Muzică spaniolă (vol. 3)

publicat: 25/05/2011 23:32 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba spaniola, compuse sau interpretate de muzicieni de origine spaniola sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala spaniola.

Recunosc ca e din ce in ce mai dificil sa gasesc piese cunoscute in limba spaniola cantate de artisti de origine spaniola desi, in mod paradoxal, limba spaniola este una din cele mai folosite in productiile internationale. Putini cantareti de nationalitate spaniola sunt recunoscuti pe plan international, fie pentru ca cei mai in varsta dintre ei interpreteaza muzica spaniola traditionala sau pop si sunt vedete la nivel national (Ana Belen, Ana Torroja, Isabel Pantoja, Rosario Flores sau regretata Rocio Durcal), fie pentru ca cei din generatia tanara prefera sa cante in limba engleza. Exceptiile, cum sunt Julio Iglesias si fiul sau, Enrique, sunt deja staruri internationale care au ajuns sa aiba succes indiferent de limba in care isi interpreteaza melodiile. Totusi, exista si cantareti spanioli din generatia tanara care continua sa cante cu o vadita mandrie si obstinatie in limba nativa (Alejandro Sanz sau Monica Naranjo).

Probabil ca cele mai cunoscute melodii in limba spaniola din Europa sunt productiile muzicii dance din Italia (Righeira), Franta (Miranda), Belgia (Paradiso), Germania (Garcia, Loona) sau Olanda. Muzica cantaretilor de origine spaniola este in mare parte intr-un registru romantic, foarte orientat pe text si mai putin pe melodicitate, dar cu interpretari foarte vibrante, pline de dramatism si traire sufleteasca, as putea spune chiar foarte apropiate de stilul cantaretilor de limba italiana.

Spania a reusit sa castige de 2 ori concursul Eurovision in 1968 si 1969 (la egalitate cu alte 3 melodii), de 4 ori pe locul secund (1971, 1973, 1979, 1995) si o singura data s-a clasat pe pozitia a treia (1984). Prima victorie i-a apartinut cantaretei Massiel, iar participarea ei a fost folosita de regimul franchist pentru a intari pozitia limbii castiliene fata de cea catalana si pentru a clama suprematia Spaniei pe plan international - date fiind conditiile dictaturii generalului Francisco Franco care isi baza politica pe nationalism, autoritarism si anticomunism - mai ales ca in acel an concursul urma sa se desfasoare in Spania si sa fie primul concurs Eurovision din istorie care era televizat in color. Selectia nationala din 1968 a fost castigata de Joan Manuel Serrat care intentiona sa interpreteze melodia in catalana, dar interventia guvernului a impus inlocuirea lui Serrat cu Massiel, nascuta in Madrid, fieful castilienilor. A doua victorie, obtinuta de Salome, a fost la un pas de penalizare din cauza ca Salome incalcase regulile prezentei scenice ale Eurovisionului de la acea data si anume sa nu danseze (sic). Din fericire si reprezentatii Irlandei si Marii Britanii incalcasera aceasta regula si juriul nu a penalizat-o pe Salome. Lista din aceasta seara include doua participari ale Spaniei din 1990 (Azucar Moreno, locul 5) si cea mai recenta participare a Spaniei, din mai anul acesta, galiciana Lucia Perez (locul 23).

In lista veti auzi de doua ori o voce cunoscuta. Este cea a Anei Torroja, multa vreme solista formatiei Mecano - una din cele mai populare trupe spaniole ale anilor '80 si '90, care a decis sa urmeze o cariera solo din 1997. O alta prezenta, oarecum exotica, este cea a duo-ului OBK, o trupa spaniola de tehno si electro-pop prezenta cu o melodie in stilul lui Peter Heppner (Schiller, Wolfsheim), ai carui membri sunt faimosi pentru ca au fost primii care au promovat muzica electronica in limba spaniola incepand cu anii '90 - daca putem spune asa sunt un fel de Depeche Mode ai Spaniei.

Si tu te vas este single-ul de debut al lui Enrique Iglesias (de pe albumul eponim din 1995), iar melodia lui Rocio Durcal este un esantion interesant de muzica ye-ye spaniola din anii '60. De remarcat si one-hit wonder-ul lui Chimo Bayo, un DJ din Valencia care este totusi artistul spaniol cu cele mai multe maxisingle-uri vandute la nivel international.

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Muzică spaniolă (vol.3 )
Descriere: melodii în limba spaniolă
Gen muzical: Spaniolă
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:18:10
Bit rate: 64kbps
Creată la: 17/04/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: