Muzică braziliană (vol. 1-2)

publicat: 24/11/2010 00:36 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba braziliana, compuse sau interpretate de muzicieni de origine braziliana sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala braziliana.

Pentru multi dintre noi muzica braziliana inseamna samba si bossa-nova, de aceea, pentru a intelege mai bine muzica braziliana, voi face o scurta incursiune istorica.

In aprilie 1500, flota portugheza condusa de comandorul Pedro Álvares Cabral ce explora teritoriul de nord-est al Americii de Sud a acostat pe tarmurile teritoriului numit ulterior Brazilia. Totusi, teritoriul fusese descoperit cu 3 luni inainte de navigatorul spaniol Vicente Yáñez Pinzón, insa Cabral a fost primul care l-a revendicat in numele coroanei portugheze. Originea numele tarii este inca incerta, dar cel mai probabil este legata de culoarea rosie a trunchiurilor de copaci ce cresteau in zona explorata de portughezi, denumiti de acestia pau-brasil. Pina in 1815 Brazilia a fost o colonie a Portugaliei, iar in 1822 si-a obtinut (asa-zisa) independenta sub numele de Imperiul Brazilian sub conducerea printului Pedro I, care emigrase impreuna cu familia sa din Portugalia, in urma invaziei lui Napoleon Bonaparte. Practic, Rio de Janeiro devenea atunci capitala noului Imperiu portughez. In 1889, tara a devenit republica parlamentara, ca urmare a unei miscari reactionare impotriva sclaviei.

Inca de la colonizarea ei, in Brazilia au fost adusi sclavi africani din cauza ca relatiile cu populatia indigena se deteriorasera, mai ales ca multe triburi indigene erau inca primitive, iar o mare parte murisera in luptele cu europenii sau din cauza diverselor boli aduse de acestia. In al doilea rand, pentru ca Imperiul portughez era deja implicat in comertul cu sclavi din diverse zone ale Africii. Brazilia devenise o parte importanta a economiei imperiului, mai ales datorita exploatarilor miniere si a culturii de trestie de zahar, ca urmare exista o prioritate economica in aducerea de mana de lucru pentru latifundiarii portughezi din Brazilia.

In 1823, sclavii reprezentau aproape 30% din populatia tarii, insa spre 1889, inainte de abolirea sclaviei, ajunsese doar sub 5% din populatie. Munca sclavilor pe plantatiile de trestie de zahar era foarte grea si multi dintre ei evadau si reuseau sa formeze bande ce luptau impotriva administratiei braziliene. Una dintre aceste povesti a fost zugravita de scriitorul brazilian Bernardo Guimarães in romanul Sclava Isaura (1875), roman ce a fost transpus intr-un serial de televiziune 100 de ani mai tarziu. Cazurile in care latifundiarii si-au ales concubine chiar din randul sclavelor au fost putine, cei mai multi urmasi ai sclavilor pastrandu-si traditiile si religia de-a lungul timpului chiar daca in timp au adoptat limba si celelalte obiceiuri europene. Inevitabil, noua cultura, nascuta o data cu noua tara - Brazilia, a devenit un melanj intre cultura africana si cea europeana (portugheza), alaturi de mostenirea amerindiana. De-a lungul celor peste 500 de ani de istorie, bineinteles ca si muzica braziliana a dezvoltat stiluri originale si unice, ca urmare a acestei confluente deosebite.

Acestea fiind spuse despre trecutul Braziliei, ajungem in zilele noastre. Muzica braziliana moderna a fost marcata la inceput de compozitorii portughezi veniti o data cu stabilirea casei regale la Rio de Janeiro, facand ca teatrele si operele braziliene sa fie unele din cele mai cunoscute la vremea aceea. Cu toate acestea, existau si compozitori brazilieni remarcabili, printre care si Francisco Manuel da Silva, cel care a compus si imnul national al Braziliei, datand din 1822. De remarcat ca primul imn national brazilian a fost compus chiar de regele Pedro I, in anul incoronarii lui (1822).

In secolul XX a existat o miscare nationala pentru crearea unei muzici braziliene autentice. La inceputurile secolului prinde contur muzica samba, un gen muzical de influenta africana, recunoscut pe plan international ca un simbol al Braziliei. Ulterior apare stilul choro, ce isi are originile in secolul XIX, considerat primul stil popular urban brazilian. Eforturile scolilor de muzica pentru o muzica originala braziliana s-au concretizat in anii '60 cind a aparut curentul Musica Nova. Unul din punctele de cotitura a fost fara indoiala aparitia stilului bossa-nova (numit si latin jazz), un stil muzical ce a evoluat dintr-un mix al muzicii samba si al muzicii de jazz, creat de Joao Gilberto si popularizat de Antonio Carlos Jobim si Vinicius Moraes. Antonio Carlos Jobim va ramine un nume greu al muzicii braziliene, putem spune chiar un Andrew Lloyd Webber al Braziliei. Impreuna cu Vinicius Moraes, acesta a devenit cunoscut dupa lansarea spectacolului Orfeu de Conceição (1956), care a fost transpus in 1959 intr-un film de lung metraj. Popularitatea lui Jobim a crescut, in special in Statele Unite, dupa ce a inceput sa colaboreze cu celebrul saxofonist de jazz Stan Getz, sotul Astrudei Gilberto.

Stilurile muzicale braziliene sunt pe cat de numeroase pe atat de variate. Iata cateva dintre ele: muzica capoeira, un stil muzical afro-brazilian de improvizatie pentru sportul capoeira, care se desfasoara exclusiv pe muzica; maracatu, un stil muzical traditional din Recife si Olinda; afoxe, un stil de muzica religios asociat in special cu miscarea activista Filhos de Ghandi, inspirata de miscarea de independenta indiana a lui Mahatma Gandhi; samba-reggae, un stil muzical creat de formatia Olodum, de inspiratie jamaicana; muzica Bahia (un stat brazilian), un stil muzical modern, bazat pe sintetizator si cu influente pop. Mai multe detalii despre stilurile muzicale braziliene puteti gasi aici.

La sfarsitul anilor '60 o alta miscare de creatie artistica braziliana, Tropicalia, influentata de poezia concreta, a dat nastere muzicii populare braziliene (MPB), un stil muzical modern de fuziune, ce include ritmuri africane si braziliene, folk, rock and roll sau pop. Pe scurt, muzica populara braziliana poate fi considerata o muzica pop specific braziliana.

In cele doua liste din aceasta seara am ales in primul rand melodiile braziliene reprezentative, cunoscute de foarte multi dintre noi, dar putini stiind ca ele sunt de origine braziliana, pentru ca le-am auzit in atatea zeci de reluari internationale incat ele au intrat in patrimoniul universal. De la Aquarela do Brasil al lui Ary Barroso, cunoscut in toata lumea sub numele de Brazil, cantec popularizat pe coloanele sonore ale multor filme americane, pina la faimoasa Fata din Ipanema (Garota de Ipanema). Apoi, melodia din coloana sonora a binecunoscutului serial Escrava Isaura (1976), Mas qe nada a lui Sergio Mendez, nemuritoarea Tico-tico no fuba, o piesa choro, cantata si popularizata de Carmen Miranda, o interpreta de samba devenita vedeta de cinema la Hollywood in anii '50. Nu in ultimul rand, veti gasi in lista si Chega de saudad, considerata prima bossa-nova braziliana, interpretata chiar de creatorul bossa-novei, Joao Gilberto. Stiu ca am omis cativa artisti brazilieni de prima mana, dar destul de putini cunoscuti publicului european, mai ales cel roman. Poate ca lipsa Cesariei Evora va surprinde, insa trebuie mentionat ca ea este nascuta in insulele Capului Verde, aflate in vestul Africii, o colonie portugheza care si-a pastrat limba oficiala portugheza si dupa castigarea independentei (1975).

Ca bonus-track am inclus melodia Mulher rendeira, de pe coloana sonora a western-ului brazilian O Cangaicero (in traducere Banditul) din anul 1953, primul film brazilian ce a cunoscut faima internationala, castigand premiul Cannes pentru Cel mai bun film de aventuri, in acelasi an. Filmul este inspirat din viata unui celebru bandit brazilian, Lampião, iar melodia este o adaptare a unui vechi cantec traditional brazilian.

Enjoy!

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Muzică braziliană (vol.1)
Descriere: melodii în limba portugheză interpretate de artişti brazilieni
Gen muzical: Braziliană
Conţine: 19 melodii
Timp total: 01:01:09
Bit rate: 64kbps
Creată la: 16/10/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: