Remember 1991

publicat: 17/01/2011 00:09 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

La 20 de ani departare de anul 1991, continui seria de antologii dedicata istoriei muzicale a anilor '90 pe care am inceput-o anul trecut. Ca unul dintre cei care au trait anii '90 in vremea adolescentei, incerc sa rememorez o perioada a marilor schimbari in muzica, comparabila poate cu perioada culturii psihedelice de la mijlocul anilor '60. Multe dintre melodiile pe care le-am listat aici sunt melodii care mi-au fost foarte dragi mie personal, dar am inclus si hituri internationale ale anului 1991, chiar daca au fost mai putin populare la radiourile romanesti ale vremii.

Poate ca acum, la 20 de ani distanta, multora li se pare desuet sa vorbim de anul 1991. Dar putini stiu ca 1991 a fost unul din cei mai prolifici ani din deceniul noua, din punctul de vedere al albumelor de cotitura aparute si a stilurilor muzicale ce au prins contur ulterior. Daca anul '90 a fost un an de tranzitie hotarator, de la muzica anilor '80, cea italo-disco si a pop-ului clasic, 1991 venea sa consacre cateva din castigurile aduse de acesta. In primul rand muzica rap si hip-hop, care trecea la randul ei prin schimbari catre ceea ce a avea sa devina alternativ rap si muzica trip-hop. In acest an apare albumul Massive Attack, Blue Lines, care inchega una din miscarile muzicale britanice intr-un curent ce urma sa fie numit mai tarziu trip-hop, o imbinare a muzicii electronice cu cea hip-hop. Apoi, muzica rap, asa cum o stiam de la mijlocul anilor 80, numita si old-school rap, spunea adio si devenea la randul sau, incetul cu incetul, o muzica pentru mase, in special masele sarace si defavorizate ale Americii, renuntand la rime reusite si battle-rap-uri si devenind mai putin comerciala. Ii vor lua locul alternative rap-ul, cu rime mai ancorate in realitate, urmat apoi de gangsta rap, cu un mesaj nihilist si agresiv.

Erau zorii unei noi ere, mai ales pentru muzica grunge, ce intra in atentia publicului odata cu Nirvana, ce patrundea in mainstream, tragand dupa ea multe alte formatii ca Pearl Jam, Soundgarden sau Alice in Chains, desi ultimele 2 fusesera cele care deschisesera drumul, dar nu reusisera sa sparga barierele asa cum a facut trupa lui Kurt Cobain. In fapt, Nirvana nu facea decat sa popularizeze un curent latent, sa ii faca cunoscuta existenta, asa cum facusera si Sex Pistols mai inainte cu punk-ul. Dar daca punk-ul era o replica la muzica rock a anilor '70, in special a glam-rock-ului, grunge-ul era o replica a muzicii rock din anii '80, in special a glam-metal-ului, promovat de trupe ca Warrant, Poinson, Cinderella si altii. Chiar si parintii muzicii trash-metal, Metallica, treceau printr-o schimbare de atitudine si aduceau pe albumul eponim din '91, un alt fel de muzica, mai dura si totusi mai comerciala. Red Hot Chilli Peppers lansau si ei albumul Blood Sugar Sex Magic, unul din cele mai bune albume ale lor, facand o buna propaganda muzicii rock alternative.

Muzica rhythm&blues isi dadea si ea ultima suflare, dand nastere unor directii precum new jack swing, prin artisti ca Bobby Brown si Paula Abdul, si rhythm&blues contemporan sau ceea ce stim ca este in zilele noastre r&b-ul, prin artisti ca Janet Jackson, Mariah Carey, Aaliyah sau TLC.

Schimbarile politice pe care le adusese anul 1989 se reflectau in continuare in tematica muzicala, spiritul vremurilor fiind cel mai bine exprimat de melodia Wind of Change, lansata in aprilie 1991 (dar scrisa in 1990) de Scorpions. Din fericire, caderea Berlinului provocase mai multe brese in mentalitatea oamenilor decat o facuse orice altceva inainte, iar trupele americane cantau cu mai multa forta ca inainte despre razboiul din Vietnam, drepturile civile sau emanciparea femeilor. Contextul politic si social dadea sperante pentru vremuri mai bune, lucru pe care il simteai in toate genurile muzicale, indiferent daca ascultai muzica de dans sau rock.

Incepeau sa se puna bazele unor noi stiluri muzicale dar si unor noi curente in cinematografie. Cea de-a doua serie a filmului tv Twin Peaks, creat de David Lynch in 1989, tinea in continuare cu sufletul la gura telespectatorii. Muzica lui Lynch si Badalamenti aducea un suflu sumbru si deznadajduit, ca o dovada ca totusi lumea va merge din ce in ce mai rau in continuare, caci oamenii deja fusesera atinsi de flagelul nebuniei absolute.

Era vremea cand artistii rasareau cu ciupercile dupa ploaie si probabil ca aceasta perioada va ramine in istoria ca perioada cu cele mai multe one-hit wonders. Toata lumea vroia sa fie cineva, chiar daca numai pentru 5 minute ale cantecului, caci eliberarea de prejudecati si constrangeri dadea sperante fiecaruia. Europa devenise un centru al muzicii internationale, in special Germania, care devenise noua Mecca a muzicii pop si de dans. Indiferent daca erai un actor de mina a treia, chelner sau genist, cu siguranta exista un producator german care sa te puna in valoare. Vechea Mecca, Italia, si al ei italo-disco erau deja istorie.

Noiembrie insa ne readuce cu picioarele pe pamant. Freddie Mercury anunta ca este infectat cu SIDA, iar a doua zi moare in casa sa din Londra. Bohemian Rhapsody revenea in topuri UK pe prima pozitie, creand un record absolut al unei melodii care urca pe prima pozitie in versiunea originala dupa mai bine de 15 ani. Pe albumul Innuendo, aparut in februarie, Mercury isi lua ramas bun de la aceasta lume nebuna a la Lynch cu cantecul I'm going slightly mad, dar recunoscand cinic, in final, ca The show must go on.

Tot in '91 se pun bazele formatiei The Chemical Brothers, trupa ce va crea genul big beat la mijlocul anilor '90, si se formeaza trupele Jam&Spoon si Mr. President, care vor deveni unele din cele mai bune trupe de eurodance in urmatorii 4-5 ani.

Ca o remarca personala, amintesc de aparitia albumului Achtung baby al formatiei U2, la distanta de 4 ani de albumul de succes The Joshua Tree. Totusi Achtung baby ramine cel mai bun album lansat vreodata de ei si poate cel mai album din anii '90. Acesta a fost pentru mine unul din acele albume care iti marcheaza viata total si stii ca de atunci inainte nimic nu va mai fi la fel. Ascultam caseta de zeci de ori pe zi incat incepuse sa se demagnetizeze inainte de vreme.

Momentan am compilat trei liste de melodii, urmand ca in saptamanile ce urmeaza sa mai adaug inca trei, in functie de materialul pe care il voi avea la dispozitie. Veti observa ca unele melodii sunt datate cu anul 1990, dar le-am inclus pe anul 1991 fiindca fie au fost lansate spre sfarsitul anului 1990, fie au petrecut foarte multe saptamani in topurile internationale, devenind hit-uri consacrate in lunile de inceput ale anului 1991.

Enjoy!

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Remember 1991 - 1991 (vol.8)
Descriere: melodii din anul 1991
Gen muzical: Various
Conţine: 30 melodii
Timp total: 02:08:31
Bit rate: 64kbps
Creată la: 17/12/2011
Actualizată la: 23/12/2023

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: