Best of Disco (vol. 9)

publicat: 28/10/2017 16:42 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Cei ce vor asculta acest ultim volum de muzica disco vor observa aparent mai multe melodii asa zis disco-clasice, dar si cateva melodii etichetate drept pop conform unora din cataloagele de muzica online. Pentru altii insa acesta diferenta nu va fi sesizabila, pentru ca "toata muzica disco suna la fel". Ca urmare, am decis ca in aceasta parte sa vorbesc despre stilurile de muzica disco identificate.

Tempo-ul de baza al muzicii disco este de 120 batai pe minut (bpm) in care sunetele de bass si tobe alterneaza iar in intervalele dintre bataile lor apar talgerele. Cele mai multe melodii disco se incadreaza in intervalul 115-130 bpm, insa pot fi si melodii disco in intervalul 135-140 bpm dar si sub 100 bpm. In functie de bpm, de instrumentele muzicale si temele abordate in versuri muzica disco poate fi impartita in:

Disco traditional

Disco este dansant, foarte usor de fredonat si repetitiv. Pe langa chitara bass si chitara ritmica, in acest melodii pot aparea si saxofonul, flautul, harpa, percutie latino sau diverse efecte de sunet. Disco-ul este impartit in disco clasic, eurodisco (in mare parte de productie europeana) si disco minimalist. Un exemplu de disco din acesta lista este Turn the beat around interpretata de Vicki Sue Robinson.

Disco-pop este o muzica disco cu accente pop produsa in special pentru difuzarea radio si mai putin pentru cluburile de dans. Un exemplu de disco-pop din aceasta lista este Le freak interpretata de Chic.

Disco orchestrat este evident dominat de instrumente ca vioara, violoncel, trompeta, trombon sau alte instrumente de orchestra. De cele mai multe ori muzica disco orchestrata suna ca o simfonie pe ritmuri disco. Un exemplu de melodie din aceasta lista este You're my first, my last, my everything interpretata de Barry White.

Disco teatral este de regula adaptarea unor cantece din muzica de teatru sau musical-uri pe ritmuri disco si au un stil de interpretare bombastic si energic. Un exemplu de melodie din acest lista este No more tears (Enough is enough) interpretata de duetul Barbra Streissand si Donna Summer.

Disco combinat cu muzica clasica este de regula adaptarea unor partituri de muzica clasica pe ritmuri disco. Daca vreti, e un fel de disco orchestrat pentru audiente largi. Un exemple de melodie din aceasta lista este A fifth of Beethoven in interpretarea lui Walter Murphy & The Big Apple Band.

Disco hi-nrg denumit si gay disco pentru popularitatea lui in cluburile homosexualilor din anii '80, are un tempo ridicat si este plin de sunete de muzica electronica. Un exemplu de melodie din aceasta lista este Feels like I'm in love interpretat de Kelly Marie.

Mellow disco este de regula mai lent decat disco, adica sub 120 bpm si este o muzica disco de relaxare, mai putin pentru dans. Un exemplu de melodie din aceasta lista este Rock the boat interpretata de Forrest care are 115 bpm.

Electro-disco

Muzica disco din care lipsesc viorile cu desavarsire dar care are claviatura si sunete de muzica electronica. De remarcat ca muzica italo-disco este o muzica electro-disco din care au fost eliminate instrumentele muzicale clasice si inlocuite cu cele electronice.

Disco-soul sau disco r&b

Muzica disco cu elemente de soul afro-american sau interpretata de cantareti de muzica r&b. Un exemplu de melodie din aceasta lista este Never knew love like this before interpretata de Stephanie Mills.

Gospel disco

Muzica disco cu mesaje religioase extrase din traditia culturala a bisericilor afro-americane.

Disco cu influente funk

Muzica cu elemente funk in care se poate regasi si cornul francez. Este la randul ei impartita in funky-disco si disco-funk. Un exemplu de melodie din aceasta lista este Disco connection interpretata de Isaac Hayes Movement.

Rock-disco

Muzica disco cu elemente de rock clasic. Un exemplu este Miss youde The Rolling Stones.

Punk-disco

Muzica disco cu elemente punk. Un exemplu este Heart of glass de Blondie.

Metal-disco

Muzica disco cu sunet de heavy-metal datorat chitarelor electrice. Un exemplu este I was made for lovin' you de KISS.

Country-disco

Bazat pe muzica country din sudul SUA sau interpretat de cantareti de muzica country. Un exemplu este Islands in the stream de Kenny Rogers si Dolly Parton.

Latino disco

Muzica disco cu influente hispanice sau interpretat in limba spaniola. Un exemplu din aceasta lista este Solo por ti interpretat de duetul Peter Kent si Luisa Fernandez.

Hustle-disco

Are o bataie de toba suplimentara la fiecare 4 batai, diferita de celelalte astfel incat sa pastreze tiparul 4/4 ce ii permite sa ramana dansant. Muzica hustle disco este facuta de regula pentru dans in cuplu.

Disco african

Muzica disco cu elemente de muzica africana si cantata in diverse limbi africane. Un exemplu este Hafanana de Afric Simone.

Disco european

Muzica disco de origine europeana si se deosebeste in general de eurodisco (interpretat in limba engleza) prin faptul ca este interpretata in diverse limbi europene si cu orchestratie specifica tarii respective. Un exemplu de melodie din aceasta lista este Laissez-moi danser interpretata de Dalida.

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Best of Disco (vol.9)
Descriere: muzica disco
Gen muzical: Disco
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:17:28
Bit rate: 64kbps
Creată la: 06/04/2012
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: