Muzică spaniolă (vol. 4)

publicat: 02 aprilie 2012 22:14 | actualizat: 2020-08-3030 august 2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor: Leonardo

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba spaniola, compuse sau interpretate de muzicieni de origine spaniola sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala spaniola.

Acest volum de muzica spaniola cuprinde, ca si cele trei volume anterioare, doar artisti de origine spaniola. Am tinut sa precizez inca o data acest lucru fiindca descopar pe internet confuzia care se face intre artistii de muzica spaniola si cei de muzica latino-americana. Este adevarat ca si unii si altii interpreteaza in limba spaniola, dar cei ce isi dau silinta sa asculte cu atentie muzica in limba spaniola observa cu siguranta nu numai diferenta de accent ci si elementele muzicale specifice Spaniei. Muzica latino-americana este prin definitie una cosmopolita, fiind foarte variata atat ca genuri muzicale, ritmuri sau stiluri de interpretare, cat si din punct de vedere al pronuntiei cuvintelor, usor diferita de cea a limbii spaniole originale.

In lista de melodii din aceasta seara vreau sa remarc in mod cateva melodii. Prima dintre ele este La, la, la, despre care am mai facut o mentiune in volumul anterior, singura melodie spaniola ce a ocupat primul loc in concursul Eurovision (cealalta clasandu-se la egalitate cu alte tari, in editia 1969). Melodia a fost compusa de duo-ul Manuel de la Calva si Ramón Arcusa, cei doi membri ai trupei Duo Dinamico, un duo foarte popular in anii '60 in Spania. Cei doi s-au cunoscut la 16 ani, in timp ce studiau la o scoala de inginerie aeronautica, si au infiintat trupa in 1958, astfel ca in acest moment duo-ul lor a depasit deja peste 50 de ani de activitate muzicala. Succesul lor in randul publicului de limba spaniola este comparabil cu cel obtinut de The Beatles in randul publicului de limba engleza. Intre 1972 si 1978 duo-ul s-a destramat temporar, timp in care cei doi au compus si produs pentru alti artisti spanioli, printre care Nino Bravo, Julio Iglesias sau Camilo Sesto.

Melodia Que Viva España (si uneori Y Viva España) a fost interpretata in original in 1971 de cantareata belgiana Samantha sub titlul Eviva España, dar in limba flamanda, fiind preluata apoi de alti artisti intre 1972 si 1977. Manuel "Manolo" García Escobar, un actor si cantaret spaniol, este unul din cei ce au popularizat aceasta melodie, albumul sau cu acelasi titlu fiind cel mai bine vandut album din Spania timp de aproape 20 de ani, intre 1973 si 1992.

Espana cani este un cantec spaniol faimos de muzica pasodoble compus de Pascual Marquina Narro in 1925. Cantecul mai este cunoscut si sub titlul Spanish Gipsy Dance si este folosit ca muzica traditionala de fundal in luptele cu tauri (corrida de toros sau toreo) din Spania, dar si in competitiile de dans, datorita faptului ca este considerat drept cantecul paso doble standard. The Beatles obisnuiau sa interpreteze acest cantec in anii lor de inceput, cand performau in cluburile din Liverpool.

Baila mi rumba este un potpuriu de muzica rumba catalana, un stil de muzica specific comunitatilor de tigani din Barcelona. Originile ei se gasesc in flamenco rumba cu influente din muzica cubaneza si muzica rock'n'roll. Trupa Rumba Tres, infiintata de Pedro Capdevila, Juan Capdevila si José Sardaña, este considerata o trupa legendara, atat in Spania cat si in lume, cu o activitate de aproape 50 de ani (din 1963 pana in prezent).

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Vezi şi:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Ajutor

Cauţi o melodie şi ai nevoie de ajutor în identificarea ei? Îţi recomand să mă contactezi prin intermediul acestui formular.

Titlu: Muzică spaniolă vol. 4
Descriere: melodii în limba spaniolă
Gen muzical: Spaniolă
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:20:11
Bit rate: 64 kbps
Creată la: 26 mai 2011

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: