Radio Grafii AD 1968

Ediţia 15

publicat: 13/07/2011 23:01 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator şi prezentator în anii ’90 la Radio Contact – Top Nostalgic, Contact Gold, Cutiuţa cu vechituri, Pop Hits USA, Contact Souvenir.

Începutul lui iulie 1968. Topul din State, într-o perioadă tulburare, dominată de Războiul din Vietnam și de mișcările de protest împotriva discriminărilor rasiale, așa cum a fost revolta condusă de Fred Ahmed Evans împotriva polițiștilor albi din Cleveland, Ohio. La polul opus, lumea navigației îl sărbătorea pe Alec Rose, britanicul pe atunci în vârstă de 59 de ani, fost proprietar de livadă și comerciant de fructe, autor al înconjurului lumii în solitar. La doar o zi după sosirea sa în rada portului Portsmouth, regina Elisabeta a II-a îl înnobila pe temerarul iachtman. Și tot în iulie 1968, Papa Paul al VI-lea publica bula „Humanae Vitae”, în care erau condamnate mijloacele contraceptive. Mulți dintre supușii catolici ai Suveranului Pontif au protestat împotriva mesajului papal.

Revenind la oile noastre muzicale, vreau să remarc perioada de liniște din viața lui Janis Joplin. Solista vocală a trupei Big Brother & The Holding Company își făcuse debutul alături de noii colegi pe 10 iunie 1966, la San Francisco. Primul album, care purta numele grupului, a fost înregistrat în decembrie, în decurs de trei zile, într-un studio din Chicago. Dacă trupa spera ca materialul să sune așa cum apăreau ei pe scena psihedelică din Vest, faptul că Mainstream, casa de discuri, era cunoscută mai degrabă pentru producțiile jazz, a făcut ca sound-ul să devină mai curând acustic folk. Am ales trei piese de pe acest album care nu trebuie să lipsească din carnetul de audiții.

O mențiune personală pentru penultima piesă a programului. Un hit bubble gum pur, acest "1 2 3 Red Light" al grupului 1910 Fruitgum Company. Vin cu această mențiune (ultra personală) poate și pentru că acest al doilea album al americanilor, purtând titlul extrasului pe single mai sus menționat, era lansat în chiar luna când apăream pe lume...

Click Play pentru a asculta emisiunea.

Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: