Radio Grafii AD 1976

Ediţia 14

publicat: 04 iulie 2011 23:12 | actualizat: 2020-05-2424 mai 2020 16:38

autor:

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator şi prezentator în anii ’90 la Radio Contact – Top Nostalgic, Contact Gold, Cutiuţa cu vechituri, Pop Hits USA, Contact Souvenir.

Starland Vocal Band - Afternoon delight.jpghttps://images.muzichii.ro/images/pages/main/starland-vocal-band-afternoon-delight.jpg

Anii ′70 au fost plini de filiere. Debutul l-a făcut Filiera franceză, filmul din 1971, cu Gene Hackman în rol principal. A continuat cu Filiera Andrea True. Promiteam în emisiune că voi reveni in extenso asupra poveștii hit-ului „More More More”. Anterior acestei piese, din urmă cu 35 de ani, Andrea True era cunoscută doar publicului consumator de producții pentru adulți. Prin toamna lui 1975, aflată în Jamaica, acolo unde fusese chemată ca să filmeze un clip pentru o reclamă TV, vedeta porno a dat dovadă de ingeniozitate. Cum națiunea din Caraibe era zguduită de o lovitură de stat (eșuată) împotriva premierului Michael Manley, autoritățile au interzis ieșirea din țară a sumelor de bani. Andrea l-a chemat atunci pe compozitorul și producătorul Gregg Diamond. A utilizat banii respectivi la fața locului, pentru înregistrarea "More More More". Inițial, a fost promovată de Buddha Records doar în discoteci, la începutul lui 1976. Atunci când popularitatea a devenit uriașă, conducerea casei de discuri a fost convinsă să lanseze piesa pe single. A ajuns până pe locul patru în State și până pe cinci în Marea Britanie.

La categoria minimal, trebuie remarcat proiectul Silver Convention (uneori greșit intitulat Silver Connection - filierele, bată-le vina!), un grup de studio înființat la Munchen de producătorii Sylvester Levay, maghiar născut în Iugoslavia, și Michael Kunze, originar din Praga. După "Fly Robin Fly", din anul anterior, cei doi veneau cu încă o piesă în care figurau doar șase cuvinte. După „Fly, Robin, Up, To, The și Sky”, acum „Get, Up, And, Boogie, That's și Right”. Probabil că în discoteci nu era recomandat să auzi prea multe cuvinte.

Tot în această ediție a Radio Grafiilor am dorit să revin asupra începuturilor unei mari trupe. The Kinks au fost pe punctul de a rata totul, după ce primele două singles nu au intrat în topul britanic. Din fericire, a treia oară ulciorul a mers la apă cu noroc...

Click Play pentru a asculta emisiunea.

Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.

Referinţe:

Vezi şi:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al carui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: