Army of Lovers

publicat: 07/11/2010 00:40 | actualizat: 2020-01-1212/01/2020 14:57 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Army of lovers este o formatie dance suedeza fondata in 1987 de Alexander Bard, Jean-Pierre Barda si Camilla Henemark (La Camilla). Cei trei fusesera anterior in componenta grupului Barbie fondat de Alexander Bard (1985), iar numele lor de scena erau pe atunci Barbie (Alexander Bard), Katanga (Camilla Henemark) si Farouk (Jean-Pierre Barda). Numele formatie Army of Lovers isi are originea in titlul cartii erotice "Armee des Liebhaber" a activistului german pentru drepturile homosexualilor Rosa von Praunheim care a regizat si filmul documentar cu acelasi nume (1979).

Alexander Bard (nascut in Suedia) debutase in 1982 cu un proiect muzical de fuziune synth-punk, sub numele Baard, insa nu a avut succes, desi unii considera muzica de pe albumul sau de debut ca fiind cea a unui compozitor inainte de vremuri prin originalitatea sa. Geniul muzical incontestabil al lui Bard se va impune ulterior si asupra creatiei muzicale a formatiei Army of Lovers. Jean-Pierre Barda, de origine alegeriana, s-a nascut in Franta (Paris), dar s-a mutat ulterior in Suedia odata cu familia sa. La 20 de ani a avut sansa sa devina hair-stilistul familiei regale suedeze. Camilla (nascuta in Suedia, de origine nigeriana dupa tata) a devenit foto-model in adolescenta si mai tarziu si-a deschis propria sa agentie de modelling.

Albumul de debut al formatiei (1990) numit Disco Extravaganza in Europa si Army of Lovers in Statele Unite, continea si cateva single-uri lansate in perioada 1988-1989 dar si cateva preluari din portofoliul muzical al Barbie si alte cateva cover-uri. Succesul initial al acestui album a fost minor, doar doua melodii reusind sa intre in topuri din Franta si Suedia, My army of lovers (un remake al melodiei Barbie - Around the world, 1986) si Supernatural. In anul 1991 mi-am cumparat si eu caseta cu acest album (dupa ce auzisem hitul Obsession) si imi amintesc ca am fost putin confuzat de stilul abordat, fiindca nu semana deloc cu ceea ce auzisem la Obsession. Muzica de pe acest album este un amestec de muzica disco, muzica house (asa cum era ea cunoscuta in anii '90) si ceva muzica electronica, insa pe ritmuri lente, putin dansante, si cu o parte vocala pregnanta, interpretata in mare parte de La Camilla.

Inca de la inceput publicul a fost socat de videoclipurile provocatoare ale formatiei, in special datorita travesti-urilor lui Barda si a senzualitatii Camillei. Cu toate acestea, scenele lor video - am putea spune cel putin ciudate si totusi memorabile - cu tenta sexuala, au devenit o trasatura definitorie a formatiei, mai ales ca ele erau in acord si cu versurile melodiilor, ce abordau de asemenea, mai mult sau mai putin ostentativ, subiecte privind orientarea sexuala si sexul in general. In toate insa, desi nu folosesc efecte speciale, absurdul, umorul si melodramatismul, fac deliciul spectatorilor sau, daca nu, ii intriga indeajuns cat sa le atraga atentia. O alta semnatura a formatiei au fost si vocile distincte ale membrilor, in special cea lui Alexander Bard, care a interpretat in postura de lider vocal mai multe hituri ale formatiei.

Al doilea album, Massive Luxury Overdose, lansat la scurt timp, in 1991, aducea o schimbare salutara de stil si a fost practic punctul de pornire al carierei internationale a Army of Lovers. De pe acest album au fost doar trei melodii in topurile internationale, Obsession, Crucified si Candyman Messiah, care, desi nu au performat in mod deosebit in UK Singles Chart, au avut mare succes in alte topuri europene si chiar in Statele Unite. Albumul a fost lansat in doua editii (a doua editie incluzand si Judgment Day) si a fost printre cele mai bune albume ale anului, ocupand primul loc in cateva topuri europene de specialitate si fiind vandut in peste 2 milioane de copii. Interesant ca pe album apar si doua remixuri ale pieselor de pe primul album: Ride the bullet si Supernatural, de data aceasta mult mai reusite. In acelasi an, 1991, La Camilla paraseste trupa si este inlocuita cu Michaela Dornonville de la Cour (De la Cour) care va ramane pina in 1995.

In anul 1993 este lansat al treilea album, The Gods of Earth and Heaven, care a obtinut mai multe discuri de platina. Intre timp, in 1992, este cooptata in formatie si Dominika Peczynski, un fotomodel al aceleiasi agentii de modelling la care lucrasera si La Camilla si De La Cour. Succesele de pe acest album sunt Israelism si La plage de Saint-Tropez. De remarcat ca videoclipul melodiei Israelism a fost interzis pe postul muzical MTV deoarece se presupunea ca este o parodie la adresa culturii evreiesti, desi doi dintre membrii sai erau evrei (Barda si Peczynski)! Cantecul reprezenta in fapt intoarcerea lui Barda la cultura si istoria evreiasca. Desi nici acest album nu s-a clasat bine in topul britanic a reusit in schimb sa ocupe primele locuri alte tari europene dar si, suprinzator, locul 1 in China si Hong-Kong.

Al patrulea album, Glory, Glamour and Gold, lansat in 1994, este pina la aceasta data ultimul album al formatiei. Cel mai bun single de pe acest album a fost Lit de parade, urmat, cu un succes mai mic, de Sexual Revolution.

In 1995 este lansata o compilatie best-of, Les Greatest Hits, care va reusi sa urce pina pe locul 11 in UK Singles Chart, cea mai buna pozitie a unui album Army of Lovers in topul britanic. Tot in 1995 La Camiila se intoarce in formatie, in schimb De la Cour o paraseste. Compilatia va lansa cateva remixuri la piesele albumelor anterioare, dar si ultima melodie a formatiei, King Midas, in vara anului 1996, compusa special pentru acest album. Dupa acest ultim single, existenta Army of Lovers, ca formatie, va inceta de facto.

In 1996 Bard va fonda trupa pop Vacuum, iar in 1999 grupul eurodance Alcazar. Va continua sa compuna muzica pentru alti artisti suedezi si va deveni un activist politic pentru drepturile minoritatilor sexuale. Jean-Pierre Barda a devenit vedeta in gay-cabareturi dar si-a urmat in paralel cariera de hair-stilist si make-up artist si s-a implicat in diverse proiecte de televiziune ca actor sau entertainer. La Camilla a urmat o vreme cariera solo si apoi a devenit actrita intr-un serial de televiziune, iar in prezent activeaza in plan politic, fiind purtator de cuvant al Partidului Social Democrat suedez.

Army of Lovers a fost una din cele mai de succes formatii ale anilor '90 in ciuda faptului ca nu s-a inscris in trend-ul eurodance si hi-nrg specific perioadei. Ramane insa o formatie reprezentativa a anilor '90 nu numai prin prisma muzicii lor dar si prin faptul ca prin nonconformismul creatiei lor muzicale si a videoclipurilor realizate au fost un exponent al ideilor de emancipare a minoritatilor sexuale, intr-o perioada marcata de revolutionarea ideilor traditionale si renuntare la tabuuri, ce au urmat in anii de dupa caderea Cortinei de Fier.

Liste de melodii (1):

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Army of Lovers - Army of Lovers
Descriere: melodii din repertoriul formaţiei Army of Lovers
Gen muzical: Eurodance
Conţine: 18 melodii
Timp total: 01:07:42
Bit rate: 64kbps
Creată la: 16/10/2010
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: