Remember 1998

publicat: 12/01/2020 12:27 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Seria amintirilor continua cu anul 1998, un an care debuteaza cu condamnarea pe viata a lui Theodore John Kaczynski, cel ce organizase un atac terorist cu bomba la complexul World Trade Center in 1993, cunoscut si sub titulatura de Unabomber (acronim de la University and Airline Bomber). In mod total surprinzator, Kaczynski este condamnat la 8 (sic!) condamnari pe viata fara posibilitatea de eliberare, condamnari specifice in sistemul juridic american pentru a impiedica eliberarea obisnuita a condamnatului dupa 25 de ani de detentie. Investigatia pornita de FBI pentru gasirea Unambomber-ului este pana in acest moment cea mai costisitoare investigatie din istoria serviciului federal american de investigatii.

In februarie este publicat in jurnalul medical The Lancet infamul raport al medicului Andrew Wakefield in care se sustine legatura dintre vaccinul MMR (in Romania cunoscut ca vaccinul ROR: rujeolic - urlian - rubeolic) si autism, care a devenit de atunci punctul de pornire al miscarii internationale anti-vaccinare. Desi studiile ulterioare nu au confirmat cercetarile lui Wakefield, datele fiind acum recunoscute ca fiind grosolan manipulate, studiul a contribuit la o scadere an de an a ratei de vaccinare din cauza temerilor induse in randul parintilor. Studiul a fost retras complet in mod oficial in 2010, fiind cunoscut acum drept "cea mai mare farsa medicala a secolului XX".

Titanic devine in martie primul film din istoria cinematografica ce depaseste, la nivel mondial, suma de 1 miliard de dolari in incasari. Lansat in noiembrie 1997, Titanic va ramane in continuare timp de 12 ani in topul incasarilor, fiind devansat in 2010 de Avatar, produs de acelasi James Cameron. Pana la aceasta data Titanic a adunat peste 2 miliarde de dolari din incasari, bugetul final al productiei lui fiind de 200 de milioane de dolari.

Este batuta prima moneda de euro in Franta, la monetaria din Pessac (departamentul Gironde), la ceremonia formala fiind prezent si ministrul economiei al Frantei de la acea vreme, Dominique Strauss-Kahn, care a apasat butonul care a activat presa de batut monede. Pentru ca specificatiile monedei euro nu fusesera finalizate pana in 1998, monedele vor fi topite si batute din nou in 1999. Totusi, unele monede din acea serie au fost pastrate de colectionari, un exemplar de 1 euro din acel lot ajungand sa fie vandut pe eBay si cu pretul de 130 euro.

Campionatul Mondial de Fotbal debuteaza in iunie in Franta, turneul fiind deschis, ca de obicei, de un meci al campioanei en titre, la acea vreme Brazilia, care a infruntat formatia Scotiei. Turneul din Franta a introdus in acea editie mai multe inovatii si schimbari in regulamentul de joc. Pentru prima data numarul de echipe a crescut de la 24 la 32, tabelele de carton de schimbare a jucatorilor utilizate de arbitrii asistenti fiind inlocuite cu cele electronice digitale, iar numarul de schimbari permise in joc pentru o echipa fiind de trei. Campionatul a fost castigat de Franta, care a invins in finala echipa Braziliei cu scorul de 3 la 0, Zidane marcand doua goluri din cele trei. Revelatia campionatului a fost insa echipa Croatiei, care se afla la prima sa participare, si care a reusit sa se ocupe locul 3 in clasamentul final al competitiei dupa ce a invins in finala mica echipa Olandei. Cel mai bun jucator al turneului a fost declarat Ronaldo (Brazilia), cel mai bun portar Barthez (Franta), iar golgheterul - Suker (Croatia) cu 6 goluri.

Este adoptat Statutul de la Roma care a pus bazele Curtii Penale Internationale cu sediul la Haga (Olanda), cu scopul de a judeca si pedepsi persoanele fizice vinovate de comiterea unor infractiuni grave la adresa unor comunitati extinse de persoane: crime de genocid, crime impotriva umanitatii, crime de razboi si crime de agresiune. Statutul a fost adoptat cu 120 de voturi la 7, 21 de tari abtinandu-se de la vot. De remarcat ca printre tarile care nu au semnat si ratificat acest statut se afla Statele Unite ale Americii, Rusia, China, Israel si Irak. Curtea Penala va fi pusa in practica de abia in 2002 si este compusa din 18 magistrati alesi in 2003. Interesant este ca aceasta Curte nu poate judeca retroactiv cazurile de crima internationala, ci doar cele petrecute dupa data de 1 iulie 2002.

In ciuda conditiei Curtii Penale Internationale, magistratul spaniol Baltasar Garzón a staruit in acest an la arestarea si punerea sub invinuire a generalului chilian Augusto Pinochet pentru incalcarea drepturilor omului in timpul regimului de dictatura pe care l-a condus in Chile intre 1973 si 1980. Pinochet se afla la acea vreme in Mare Britanie pentru un tratament medical, in timp ce mandatul sau era emis in Spania ca urmare a raportului emis de "Comisia apentru aflarea adevarului" din Chile, redactat in 1991. Poitia britanica il va pune in arest la domiciliu pe Pinochet, insa ulterior Jack Straw, ministrul afacerilor interne britanic, va refuza extradarea lui in Spania din motive medicale. Cu toate acestea, acesta a fost primul caz rasunator care a deschis calea jurisdictiei universale a tribunalelor, desi acuzarea nu se era motivata de jurisdictia universala, ci de motivul ca multe dintre vicimele regimului Pinochet erau cetateni spanioli. Pinochet a fost eliberat dupa o lupta in justitie si de imagine in 2000, fara sa fie judecat, intorcandu-se in Chile, unde a fost primit cu urale de sustinatorii sai in timp ce seful armatei chiliene, Ricardo Izurieta, l-a intampinat la aeroport, iar presedintele chilian ales, Ricardo Lagos, a afirmat ca televizarea sosirii lui a daunat grav imaginii tarii in strainatate. In acel an, Congresul din Chile a votat o lege pentru acordarea de statut privilegiat fostilor presedinti, care le garanta imunitatea in fata justitiei si primirea unei alocatii financiare din partea statului.

In septembrie, este fondata compania ce va fi cunoscuta mai tarziu ca Google, de doi doctoranzi de la Universitatea din Stanford, Larry Page si Sergey Brin. Numele companiei a fost luat de la "googol" un cuvant englezesc ce se refera la un numar foarte mare, un 1 urmat de 100 de zerouri. Cei doi au primit finantare de 10 mii de dolari de la Andy Bechtolsheim, un co-fondator al companiei Sun Microsystem, care era convins ca un motor de cautare va revolutiona lumea. Inovatia celor Page si Brin era ideea ca se poate gasi un algoritm care sa calculeze relevanta unui site web si care sa ii acorde o importanta anume pentru o cautare data. Acest algoritm a fost denumit de cei doi PageRank, pe care l-au patentat. Cu toate ca patentul a fost acordat in final Universitatii din Stanford, Google a primit licenta exclusiva pentru folosire. Acum Google nu mai utilizeaza acest algoritm, insa denumirea lui a ramas in uzanta ca fiind tot PageRank.

In noiembrie sunt puse bazele statiei orbitale spatiale internationale, denumita International Space Station (ISS), atunci cand a fost lansata in spatiu incarcatura cu primul modul numit Zarya, de pe aerodomul din Rusia, pentru ca doua saptamani mai tarziu sa fie atasat si modulul Unity, purtat de naveta spatiala a NASA. Pana acum au fost asamblate 16 module presurizate si in acest moment este considerat cel mai scump obiect creat de mana omului, costul ei fiind estimat la peste 150 de miliarde de dolari.

In decembrie are loc votul final in Congresul american pentru punerea sub acuzatie a presedintelui in functie, Bill Clinton, care fusese acuzat de Paula Jones, o angajata guvernamentala, de hartuire sexuala si apoi de dezvaluirea relatiilor sexuale avute cu Monica Lewinsky, o stagiara de la Casa Alba. Totusi, suspendarea presedintelui nu avea legatura directa cu aceste cazuri ci cu obstructionarea justitiei pentru aflarea adevarului si pentru marturie mincinoasa sub juramant. Clinton a fost achitat datorita faptului ca nu a fost intrunita majoritatea voturilor din Senatul american si a ramas in functie pana la terminarea celui de-al doilea mandat prezidential.

Enjoy!

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Remember 1998 - 1998 (vol.1)
Descriere: melodii din anul 1998
Gen muzical: Various
Conţine: 30 melodii
Timp total: 01:52:21
Bit rate: 64kbps
Creată la: 10/10/2012
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: