Christmas songs (Cântece de Crăciun) (vol. 10)

publicat: 25/12/2020 10:00 | actualizat: 2020-12-2525/12/2020 13:00 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

A zecea cutiuta cu cantece de Craciun din muzica internationala aduce in special cantece din ultimul deceniu.

Unul dintre cele mai miscatoare cantece este cel compus si interpretat de Harry Nilsson, un cantautor american, supranumit si "Beatles-ul American" datorita admiratiei pe care membrii The Beatles o aveau pentru el. De altfel, el a legat prietenii apropiate cu John Lennon si Ringo Starr, iar albumul de pe care este extrasa melodia Remember (Christmas), intitulat Son of Schmilsson (1972), ii are printre colaboratori pe George Harrison (chitara) si Ringo Starr (tobe). Melodia, sau mai bine zis versurile melodiei, nu este una specala pentru sarbatorile de iarna, dar linia melodica si orchestratia melodiei sunt specifice cantecelor de Craciun, chiar daca melodia a fost lansata in toiul verii anului 1972.

My favorite things este o melodie compusa in 1959 pentru musicalul Sunetul muzicii. Julie Andrews a interpretat melodia pentru coloana sonora a filmului cu acelasi titlu din 1965, dar ea a interpretat melodia pentru prima data in 1961 in cadrul spectacolului de televiziune The Garry Moore Show intr-o editie dedicata Craciunului. Melodia nu este scrisa special pentru Craciun, dar versurile ei, care fac referire la iarna si cadouri, aflate pe lista de lucruri favorite ale personajului Maria von Trapp din film, au impus-o ca un cantec specific sarbatorilor de iarna.

Keeping the dream alive este si el un cantec asociat cu sarbatorile de iarna, desi nu a fost scris in acest scop. Scrisa initial in limba germana cu titlul So lang' man Träume noch leben kann, melodia a aparut pe cel de-al cincilea album al formatiei Münchener Freiheit, intitulat Fantasie (1988). Datorita succesului de care s-a bucurat acest album, el a fost inregistrat din nou in limba engleza cu titlul Fantasy in acelasi an. Intamplarea a facut ca versiunea in limba engleza sa fie lansata in Marea Britanie in luna decembrie a anului 1988, iar orchestratia melodiei sa contribuie la asocierea ei cu Craciunul. Un lucru interesant la aceasta melodie este ca multi confunda vocea solistului Stefan Zauner cu cea a lui Paul McCartney, iar orchestratia cu una compusa de Jeff Lynne (E.L.O.).

Un alt cantec considerat in mod gresit un cantec de Craciun, dar care apare pe multe compilatii dedicate acestei sarbatori, este 2000 miles a formatiei The Pretenders. Intr-adevar, versurile par sa faca referire la povestea de dragoste la distanta a doi iubiti in perioada sarbatorilor de iarna, dar adevarul este ca versurile fac referire la James Honeyman-Scott, un fost membru al formatiei decedat cu un an inainte de lansarea acestui cantec. Honeyman-Scott a fost membru fondator al The Pretenders, apreciat ca fiind un chitarist de exceptie in perioada de glorie a muzicii new wave. Chrissie Hynde, unul dintre ceilalti trei membrii fondatori ai formatiei si compozitoarea melodiei 2000 miles, a recunoscut ulterior ca moartea lui James a facut in mod paradoxal ca formatia sa nu se destrame in timp. In anul 2005, toti membrii fondatori ai The Pretenders, incluzandu-l pe James Honeyman-Scott, au fost admisi in Rock and Roll Hall of Fame.

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Christmas songs (vol.10)
Descriere: cantece de Craciun
Gen muzical: Various
Conţine: 21 melodii
Timp total: 01:12:29
Bit rate: 64kbps
Creată la: 21/12/2018
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: