Muzică latino (vol. 1)

publicat: 24/10/2010 01:20 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba spaniola, compuse sau interpretate de muzicieni de origine latino-americana sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala latino.

Muzica latino sau mai corect spus latino-americana este muzica cantata in tarile vorbitoare de limba spaniola si portugheza de pe teritoriul Americii de Sud, America Centrala si Mexic (America de Nord), dar si din Caraibe (Cuba, Puerto Rico, Republica Dominica). Muzica latino are bineinteles influente majore din cultura spaniola, portugheza (Brazilia) si africana (Haiti, Peru, Venezuela) dar si franceza (Haiti, Guatemala), olandeza (Antilele Olandeze, Aruba), engleza (Belize, Jamaica, Trinidad & Tobago) si nu in ultimul rand nativa, a populatiilor amerindiana, andeana (incasa) si mayasa. In aceasta serie muzicala am ales insa doar cantece in limba spaniola, urmand ca in alta cutiuta sa tratez separat muzica din Brazilia si Jamaica.

Stiluri muzicale latino sunt foarte multe si de o diversitate extraordinara, culturile muzicale spaniola, portugheza si franceza amestecandu-se inevitabil in regiunile de limita teritoriala dar si prin diversi artisti ce au ales sa importe si sa imbunatateasca diversele elemente muzicale straine. Limba spaniola este, evident, predominanta in majoritatea tarilor americane, in special datorita Mexicului, Argentinei, si Columbiei care aduc si cele mai multe stiluri muzicale. Numai Mexicul are cate un stil muzical specific pentru fiecare din cele 31 de state federale ce il compun.

Cele mai cunoscute stiluri traditionale sunt tango (originar din Argentina si Uruguay), cumbia (originar din Columbia), mambo si rumba (originare din Cuba), merengue (originar din Republica Dominicana), mariachi (originar din Mexic). Alte stiluri muzicale nascute ulterior din interactiunea culturilor muzicale latino si ale altor tari sunt: latin-jazz cu influente din jazz-ul american (numit bossa nova in Brazilia, cubop in Cuba si jazz portorican in Puerto Rico), reggaeton (sau latin reggae, originar din Panama cu influente jamaicane), nueva cancion (originar din Chile si avand influente din folk-ul american, fiind un stil de muzica axat pe mesaje de protest si cu caracter social), salsa (originar din Cuba cu influente africane dar si ritmuri moderne de pop, jazz, rock si rhythm&blues).

Alte influente muzicale in ritmurile latino-americane precum rock-ul si hip-hop-ul au produs stiluri moderne diferite specifice fiecarei tari in parte, astfel incat exista rock argentinian, rock chilian, etc., dar si hip-hop cubanez si mexican.

In lista acestui prim volum de muzica latino am inclus artisti din Argentina, Uruguay, Columbia, Republica Dominicana, Puerto Rico dar si muzicieni de origine hispanica din Statele Unite. Cei mai multi dintre ei insa au cunoscut succesul in alte tari latine decat in tara natala, de aceea, pentru a va face o idee despre fiecare in parte, am inclus mai jos si o lista cu tara lor origine. De asemenea, acolo unde am reusit sa gasesc si stilul muzical al melodiei am notat in dreptul fiecareia.

Aventura - Statele Unite, Republica Dominicana / Cuando volveras (bachata)

Chayanne - Puerto Rico

Chichi Peralta - Republica Dominicana (succes in Columbia si alte tari latine) / Amor narcotico (merengue)

Donato & Estefano - Columbia, Cuba

Gloria Estefan - Cuba (succes in Statele Unite)

Jennifer Lopez - Statele Unite (parinti de origine portoricana)

Marc Anthony - Statele Unite (parinti de origine portoricana)

Jon Secada - Cuba (succes in Statele Unite)

Juanes - Columbia

Luis Miguel - Puerto Rico (succes in Mexic)

Mana - Mexic

Natalia Oreiro - Uruguay (succes in Argentina)

Paulina Rubio - Mexic

Pilar Montenegro - Mexic

Rafaga - Argentina / Suave (cumbia)

RBD - Mexic

Ricardo Montaner - Argentina (succes in Venezuela)

Ricky Martin - Puerto Rico (succes in Statele Unite)

Shakira - Columbia

Thalia - Mexic

Trio Los Panchos - Mexic, Puerto Rico, Statele Unite (succes in Mexic) / Solamente una vez (bolero)

Liste de melodii (1):

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Muzică latino (vol.1)
Descriere: melodii latino-americane
Gen muzical: Latino
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:22:11
Bit rate: 64kbps
Creată la: 08/10/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: