Best of Disco (vol. 2-3)

publicat: 27/01/2011 00:10 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Povestea muzicii disco revine cu 2 liste de melodii in care veti regasi melodii indragite ale anilor '70 si '80. Daca unele melodii sau ritmuri va vor suna cunoscute la prima auditie sa stiti ca nu va inselati; multe dintre melodiile pe care le veti asculta au fost reluate, uneori chiar cu un succes mai mare decat originalul, in anii '90 si 2000.

In fapt, muzica disco de la inceputul anilor '80, anii decaderii sale, a supravetuit, prin transformare, in muzica boogie, italo-disco, europop, eurodance si tehno. Trebuie sa spunem ca muzica disco nu a fost un apanaj al cantaretilor de funk si soul ci ea a influentat si compozitiile formatiilor de rock ca Rolling Stones (Miss You), Queen (Another One Bites the Dust), Kiss (I Was Made For Lovin' You) sau Electric Light Orchestra (Don't Bring Me Down).

Printre artistii si trupele consacrate de disco s-au numarat artistii americani Chic, Bee Gees (care erau in mod paradoxal o trupa de pop-rock), Donna Summer, The Jacksons, Gloria Gaynor, si artistii europeni ABBA, Boney M, Claude Francois, Amanda Lear, dar in spatele multora dintre hiturile disco se aflau mintile stralucite ale unor producatori ca Frank Farian (un fost cantaret german), Cerrone (un artist francez), Giorgio Moroder (un compozitor italian), Barry White (un solist american de culoare), etc.

In Europa, muzica disco a evoluat diferit de muzica disco americana, care era dominata de melodiile artistilor de funk si soul (Earth, Wind & Fire, The Supremes, Diana Ross, Michael Jackson). Spre deosebire de muzica disco americana care avea ca laitmotive dragostea, erotismul, dansul, viata traita la maxim si puterea de a trece peste esecuri, muzica disco europeana avea ca laitmotive evocarea unor momente de viata melancolice, de dor, locuri exotice (multe cantece evoca peisaje exotice hawaiene, jamaicane sau caraibiene), iubirea neimpartasita sau pierduta.

In anii '90 muzica disco renaste prin curentul proaspat adus in muzica pop de artisti ca Rick Astley, Kylie Minogue, Bananarama sau Gloria Estefan, cu toate acestea cultura (sau subcultura) si moda disco erau inlocuite de noua vestimentatie specifica anilor '90 si cu un suflu nou, plin de viata, al unei generatii cu mult mai precoce decat predecesoarea ei. De asemenea, ritmurile disco, caracterizate de sunet reverberate, sincopate si lente, cu orchestrari ample si aranjamente ce necesitau experienta muzicala au fost inlocuite cu timpul de sunete create de sintetizatoare, cu un tempo mai ridicat, iar orchestratiile nu implicau mai mult de 2-3 muzicieni si nici cunostinte muzicale avansate.

Pentru aceasta editie am selectat in mare parte melodii mai putin cunoscute printre tineri dar cu siguranta foarte cunoscute de cei care dansau pe aceste ritmuri in anii '80. Multe dintre melodii mi-au ramas foarte dragi si proaspete in minte chiar daca la acea vreme eram doar un elev de clasa a II-a, insa si acum, dupa atatia ani, le ascult cu la fel de multa placere fiindca imi aduc aminte ca am fost martor la evolutia muzicii din ultimii 30 de ani, un lucru pe care tot mai putini oameni din generatia mea si-l amintesc din cauza grijilor de zi cu zi.

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Best of Disco (vol.2)
Descriere: muzica disco
Gen muzical: Disco
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:24:33
Bit rate: 64kbps
Creată la: 22/09/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: