Ioan Gyuri Pascu - Masina cu jazzolina (1994)

publicat: 12/03/2012 21:57 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

A trecut un an de cand am postat pe site primul album discografic al lui Ioan Gyuri Pascu si am promis ca voi reveni si cu al doilea. Masina cu jazzolina a fost lansat in 1994 si este considerat de fani drept cel mai bun album al lui Ioan Gyuri Pascu, fapt dovedit si de premiul Cel mai bun album al anului primit in acelasi an din partea Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor. Desi titlul albumului face referire la muzica jazz, as putea spune mai degraba ca titlul este o gaselnita faurita cu istetime de mintea sugubeata a lui Ioan Gyuri Pascu, fiindca muzica albumului este, ca si pe albumul anterior, un amestec placut de jazz, blues, country, pop, rock si chiar calypso.

Acest album il consacra pe Ioan Gyuri Pascu in mentalul publicului romanesc drept un autor de muzica de protest, fapt pe care el l-a acceptat si recunoscut, marturisind ca exista o legatura intre fenomenul social si perspectiva compozitionala, in sensul ca fiecare melodie trebuie sa spuna o poveste verosimila, la care ascultatorul percuteaza in plan personal, nu numai din punct de vedere emotional dar si socio-politic. Sa nu uitam ca acest album aparea in perioada confuza a primilor ani de dupa Revolutie, cand membrii societatii erau inca divizati ideologic, multitudinea de partide si programe politice contribuind la confuzia generala care uneori genera pasiuni politice dintre cele mai nefiresti. Cantecele care fac referire la situatia politica si sociala din acele vremuri sunt Morcovul romanesc, Din vina instalatorului si Africa, Africa, ultimul facand referire la faptul ca dupa Revolutie Romania inca era mai aproape de nivelul de dezvoltare al tarilor africane in comparatie cu celelalte tari europene fost-comuniste.

Piesa mea favorita de pe acest album este Balada pentru Dana, o piesa instrumentala in care solo-ul de chitara al lui Ioan Gyuri Pascu spune mai mult decat orice vers de dragoste. Bineinteles ca melodia este un cantec dedicat sotie sale Daniela Marin. Totusi, lirismul lui Ioan Gyuri Pascu nu este mai prejos de atat, piesa Lumina din ochii tai fiind o alta declaratie de dragoste deosebita.

Am prezentat aceste doua albume pentru ca Ioan Gyuri Pascu ramane cantautorul meu favorit, versurile sale simple, dar bine ticluite, fiind pentru mine un exemplu de cum se poate face muzica romaneasca buna, chiar daca muzica lui nu mai este in actualitate si poate chiar pe nedrept uitata. Pentru cei ce apreciaza muzica lui, va recomand alte albume semnate de Ioan Gyuri Pascu pe care le-am achizitionat de curand de pe situl Editurii Cartea Daath si care sunt mai profunde, unele dintre ele venind intr-o perioada de maturizare spirituala, in care versurile sale au devenit chiar mai interesante.

Albumul Masina cu jazzolina este convertit in format audio dupa caseta originala din 1994, ca atare este posibil ca sunetul sa nu aiba o calitate inalta pe unele portiuni.

Enjoy!

Ioan Gyuri Pascu - Masina cu jazzolina (1994)

Muzica, texte, voci: Ioan Gyuri Pascu
Claviaturi: Vladi Cnejevici
Sax sopran: Cristian Soleanu
Tobe: Sorin Tanase-Pupe
Chitara electrica: Teo Boar (1, 2, 3, 6, 8, 9), Emil Laghia (5, 7), Gyuri Pascu (4, 9)
Chitara acustica: Gyuri Pascu (1, 3, 5, 6, 8)
Regia muzicala si mixaje: Adrian Ordean

Multumim celor care au fost alaturi de noi si au pus umarul, gandul, sufletul si economiile.

Producator: Import Service Tempo S.R.L.
Copyright 1994

Grafica: Daniel Ionescu Dion
(New York , U.S.A.)

Consultant grafica: Gibi Traian Foias

Inregistrarile au fost efectuate in studioul Migas Real Compact,
Septembrie 1994

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Ioan Gyuri Pascu - Masina cu jazzolina - 1994
Descriere: al doilea album al lui Ioan Gyuri Pascu
Gen muzical: Românească
Conţine: 10 melodii
Timp total: 40:57
Bit rate: 64kbps
Creată la: 29/01/2012
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: