Radio Grafii AD 1977

Ediţia 25

publicat: 26/09/2011 23:15 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07

autor:

Alexandru Gheorghiaş a fost realizator şi prezentator în anii ’90 la Radio Contact – Top Nostalgic, Contact Gold, Cutiuţa cu vechituri, Pop Hits USA, Contact Souvenir.

Septembrie 1977. România îşi revenea după seismul din 4 martie. Statele Unite semnau tratatul cu Panama, act care prevedea cedarea Canalului care face legătura între cele două mari oceane - Atlantic şi Pacific. Evenimentul urma să se producă la sfârşitul secolului. Considerat a şaptea minune modernă a lumii, Canalul fusese construit în 1903, după ce statul din extremitatea sudică a Americii Centrale se desprinsese de Columbia. Dat în folosinţă în 1914, vapoarele îi parcurg cei 77 km în 8 până la 10 ore. Tratatul de cedare a controlului a fost semnat de preşedintele american Jimmy Carter şi de omologul său panamez, Omar Torrijos – liderul maxim al revoluţiei şi comandant suprem al guvernului. Ambii aveau să dispară rapid de pe scena politică. Carter în 1980, odată cu pierderea alegerilor în faţa lui Ronald Reagan, Torrijos un an mai târziu, odată cu pierderea vieţii, într-un accident aviatic cel puţin ciudat. Micul stat situat atât de strategic avea să se afle din nou în centrul atenţiei mondiale în decembrie 1989, intervenţia americană l-a înlăturat de la putere pe generalul Manuel Noriega. După 31 decembrie 1999, odată cu preluarea controlului asupra Canalului, economia din Panama a devenit a treia ca putere în America Centrală.

În aceeaşi lună şi tot în zonă, preşedintele Carter îl convingea pe dictatorul Anastasio Somoza Debayle să ridice starea de asediu instituită în Nicaragua.

Tot în septembrie, se produce un eveniment care va marca politica de apartheid din Africa de Sud. Moare activistul Stephen Biko. Aflat în arestul poliţiei, lider al mişcării studenţilor de culoare pentru drepturi, dispărea la 30 de ani, după un interogatoriu de 22 de ore, însoţit de tortură şi bătăi. Imediat după aflarea veştii, protestele au venit din toate colţurile lumii. Printre cele mai cunoscute este cel muzical al lui Peter Gabriel, intitulat simplu (Biko). Figura lui Biko a reapărut în prim-plan, în 1994, odată cu organizarea alegerilor democratice, câştigate de Nelson Mandela.

Şi tot în septembrie 1977, constructorul german Porsche prezenta la Salonul auto de la Geneva modelul de lux 928, gândit pentru a lua locul legendarului şi ceva mai frustului 911, apărut cu aproape 15 ani mai devreme. Nu s-a întâmplat astfel. 928 a fost scos din producţie în 1995, în timp ce 911 se vinde şi în prezent. Şi nu în ultimul rând, echipajul patronat de magnatul media american Ted Turner câştiga Cupa America, cel mai vechi trofeu sportiv din lume. Ambarcaţiunea Courageous câştiga duelul cu Australia, 4-0, în apele de acasă, la Newport.

Click Play pentru a asculta emisiunea.

Te invit să Radio Grafiem zi de zi muzicile din trecut. Vino să (re)descoperi sunetele şi imaginile anilor apuşi. Exprimă-ţi părerile, întreabă şi răspunde, la http://www.facebook.com/RadioGrafii.

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: