Radio Grafii AD 1979

Ediţia 29

publicat: 24/10/2011 22:28 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator şi prezentator în anii ’90 la Radio Contact – Top Nostalgic, Contact Gold, Cutiuţa cu vechituri, Pop Hits USA, Contact Souvenir.

Se poate şi la case mai mici. 15 octombrie 1979. Era “lunea neagră” a Maltei, micul stat-insulă din Mediterana. În acea zi, sediul Progress Press, locul unde apărea cotidianul The Times, şi reşedinţa lui Eddie Fenech Adami, liderul de atunci al opoziţiei, erau distruse, după un marş al Partidului Laburist. Totul ca urmare a unei presupuse tentative de omor asupra premierului Dom Mintoff, la sediul din Auberge de Castille, în La Valetta.

Trebuie spus dintru început că Malta este o ţară cu două partide majoritare – Laburist şi Naţionalist. Seara, mai multe sute de persoane s-au adunat în faţa birourilor primului ministru, în semn de solidaritate, şi au purces către sediul ziarului opoziţiei. Deşi tiparniţa a fost distrusă, The Times a apărut a doua zi, într-un format redus, fiind scos la tipografia Partidului Naţionalist. Înfiinţat în 1935, ziarul a apărut în fiecare zi, fiind punctul de referinţă al presei malteze.

Ulterior, lumea s-a îndreptat către reşedinţa lui Edward Fenech Adami, liderul Partidului Naţionalist. Casa acestuia a fost devastată, soţia, cei cinci copii şi mama în vârstă, bruscaţi. În ambele incidente, poliţia nu a intervenit.

A doua zi, Parlamentul European şi mai multe guverne europene şi-au exprimat adânca îngrijorare, în privinţa evenimentelor. La trei zile după “Lunea neagră”, Mintoff a declarat că regretă cele întâmplate, într-o scrisoare adresată proprietarului lui Progress Press. Făptaşii nu au ajuns niciodată în faţa justiţiei. Partidul de guvernământ avea să piardă alegerile, doi ani mai târziu.

Peste zece ani, locul avea să fie martor al noii împărţiri pe influenţe în Europa Centrală şi de Est, la summit-ul dintre George Bush şi Mihail Gorbaciov. Poate că modelul maltez de asanare a presei “nesănătoase” a constituit baza manifestaţiilor “disciplinate şi ordonate” de la noi, din iunie 1990, de după alegerile libere din luna anterioară. La case mai mari, efecte mai importante.

Ajungând la lucruri mai plăcute, la finele lui octombrie 1979, unul din paradisurile din Caraibe îşi declara independenţa faţă de Marea Britanie. Era arhipelagul Saint Vincent şi Grenadine, în fapt o insulă mai mare şi alte câteva 600 de alte insuliţe, situate între Sfânta Lucia şi Barbados. Pentru a ne clăti ochii cu altceva decât cu imagini din apocaliptica Piaţă a Universităţii.

Altfel, muzica este supremă. Vă invit s-o ascultaţi...

Click Play pentru a asculta emisiunea.

Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: