Best of Italo-House (vol. 1-2)

publicat: 19/10/2011 22:45 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Italo-house este un stil muzical aparut la sfarsitul anilor '80-inceputul anilor '90 ce imbina muzica italo-disco cu muzica house. Stilul a fost inventat bineinteles de dj-ii si producatorii italieni, iar perioada lui de varf a fost intervalul 1989-1991, perioada ce a coincis cu caderea in desuetudine a muzicii italo-disco si inceputurile moderne ale house-ului. Instrumentele tipice ale italo-house au ramas tot sintetizatorul, drum machines, sequencer-ul si claviatura, dar s-a renuntat in schimb la vocodere, iar pentru partea vocala a fost preferat solo-ul feminin. Sampling-ul a devenit consistent, in maniera predominanta specifica muzicii house din Chicago, in timp ce vocea cantaretelor, adusa acum in prim-plan, era specifica muzicii hi-energy sau electro-funk. Sunetul preferat, ce se regaseste in aproape toate melodiile italo-house din aceasta perioada, este cel de pian - fie note pure de pian fie sintetizate, de aceea acest stil mai este uneori numit si piano-house. Cu toate acestea, italo-house se va dovedi un stil muzical dance cosmopolit, el imprumutand si elemente din dance-pop, funk, rap, hip-hop, disco sau jazz. In aceasta perioada isi vor incepe cariera unii din cei mai cunoscuti dj italieni, printre care DJ Herbie, Gigi D'Agostino, DJ Mollela sau Fargetta, dj care vor pune bazele unor noi stiluri sau isi vor aduce o contributie in muzica dance in anii ce au urmat.

Din nefericire, in ziua de astazi termenul italo-house si-a pierdut foarte mult din semnificatie el fiind de foarte multe ori confundat cu italo-disco. Dupa aparitia stilului italo-dance in anii '90, confuzia va deveni si mai mare in randul publicului, astfel ca foarte putini isi mai aduc aminte ce adevarat ce a insemnat italo-house-ul, cel mai probabil din cauza ca stilul a fost strivit destul de repede in competitie cu eurodance-ul si italo-dance-ul, alte doua stiluri derivate din italo-disco.

Putem spune fara sa gresim ca punctul de pornire al muzicii italo-house l-a constituit mixajul Pump up the volume al echipei de dj M.A.R.R.S (1987). Pionierul muzicii italo-house a fost Gianfranco Bortolotti, cel care va compune in 1988 prima piesa italo-house intitulata Bauhaus sub pseudonimul Cappella, un mixaj muzical inspirat din Pump up the volume. Bortolotti va fonda in 1987 casa de discuri Media Records, cea mai mare casa de discuri de muzica dance din Italia si apoi la nivel international. In urmatorii 20 de ani el va deschide filiale in Marea Britanie, Spania, Germania, Statele Unite si multe alte tari europene, iar casa de discuri va deveni un adevarat imperiu dupa ce va cumpara drepturile pentru artisti ca Justin Timberlake, Groove Armada sau DJ Tiesto si va castiga peste 100 de Discuri de Aur si de Platina. Ca producator, se va afla in spatele multor proiecte dance din anii '90: Cappella, R.A.F., East Side Beat sau 49ers. Flerul lui Bortolotti va fi dovedit si de sistemul promotional in format mp3 pe care il va dezvolta pentru a-si promova artistii prin intermediul posturilor de radio, de televiziune, si a celor de pe internet.

Tranzitia de la italo-disco la italo-house a fost pentru unii dj si producatori italieni de italo-disco destul de usoara. Astfel, dintre acestia s-au remarcat in continuare Roberto Zanetti alias Robyx (membru fondator al trupei italo-disco Savage), Lee Marrow (cantaret italo-disco) sau Claudio Cecchetto (compozitor si producator italo disco). Zanetti va deveni producator pentru Ice MC, Alexia, Corona si Double You, in timp ce Claudio Ceccheto va infiinta una din cele mai cunoscute branduri italo-house, Gino Latino, un proiect muzical creat impreuna cu Jovanotti, pentru care Cecchetto a devenit producator. Proiectul Gino Latino a fost lansat in 1988 si a continuat si dupa plecarea lui Jovanotti, si a devenit in timp un brand uzat si abuzat pe tot cuprinsul Italiei de diversi dj. Cecchetto va fi si fondatorul postului de radio privat Radio Deejay (1982) la care au lucrat sau debutat unii dintre cei mai cunoscuti producatori si dj italieni, printre care Albertino, Gabry Ponte, Gigi Prezioso, Mollela, Fargetta, Jovanotti, Fiorello, Luca Laurenti.

Majoritatea productiilor italo-house au fost italiene dar stilul a fost foarte popular si in Marea Britanie si Statele Unite (de pilda Marky Mark and The Funky Bunch) si a influentat in mare masura si muzica artistilor din Germania (M.C. Sar & The Real McCoy), Spania sau Olanda. Probabil ca cea mai cunoscuta melodie italo-house ramine Ride on time a trupei Black Box. Melodia va fi insa una "cu cantec", pentru ca producatorii ei (Dan Hartman, Mirko Limoni, Daniele Davoli, Valerio Semplici) au folosit sampling-uri dintr-o melodie mai veche a faimoasei cantarete americane Loleattei Holloway, intitulata Love sensation in care versul right on time a fost transformat in ride on time. Totusi, acesta nu va fi singurul scandal pornit de acest proiect muzical; vocea initiala a trupei fusese Martha Wash, o alta cantareata americana celebra ce a facut parte din trupa de backing vocals al lui Sylvester, membra a trupei The Weather Girls, vocea trupelor Seduction si C+C Music Factory, careia i s-a spus ca melodiile Black Box vor fi folosite in cluburile de dans. Apoi producatorii s-au razgandit si au ales-o ca solista de fatada pe modelul Katrin Quinol care nu facea decat play-back si au lansat un album (1990). Dupa mai multe negocieri nereusite, Martha Wash, usor complexata de fizicul ei, va capata curaj dupa dezvaluirile din cazul Milli Vanilli si va iesi la rampa, dovedind ca ea este vocea originala a Black Box. In ciuda scandalurilor, melodia Ride on time a devenit cea mai bine vanduta melodie din Marea Britanie in 1989.

Am inclus separat, mai jos, si doua melodii italo-house produse in Italia, pentru a ilustra si mai bine acest stil. Prima din ele este ceva mai complexa, continand si pasaje interesante de muzica electronica, jazz si funk, iar a doua ii apartine lui Gino Latino si este, cred eu, reprezentativa pentru stilul italo-house al anilor '90. Ascultand unele dintre piesele din listele pe care le-am pregatit, veti recunoaste ritmurile ce vor face cariera in anii '90. Cele mai notabile sunt, in opinia mea, Foreign Affair (un remake dupa Mike Oldfield) al formatiei J.T. & The Big Family, al carui sound este un precursor al muzicii specifice Ace of Base si Pianonegro al lui Roberto Zanetti alias Pianonegro, care prefigureaza sound-ul Enigma.

Iata si tarile de origine ale catorva din formatiile italo-house cunoscute:

Germania: Latino Party

Italia: Black Box, 49ers, Clubhouse, DJ H. feat. Stefy, JK, FPI Project, Pianonegro, J.T. and The Big Family, The Mix Master, Cappella, Jinny, Double Dee, StarLight, Stefano Secchi, Tendance

Marea Britanie: Bizarre Inc, Coldcut, East Side Beat, K-Klass, Ice MC, Brothers in Rhythm, DNA, Hyper Go Go

Franta: Lorca

Belgia: Atmosphere

Enjoy!

Referinţe:

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Best of Italo-House (vol.1)
Descriere: melodii italo-house
Gen muzical: Italo-House
Conţine: 18 melodii
Timp total: 01:27:20
Bit rate: 64kbps
Creată la: 22/05/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: