Radio Grafii AD 1971

Ediţia 18

publicat: 17/08/2011 21:09 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator şi prezentator în anii ’90 la Radio Contact – Top Nostalgic, Contact Gold, Cutiuţa cu vechituri, Pop Hits USA, Contact Souvenir.

Iulie 1971. Pe vremuri, citeam cu nesaţ scrierile SF. Almanahul Anticipaţia era marfă de contrabandă. Acum, ajungând în această lună fatidică pentru noi, ca naţie, încerc să-mi pun întrebarea demnă de un univers paralel "cum ar fi fost dacă..." Dacă liderul de partid şi de stat nu ar fi vizitat ţările din Orientul Îndepărtat? Dacă ar fi avut bruma de cultură şi educaţie necesară evitării acestei devieri de la o revenire la normal? Privind în urmă, era inevitabil ca într-o societate ale cărei valori fuseseră întoarse cu dosul în sus după încheierea Celui de-al Doilea Război Mondial greşelile Istoriei să nu se repete. Tezele din Iulie 1971 reprezintă începutul sfârşitului pentru Epoca de Aur. Prin comparaţie, tot în iulie 1971, Iugoslavia lui Iosip Broz Tito permitea companiilor străine scoaterea din ţară a profitului realizat.

Tot în urmă cu 40 de ani, Jim Morrison trecea dincolo de Porţile Percepţiei, undeva, la Paris. Iar Hastings Kamuzu Banda era proclamat preşedinte pe viaţă al Republicii Malawi, ţara africană care-şi declarase independenţa faţă de Marea Britanie cu şapte ani mai devreme. Banda a tronat timp de trei decenii în statul cu partid unic, până în 1993, când titulatura i-a fost abrogată de o adunare extraordinară. Patru ani mai târziu, avea să moară în exil, în Africa de Sud.

Nu voi încheia fără a remarca bijuteria numită Tapestry, expusă în acel an de Carole King. O tapiserie muzicală excepţională, cu 12 piese, de pe care au fost extrase, la momente diferite, nu mai puţin de patru singles devenite nr. 1. În 2003, albumul a fost plasat pe locul 36 în clasamentul celor mai valoroase 500 de LP-uri din toate timpurile, ierarhie realizată de revista Rolling Stone.

Click Play pentru a asculta emisiunea.

Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: