Click Play pentru a asculta emisiunea.

Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: