Octave - Secretul piramidelor (1992)

publicat: 02/03/2019 18:40 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Octavian Teodorescu

Albumul pe care vi-l prezint astazi este unul special pentru mine. Este primul si singurul album vinil pe care l-am cumparat vreodata din economiile mele de adolescent dupa revolutie. Si cu cata nerabdare am asteptat ziua lansarii albumului, care s-a facut pe vreme aceea la magazinul Muzica de pe Calea Victoriei.

Dar nu acesta este motivul pentru care vreau sa va prezint acest album, ci pentru ca este un album unicat (chiar daca dupa el au urmat inca doua albume in trilogia Octave), care a zguduit in opinia mea scena muzicala de la acea vreme pentru ca era nu numai un gen muzical original ci tot conceptul din spatele trilogiei era unul nemaintalnit in Romania.

Si atunci, dar si acum, reascultand acest album, realizez ca acesta a fost un moment de inspiratie geniala (stiu, un cuvant greu, atat de des utilizat in ziua de azi, dar care se aplica rar in tot ceea ce se intampla cu adevarat). Nu vreau sa spun inspiratie divina, pentru ca stiu ca in spatele acestei bijuterii muzicale a stat multa munca, asa ca toata creatia este pur omeneasca.

Pentru cei care nu stiu, desi aceasta muzica pare rock simfonic, ea este de fapt muzica electronica rock simfonica, melodiile de pe acest album fiind create cu ajutorul computerului si sintetizatoarelor de catre Octavian Teodorescu alias Octave. Da, in spatele acestui proiect se afla un singur muzician, care la inceputul anilor '90 crea muzica pe computer si nu orice fel de muzica.

Octavian Teodorescu este un muzician, compozitor, producator care in anul 1992 implinea 29 de ani. Dupa Revolutie, isi propune sa creeze o trilogie rock si dupa 2 ani iese pe piata, cu sprijinul casei de discuri Electrecord, cu primul volum al unei trilogii ce se va finaliza in 1996. Prima parte, numita "Secretul piramidelor" a fost intens promovata pe posturile de radio, iar Octavian devenise aproape peste noapte unul din cei mai cautati muzicieni romani pentru interviuri.

Despre acest album pot sa spun doar ceea ce am simtit eu la acea vreme. Atunci cand am auzit melodia "Ochii planetei" nu am putut crede ca aceasta este o melodie compusa de un muzician roman, caci suna cu totul altfel decat "romaneste", iar muzicalitatea pieselor de pe album ma intriga nespus pentru ceea ce stiam eu la acea vreme ca inseamna muzica rock. Incepusem sa urmaresc interviurile cu Octave din ziare si reviste si ascultam albumul la vechiul pick-up al bunicii mele (caci eu nu aveam asa ceva acasa) de cate ori mergeam la ea. Zilele acestea am scos albumul vinil pe care inca il mai am intr-o stare foarte buna la pick-up-ul pe care l-am cumparat ulterior doar pentru a asculta acest album si inca nu imi vine sa cred ca o astfel de capodopera muzicala a putut fi creata de un roman.

Este pacat ca Octave, probabil primul promotor al crearii muzicii cu ajutorul computerului din Romania si unul din cei ce credeau cu tarie in anii '90 ca internetul si calculatoarele vor revolutiona muzica in anii ce vor urma a ajuns intre timp aproape necunoscut in Romania si a fost nevoit sa paraseasca Romania pentru ca ideile lui erau cumva inainte vremii. Sa nu uitam ca a fost primul artist roman care a lansat un CD-ROM multimedia de muzica in Romania (1999), primul artist roman cu un website propriu, primul artist roman care a lansat un videoclip muzical exclusiv pe internet, si cel care a creat proiectul "Free Music Online" prin care dorea sa faca muzica accesibila ascultatorilor prin intermediul internetului (1999).

Enjoy!


Datele de mai jos sunt luate de pe coperta spate, doar cele in limba romana. Aceleasi texte au si versiune in limba engleza.

Toate cintecele compuse de Octavian Teodorescu

Componenta OCTAVE:
Octavian Teodorescu:
- Chitari, Chitari MIDI
- Conceptie clape
- Instrumente programabile
Aurel Stanciu:
- Bass
- Instrumente programabile
- Sequencers

Sponsori : FUN RADIO București, RADIO NOVA 22

Războiul se sfîrșise, iar razele lunii nu mai dezveleau decât rămășițele fumegînde ale civilizației. Omenirea recăzuse în starea de animalitate. Doar într-o peșteră uitată de lume mai viețuiau trei filozofi așteptînd salvarea. OCHII PLANETEI erau triști și visători.

Atunci veni Mesajul. Cei trei filozofi plecară la drum. ÎNTÎLNIREA DE GRADUL TREI se apropia. Locul fusese ales: Egipt, la Piramide. Gloata era și ea călăuzită de lumini pe cer. Frică și speranță. Confuzie. Un freamăt se ridică din mulțime: Sosesc! Navele aterizează și se deschid pentru a lua cu ele pe Cei Trei Înțelepți. Treptele se închid și navele decolează. Cei Trei Înțelepți vor zbura acum spre centrul Creației. Universul nu mai are nici o taină pentru ei, totul este cuprins în zborul lor inițiatic.

CĂLĂTORIA lor atinge VÎRFUL PIRAMIDEI CUNOAȘTERII. Apoi se ÎNTORC ACASĂ. Văd totul cu alți ochi și înțeleg ce trebuie făcut pentru ca Pămîntul să redevină Planeta Cunoașterii. PACEA este cuvîntul cheie. Rememorarea dezastrului atomic este suficientă pentru ca cei întorși să devină Apostoli ai Păcii. În viziunea lor, viitorul Pământului este asigurat acum prin aducerea la drumul rațiunii a ultimelor exemplare umane. Armonia este din nou la ea acasă pe Planeta Albastră, de data aceasta pentru VEȘNICIE.

Octavian Teodorescu - OCTAVE

Referinţe:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Octave - Secretul piramidelor (1992) - Secretul piramidelor (1992)
Descriere: albumul formatiei Octave (1992)
Gen muzical: Românească
Conţine: 6 melodii
Timp total: 32:44
Bit rate: 64kbps
Creată la: 24/02/2019
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: