Radio Grafii AD 1962

Ediţia 16

publicat: 25/07/2011 02:10 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator şi prezentator în anii ’90 la Radio Contact – Top Nostalgic, Contact Gold, Cutiuţa cu vechituri, Pop Hits USA, Contact Souvenir.

Iulie 1962. Londra este învăluită în smog. Desigur, suntem într-o perioadă în care mişcările ecologiste erau departe de virulenţa din prezent. Şi prea puţini erau cei care-şi imaginau că "verdele" va fi unul din pilonii datorită căruia Capitala Regatului Unit va organiza Jocurile Olimpice, jumătate de secol mai târziu. La fel de puţini erau cei care auziseră de Beatles, grupul din Liverpool care se pregătea să iasă la rampă în anul următor. Tot la Londra, şi tot în urmă cu 49 de ani, The Rolling Stones îşi făceau debutul, cântând la Clubul Marquee de pe Oxford Street, în deschiderea concertului lui Long John Baldry.

Şi tot atunci, premierul Harold MacMillan tăia adânc în cabinetul său. Nu mai puţin de o treime din membrii Guvernului britanic. Cinci reprezentanţi ai Partidului Conservator şi alţi doi ai Partidului Naţional Liberal erau debarcaţi din Executiv. "Noaptea cuţitelor lungi" a însemnat şi sfârşitul naţional-liberalilor, ca forţă politică în istoria Marii Britanii.

Radio Grafiile se concentrează însă pe mult mai paşnicul top din Statele Unite, care trăia liniştit, în perioada de dinaintea invaziei britanice. Americanii aveau timp ca să deguste şi din deliciile La dolce vita, în condiţiile în care Emilio Pericoli venea cu un şlagăr care câştigase Festivalul de la San Remo, cu un an înainte. E drept, într-o altă interpretare. La final, am gândit o trilogie a grupurilor feminine din acea perioadă a începutului de ani '60, însă până la urmă mi-am zis să împac ambele rubrici şi am renunţat la The Shirelles, pentru a realiza o comparaţie a one hit wonder-ului "Angel Baby", apărut în 1960 şi reluat de John Lennon, după despărţirea de Beatles.

Click Play pentru a asculta emisiunea.

Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: