Best of House (vol. 1)
publicat: ascultă melodiile! »
11/01/2010 00:41 | actualizat: 30/08/2020 22:07 |Dupa editia speciala de trance de anul trecut, de aceasta data am decis sa va aduc si o portie bunicica de house. Nu, nu va speriati, house-ul nu este ceva fara noima. Lasati-va prejudecatile deoparte, asa cum am facut si eu, si plecati urechea la playlistul de azi. Vi se va parea interesant. Dar mai intii sa facem putina introducere acestui gen muzical. Genul se remarca printr-un tempo cuprins intre 118 and 135 bpm (deci mai scazut decit trance-ul) si este caracterizat de utilizarea in mare masura a tobelor bass, dar sunt utilizate si sintetizatoare, tobe electronice, efecte si sampleuri disco si electronice. Stilul isi gaseste inceputurile in anii '80 in discotecile din Chicago si veti fi mirati sa regasiti printre artistii de house si trupe sau cantareti pe care ii cunoasteti cu siguranta: Adeva, KLF, Black Box, Culture Beat si multi altii. Si asta pentru ca stilul house a fost influentat de disco si chiar este considerat un descendent al discoului, insa cu un amestec pronuntat de soul, funk si r&b. Pentru ca stilul house a evoluat in paralel cu stilul trance si techno ele impartasesc in mare masura aceleasi caracteristici, insa trance-ul si techno-ul au preferat mai mult sunetele sintetice spre deosebire de house care si-a pastrat influentele gospel (vocale).
Ca si stil, house-ul pastreaza in mod unitar caracteristica sunetelor repetitive generate de instrumentele de percutie sau a sampleurilor electronice repetitive. Etimologia termenului de muzica house este discutabila, unii spunind ca provine de la numele unui club din Chicago numit The Warehouse, altii spun ca numele este datorat faptului ca cei care faceau o astfel de muzica o produceau in propriile lor apartamente sau studiouri. Daca ignoram aceasta dezbatere, putem trece mai usor mai departe ca sa aflam ca genul a evoluat din doua surse distincte: muzica house din cluburile din Chicago si muzica dj-ilor din Detroit. Cei din Detroit au avut meritul ca au si "exportat" acest gen pe plan international. O desosebire intre soundul din Chicago si cel din Detroit ar fi ca cei din Detroit au renuntat la vocile naturale in favoarea vocilor/sunetelor metalice si robotizate.
In Europa, house-ul a fost adoptat spre sfarsitul anilor '80 si a fost promovat in principal de clubul Ministry of Sound din Marea Britanie, care aducea dj de peste ocean. In acelasi timp, pe continent, Ibiza, care era paradisul petrecerilor pentru bogati, isi definea propriul stil de house, Balearic beat, uneori chiar cu ajutorul ecstacy-ului. In Statele Unite, house-ul evolua si isi gasea noi forme precum acid house (sunete si voci repetitive si hipnotice), tribal house (cu influente africane si latino) sau hip-house (cu influente hip-hop).
Dar meritul muzicii house, un motiv pentru care poate a si rezistat in timp, era mesajul melodiilor, care versificau dezideratele si cerintele politice ale unor grupuri de oameni marginalizati de societate, precum cei de culoare. Alte mesaje ale melodiilor se refereau la dragoste si sexualitate, de aceea miscarile dansatorilor contin si multa senzualitate probabil tot ca o forma de nonconformism fata de rigorile societatii.
Ajungand in zilele noastre, incepand cu anii '90 si pana astazi house-ul a fuzionat cu multe alte genuri muzicale, aparand pop-house-ul, tech-house-ul, electro-house-ul. Ca si trance-ul, house-ul este un stil non-comercial adresandu-se in principal celor care il inteleg, dar intotdeauna exista un compromis. La mijlocul anilor '90 a aparut dream-house-ul, care pune mai mult accent pe melodicitate, acest subgen fiind probabil cel pe care il cunoastem in mare masura cu totii prin Robert Miles, Zhi-Vago, Imperio, DJ Dado. Robert Miles este si cel care a dat numele acestui subgen prin albumul sau de debut Dreamland. Dream-houseul a virat apoi catre trance, dream trance, stilurile devenind confundabile. Dar interesul pentru melodicitate s-a pastrat in house in subgenuri care folosesc pianul sau violina (violin-house). Un alt subgen care vine in forta incepind cu 2000 este nu-disco, care readuce in prim plan muzica disco a anilor '70-80 intr-o forma moderna.
Melodiile pe care vi le propun in aceasta editie sunt din perioada contemporana a house-ului si veti regasi in sounduri diferenta dintre house-ul american (Ian Carey, Roger Sanchez sau David Morales) si cel european (Cassius, DJ Spiller sau Stardust), dar si combinat (Robbie Rivera, un american ce produce in Europa).
Dar inainte de a asculta melodiile pe care vi le propun, sa ne aducem aminte de Chuck Roberts cel caruia ii este atribuit "Imnul muzicii house", din 1987, cu titlul original "My house". Textul acestui discurs ii poate lamuri pe multi dintre cei care se intreaba de unde vine laitmotivul de jack in muzica house. Termenul jack (intraductibil in romaneste, dar avand semnificatia miscare a corpului intr-un anumit fel) a aparut prima data in compilatiile Jack Trax (1984) dar si-a castigat popularitatea o data cu melodia "Jack your body" a lui Nick Nicholson din 1986, care a devenit in timp un ritm clasic al muzicii house.
In the beginning there was Jack ... and Jack had a groove
And from this groove came the grooves of all grooves.
And while one day viciously throwing down on his box,
Jack boldly declared "Let There Be House" and House music was born.
"I am you see, I am the creator and this is my house
And in my house there is only House Music.
But I am not so selfish because once you enter my house
it then becomes our house and our House Music.
And, you see, no one man owns house
because House Music is a universal language spoken and understood by all.
You see, House is a feeling that no one can understand
really unless you're deep into the vibe of House.
House is an uncontrollable desire to Jack your body.
And as I told you before this is our House and our House Music.
And every House you understand there is a keeper.
And in this house the keeper is Jack.
Now some of you might wonder who is Jack and what is it that Jack does.
Jack is the one who gives you the power to Jack your body!
Jack is the one who gives you the power to do the snake!
Jack is the one who gives you the key to the wiggly worm!
Jack is the one who learns you how to rock your body!
Jack is the one that can bring nations and nations of all Jackers together under one house!
You may be black, you may be white, you may be Jew or Gentile.
It don't make a difference in our house. And this is fresh!
Enjoy!
Liste de melodii (1):
Vezi şi paginile:
Referinţe:
Etichete:
Index
Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.
Întrebări
Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.