Remember 1992

publicat: 07/03/2011 23:50 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:00 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Anul 1992 debuteaza cu clasarea albumului Nevermind al trupei Nirvana pe primul loc in topul Billboard 200, lucru ce marca consolidarea pozitiei de lider a grungeului printre miscarile culturale ale anilor '90. Guns N' Roses intra in Cartea Recordurilor cu melodia November Rain, aceasta fiind cea mai lunga piesa (8:57) care intra in Top 20 US Billboard Singles Chart, acesta fiind si cel mai scump videoclip filmat pina la acea data (1,5 milioane USD).

Rozalla devine prima cantareata din Zimbabwe care intra cu un single in topul Billboard Magazine, iar Boyz II Men depasesc recordul lui Elvis Presley ce dura de 36 de ani si reusesc sa se claseze cu piesa End of The Road timp de 12 saptamani consecutive pe prima pozitie in topul american.

Se pun bazele formatiei Deep Forest care va lansa in acest an si primul album, Deep Forest, ce amesteca muzica folclorica a triburilor din Africa cu ritmuri dance si electronice. Pe acest album vor aparea si voci ale cantaretilor din triburile de pigmei. O parte dintre vanzarile acestui album se vor duce catre o fundatie americana ce lupta pentru protejarea arealului acestor triburi de schimbarile de mediu cauzate de civilizatie.

Tot in 1992 East 17 incep inregistrarile la primul lor album, Walthamstow, care va fi lansat in februarie anul urmator. In Londra se pun bazele unei noi formatii de grunge rock in jurul lui Gavin Rossdale, o formatie care va cunoaste un succes instant dupa lansarea primul lor album in 1994.

In plan politic incepe dezintegrarea fostei Republici Socialiste Federale a Iugoslaviei, cand bosniacii votau pentru independenta si 2 sarbi erau primele victime ale unui razboi ce se anunta, in timp ce un alt razboi, de data aceasta civil, se incheia in San Salvador dupa 12 ani, cu peste 70 de mii de morti si cu peste 25 la suta din populatia tarii refugiata in tarile vecine.

Are loc concertul tribut in memoria lui Freddie Mercury care va fi urmarit de peste 1 miliard de telespectatori si va strange milioane de dolari pentru cercetari medicale impotriva SIDA. Pe 26 iunie, in finala Campionatului European de fotbal, Danemarca, tara calificata in turneul final cu 10 zile inainte de inceperea competitiei, dupa excluderea Iugoslaviei, venea din vacanta si castiga trofeul in fata Germaniei, dupa ce prestase jocuri de-a dreptul eroice in fata unor rivale ca Anglia, Olanda sau Franta.

Dr. Mae Jemison devine prima femeie afro-americana ce calatoreste in spatiu la bordul navei Endeavour, iar Papa Ioan Paul al II-lea anuleaza edictul Inchizitiei impotriva lui Galilei, ce il declarase "suspect de erezie" cu 360 de ani inainte. Tot Papa Ioan Paul al II-lea celebreaza in Republica Dominicana 500 de ani de la prima intalnire dintre civilizatia europeana si cea a Lumii Noi. Cu 500 de ani inainte, Columb pusese pentru prima data piciorul in Arhipelagul Caraibelor, in insulele Bahamas, crezand ca a ajuns in Indii.

In noiembrie Adunarea Federala a Cehoslovaciei voteaza separarea Cehiei si Slovaciei de la 1 ianuarie 1993. Consiliul de Securitate al ONU trece in unanimitate propunerea de creare a coalitiei UNITAF de mentinere a pacii in Somalia, condusa de Statele Unite, si in 4 decembrie, primele trupe americane aterizeaza in Mogadiscio in cadrul operatiunii Restore Hope.

Radio astronomii Aleksander Wolszczan si Dale Frail confirma pentru prima data existenta exo-planetelor, planete aflate in afara Sistemului nostru Solar, iar in decembrie Printul Charles si Printesa Diana isi anunta oficial despartirea.

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Remember 1992 - 1992 (vol.2)
Descriere: melodii din anul 1992
Gen muzical: Various
Conţine: 30 melodii
Timp total: 02:09:39
Bit rate: 64kbps
Creată la: 24/01/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: