Muzica latino (vol. 8)

publicat: 11/05/2024 16:00 | actualizat: 2024-05-1111/05/2024 16:00 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii originale in limba spaniola, compuse sau interpretate de muzicieni de origine latino-americana sau care au fost asimilati in timp de scena muzicala latino.

Seria de cutiute cu muzica latino aduce in acest al optulea volum cateva melodii vechi si interesante.

Prima melodie pe care vreau sa o remarc este intitulata Siboney si a fost compusa in 1927 de compozitorul cubanez Ernesto Lecuona ca parte a reportoriului pentru spectacolul de revista La tierra de Venus. Lecuona a fost unul din cei importanti compozitori latino americani, portofoliul sau muzical incluzand cantece, zarzuele (vodeviluri in stil spaniol), piese pentru pian si orchestre simfonice. Talentul sau muzical il face sa fie considerat in ziua de azi un fel de George Gershwin in muzica latino-americana. Siboney este atat denumirea partii estice a insulei Cuba cat si numele unui cartier al municipiului Guanabacoa, locul de nastere al lui Lecuona. Melodia a devenit un hit in anul 1931 in interpretarea lui Alfredo Brito. Ea a fost reluata in anii ce au urmat de artisti renumiti precum Caterina Valente, Dizzy Gillespie, Nana Mouskouri, Percy Faith si Connie Francis. Versiunea in limba engleza a fost inregistrata prima data de Bing Crosby in 1945 alaturi de muzicianul spaniol Xavier Cugat. In 1973 Nino Rota a inclus acest cantec pe coloana sonora compusa pentru filmul Amarcord regizat de Federico Fellini.

Granada este un cantec compus de Agustín Lara, un compozitor mexican, unul din cei mai cunoscuti si apreciati compozitori de muzica latino-americana, atat in America de Sud cat si in Spania. Versurile melodiei fac referire la orasul spaniol Granada si de-a lungul timpului melodia a devenit un standard in repertoriul muzical international. Printre artistii care au reluat in propria interpretare aceasta melodie se numara Plácido Domingo, Luciano Pavarotti, Mario Lanza, Bing Crosby, Frank Sinatra, Claudio Villa si José Carreras. In anul 1997 Consiliul Orasenesc al Granadei a votat in unanimitate ca acest cantec sa devina imnul oficial al orasului Granada.

Amapola a fost compusa in 1920 de compozitorul spaniol José María Lacalle, nascut in Cadiz, Spania. Am inclus aceasta melodie in lista de muzica latino pentru ca Lacalle a emigrat la 25 de ani in Statele Unite, unde s-a stabilit definitiv, plecand spre tarmurile Americii din portul din Havana, Cuba. Lacalle a fost un promotor al muzicii spaniole si cubaneze in Statele Unite si a fost printre primii muzicieni care au introdus zarzuelele publicului american. Melodia Amapola a fost initial o piesa instrumentala, fiind inregistrata pentru prima data de orchestra cubaneza Francesca de A. Moreno. Prima inregistrare vocala cu versuri in limba spaniola ii apartine lui Miguel Fleta si dateaza din 1925. Interesant de remarcat ca printre cei care au interpretat aceasta piesa se afla si Lecuona Cuban Boys o formatie cubaneza faimoasa, fondata chiar de Ernesto Lecuona. Alti artisti faimosi care au inclus aceasta melodie in repertoriul lor: Bing Crosby, Roberto Carlos, Natalie Cole, Fausto Papetti, Andrea Bocelli, Ennio Morricone, Paul Mauriat si Gheorghe Zamfir.

Pepito este o melodie compusa de... americanii Art Truscott si Carmen Taylor. Daca ar fi sa ne luam dupa aceste informatii, aceasta melodie nu ar trebui inclusa in repertoriul de muzica latino. Cu toate acestea, putini stiu ca numele adevarat al lui Carmen Taylor este Elena Madera, o cantareata si compozitoare nascuta in Cuba si stabilita ulterior in Statele Unite. Madera a fost si prima interpreta a melodiei in anul 1959. Desi melodia a fost initial intitulata Pepito, titlul ei a fost schimbat de unii artisti care au reluat-o in Pepito, mi corazon. Acesta este si cazul orchestrei condusa de Luis Alberto Del Paraná, un cantaret si chitarist paraguyan care a facut numeroase calatorii in jurul lumii in anii '50-'60-'70 cu orchestra sa Los Paraguayos, popularizand muzica paraguyana. El a ajuns si in Romania in anii '70, unde Electrecord a inregistrat pe vinil intre 1973 si 1974 mai multe albume cu muzica lui.

Se acabo a fost compusa de Julio Gutiérrez, un compozitor si conducator de orchestra cubanez. Prima inregistrare a melodiei dateaza din 1969 si ii apartine cantaretului mexican Marco Antonio Muñiz. Muñiz a fost si un actor apreciat de public, el facand parte din generatia "Epocii de aur a cinema-ului mexican", o perioada cuprinsa intre 1936 si 1956, datorata in principal faptului ca in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial tarile aliate si in special Statele Unite si-au concentrat resursele vitale spre economia de razboi si propaganda cinematografica de razboi si mai putin spre industria de divertisment, in timp ce Mexicul, care a fost pentru o buna perioada de timp o tara neutra, a profitat de pe urma petrolului si materialelor prime vandute catre aliati, ceea ce a dus la o perioada de bunastare economica. Aceste circumstante au incurajat studiourile de film nationale sa investeasca si au lasat practic Mexicul fara concurenti semnificativi in productia de film comerciala din America de Nord in timpul razboiului si un deceniu dupa terminarea lui.

Iata mai jos si nationalitatile sau originile interpretilor din lista:

Becky G - SUA (parinti de origine mexicana)

Natti Natasha - Republica Dominicana

Carla Morrison - Mexic

Carlos Ramirez - Columbia

CNCO - SUA (Erick Brian Colón - Cuba, Richard Camacho - Republica Dominicana, Christopher Vélez - Ecuador, Zabdiel De Jesús - Porto Rico, Joel Pimentel - Mexic)

Donato y Estéfano - SUA (Donato - Cuba, Estéfano - Columbia)

Ernesto Lecuona - Cuba

Gente De Zona - Cuba

Luis Alberto Del Paraná - Paraguay

Marco Antonio Muñíz - Mexic

Ozuna - Porto Rico

Olga Guillot - Cuba

Pedro Capo - Porto Rico

Rosanegra - Argentina

Selena Gomez - SUA (tata mexican)

Rauw Alejandro - Porto Rico

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Muzică latino (vol.8)
Descriere: muzica latino
Gen muzical: Latino
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:11:24
Bit rate: 64kbps
Creată la: 12/10/2017
Actualizată la: 22/12/2023

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: