Serenade moderne (vol. 3)
publicat: ascultă melodiile! »
07/07/2019 18:39 | actualizat: 30/08/2020 22:07 |Continui seria de cutiute dedicate serenadelor moderne, astazi cu cel de-al treilea volum. Si aceasta editie este inchinata serenadelor dedicate femeilor, si spun asta pentru ca si barbatilor le-au fost dedicate serenade moderne. Dar poate ca vom vorbi despre acestea intr-o cutiuta viitoare.
Cea mai veche serenada din lista de astazi ii apartine lui Perez Prado, un compozitor cubanez care a si compus melodia Patricia. Am ales varianta instrumentala, aceasta melodie avand si o varianta ulterioara cu versuri, compuse de Robert Marcus pentru coloana sonora a filmului "Dolce Vita" regizat de Federico Fellini in 1960. Insa acesta nu este singurul film in care melodia a folosita pe coloana sonora, ea aparand in interpretarea lui Homer Simpson intr-unul din episoadele serialului tv "The Simpsons", in filmul biografic "Great Balls of Fire!" despre Jerry Lee Lewis si apoi intr-unul din episoadele serialului tv Dexter in 1999. Un fapt divers despre hitul lui Prado este ca a fost ultimul number one in topurile americane Jockeys si Top 100 inainte ca acestea sa fie inlocuite de top Billboard Hot 100.
Cea mai recenta serenada din lista de azi le apartine celor de la Green Day, cu o melodie dedicata cantaretei engleze Amy Winehouse disparuta in 2011.
In lista veti regasi doua melodii populare in Europa de Est in perioada Razboiului Rece. Prima ii apartine lui Daniel Popovic si a reprezentat melodia cu care Iugoslavia a intrat in concursului Eurovision in anul 1983 cu titlul Džuli. Melodia s-a clasat in finala pe locul 4 din 20 si a devenit ulterior un hit european, Popovici lansand apoi varianta in limba engleza, varianta inclusa si in lista mea, si in ebraica. De remarcat ca melodia originala era interpretata in limba sarbocroata iar Popovici era muntenegrean. A doua melodie despre care vorbeam este Ginny si era interpretata de cehoslovacul Miroslav Zbirka de origine slovaca, un cantaret popular la acea vreme in Cehoslovacia, dar ramas popular in tara sa natala, Slovacia, si dupa caderea Cortinei de Fier. Tinand cont ca aceasta melodie a fost lansata tot in 1983 ma face sa cred ca Zbirka a incercat sa repete succesul lui Popovici din acel an la Eurovision cu un titlu asemanator.
Un alt cantec popular in perioada Razboiului Rece este si Nikita, interpretat de Elton John, al carei videoclip face referire la dragostea dintre cantaret si o granicereasa din Republica Democrata Germania (Germania de Est) pe care nu o putea vizita din cauza regimului de supraveghere stricta aplicat strainilor in tarile blocului comunist. Elton John a marturisit intr-un interviu ca a stiut inainte de lansarea melodiei ca Nikita era in mod uzual un nume rusesc pentru barbati si nu pentru femei. Rolul feminin din videoclip este interpretat de atleta engleza Anya Major, o figura cunoscuta la acea vreme pentru ca aparuse in faimoasa reclama "1984" a Apple Computers. Interesant de mentionat ca in anul urmator Anya a lansat o continuare a acestei melodii sub titlul Moscow nights in care vorbeste despre o idila cu un rus numit Nikita. Cel mai probabil ca titlul cantecului a inspirat si numele filmului "Nikita" regizat de Luc Besson in 1990 in care este vorba despre o femeie condamnata pentru crima, dar care este inclusa intr-un program guvernamental ce pregatea asasini politici. Protagonista filmului Anne Parillaud raspunde celui care o intreaba de unde vine numele ei ca de la "un cantec".
Enjoy!
Liste de melodii (1):
Vezi şi paginile:
Etichete:
Index
Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.
Întrebări
Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.