Remember 1990

publicat: 05/03/2010 03:42 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Un vechi intelept spunea odata: Omnia mea mecum porto. Acesta este si principiul meu in viata. Dar daca ar fi sa plec intr-o zi pe o insula, as lua cu mine, in plus, toata muzica produsa in anii '90. De ce? Pentru ca din punctul meu de vedere este cea mai prodigioasa perioada a muzicii contemporane din ultimii 20 de ani. Probabil ca toate aceste opinii personale au fost rezultatul faptului ca in 1989, abia iesiti din comunism, toti cei tineri am descoperit muzica internationala adevarata, la care nu aveam acces in afara de televiziunea bulgara si toata aceasta informatie ne-a coplesit, iar noi eram nerabdatori sa asimilam cat mai mult si cit mai repede tot noianul acela de ritmuri noi.

Perioada glorioasa incepuse de fapt cu 1989 cind muzica avea sa se schimbe si sa devina ceea ce cunoastem acum sub numele de muzica anilor '90. Iar ceea ce a contribuit in mare masura la raspindirea acestui curent au fost radiourile romanesti aparute imediat dupa revolutie: Radio Nova, Radio Delta, Unifan, Radio Contact, Fun Radio. Era epoca nebuniei: toata lumea asculta radioul zi si noapte, se ""trageau" casete pe banda rulanta, se gaseau casete la tarabe ca piinea calda, se schimbau casete, se schimbau caiete de versuri, era o frenezie nespusa. Ai auzit ultima melodie a lui... ? Dar pe asta o stii? E beton! Am gasit caseta cu... la taraba! Inregistreaza-mi si mie caseta asta! Nu uita sa imi aduci caseta inapoi! Vreau si eu albumul asta! si asa mai departe, erau lucruri comune discutate in pauzele de liceu si dupa ore.

Topurile de radio erau la moda. Toti votau melodia trimitand scrisori peste scrisori la redactia radiourilor, uneori chiar mergand personal si lasand scrisoarea lui si a prietenilor, uneori votand in grup o melodie preferata a grupului de prieteni. Altii, incercau sa fure la vot sa si trimita mai multe scrisori cu aceeasi melodie dar cu scris de mana diferit. Altii erau cei norocosi, care nimereau primele trei locuri iar scrisoarea lor era premiata: o caseta, un vinil, un abtibild, un afis cu artistul sau radioul favorit.

Candva ascultam melodiile din acest playlist si eram uneori frustrat ca nu intelegeam la radio cine le canta cand erau prezentate. Sau cum se numesc sau de pe ce album fac parte sau pe ce loc se afla in top, o mie si una de intrebari care isi gaseau incet-incet raspuns de la zi la zi, de la luna la luna, lucruri pe care le scriam meticulos pe caiete, in agende, pe bloc-notes-uri improvizate din coli A4. De cele mai multe ori scriam total anapoda titlul, caci la vremea aceea nu stiam prea bine limba engleza si eram nevoit sa notez ceea ce auzeam asa cum auzeam. Mai apoi, nimeream un ziar sau o revista in care apareau ultimele topuri si eram cel mai fericit om ca reusisem sa aflu cum se scriu corect artistul sau piesa auzita la radio.

Pentru mine, cel mai bun ghid in acest periplu al muzicii anilor 90 a fost Topul 30 de la Radio Contact. Nu cred ca poate uita nimeni, noptile de joi, cind, la ora 21:00, nu mai conta nimic din ceea ce se intimpla pe planeta aceasta. Timp de 2 ore, animatorul ne tinea cu sufletul la gura, incercand sa ne distraga atentia de la cine ar putea fi pe primul loc si totul culmina cu ora 22:30 cind aflam number one-ul. Atunci unii deveneau furiosi, altii bucurosi, caci fie piesa lor nu ajunsese nici in aceasta editie pe primul loc fie dimpotriva era si in aceasta saptamana cea mai buna din top. Top 30 si animatorii care l-au prezentat au fost cei mai buni invatatori pentru mine si in materie de gusturi si de cultura muzicala. De aceea vreau sa dedic acest post ca un tribut acelei emisiuni si in special lui Gabi Dobroiu si Cristi Tomescu. Sper ca multi din cei care au urmarit acest top sa se bucure reascultand citeva din hiturile acelei perioade, melodii pe care probabil nu le-au mai auzit de 15-20 de ani incoace.

Enjoy!

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Remember 1990 - 1990 (vol.1)
Descriere: melodii din anul 1990
Gen muzical: Various
Conţine: 30 melodii
Timp total: 02:16:51
Bit rate: 64kbps
Creată la: 04/03/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: