Best of Trance (vol. 1)

publicat: 25/08/2009 23:20 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

In ultimele zile am ascultat destul de mult muzica trance, mai cu atentie sau pe sarite. Probabil ca multi nu deosebesc muzica trance de muzica house sau de eurodance, asa cum nici eu nu o deosebesc uneori - decit daca ma informez mai inainte despre artisti. Cu toate acestea muzica trance este un stil aparte, in mare masura foarte putin comerciala, cu exceptia subgenului vocal-trance si euro-trance.

Genul se remarca printr-un tempo cuprins intre 130 si 155 bpm si combina diverse stiluri muzicale, piesele continand de regula 3 parti distincte, graduale ca si ritm, care au ca scop sa induca stari de constiinta alterata ascultatorilor. De aici vine si termenul trance, genul focalizandu-se pe crearea unei atmosfere speciale in spatiul in care se asculta, de regula cluburi de noapte, invitind publicul la stari de reverie prin ritmuri special create. Datorita faptului ca piesele trebuie sa fie astfel concepute incit finalul lor sa aduca publicul la starea de transa, trecindu-l prin diverse etape, genul este caracterizat si de o lungime considerabila a pieselor, intre 6 si 9 minute, uneori chiar mai mult. De aici si denumirea de progressive trance pe care o puteti gasi uneori in dreptul artistilor trance consacrati. Un lucru interesant, caracteristic trance-ului ca si rock-lui, este ca artistii sai sunt foarte deschisi in privinta utilizarii unor forme si instrumente muzicale noi. Termenul de progressive se aplica atit datorita ritmului melodiilor dar si datorita schimbarilor continue ce se petrec in muzica artistilor trance. In acest moment, trance-ul are peste 25 de subgenuri, probabil chiar mai multe decit rock-ul.

Faptul ca trance-ul se bazeaza mai putin pe melodicitate si mai mult pe crearea unei ambiante specifice este si motivul pentru care acest tip de muzica este putin sau chiar deloc prezent pe canalele media, cu exceptia unora din piesele comerciale ale genului, editate si remixate pentru o lungime maxima de 3-4 minute, astfel incit sa poata fi transmise pe canalele de televiziune si radio. Piesele comerciale sunt in mare parte din genul euro-trance, un subgen marca a artistilor din Belgia, Olanda sau Germania, care este mai usor de "digerat" de publicul european. Totusi, numarul artistilor trance si oferta lor de piese muzicale sunt cu mult mai mari decit ar putea cuprinde emisiunile de radio sau tv sau chiar o enciclopedie, asa ca singura sansa sa va familiarizati cu acest gen sunt showurile speciale ale DJ-urilor din cluburile de noapte sau concerte.

Astazi am ales citeva melodii, recunosc, mai mult euro-trance, dar care va poarta prin citeva din etapele definirii genului trance, incepind cu anii '90 pina in prezent.

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Best of Trance (vol.1)
Descriere: muzica trance
Gen muzical: Trance
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:16:26
Bit rate: 64kbps
Creată la: 25/08/2009
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: