Remember 1995

publicat: 01/07/2012 20:42 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

1995 a fost poate unul dintre cei mai buni ani ai genului eurodance. Dominat de artistii produsi in Germania, eurodance-ul nu va reusi totusi sa se impuna si in Statele Unite, unde chiar si Snap!, una din cele mai cunoscute trupe eurodance, va avea parte de foarte putina expunere la posturile de radio. Cu toate acestea, Canada va fi cea mai mare piata in afara Europei pentru muzica eurodance, un lucru nu prea surprinzator dat fiind interesul pe care artistii si publicul canadian il manifestasera in trecut fata de muzica italo-disco.

In plan international, 1995 este un an dominat de spectrul mortii, poate mai mult decat oricand, parca prevestind un sfarsit apropiat al lumii. Mai multe zone ale globului sunt devastate de dezastrele naturale, evenimentele tragice sunt la ordinea zilei, iar disparitiile unor personalitati tin capul de afis al ziarelor. Cutremurele de pamant fac victime in Grecia, Japonia, Rusia si Israel, taifunul Angela devasteaza Vietnamul si Insulele Filipine, unul cel mai active sezoane de uragane din istorie debuteaza pe coasta atlantica a Statelor Unite, in Oklahoma are loc cel mai distructiv atentat terorist de pe teritoriul Statelor Unite pana la cel din septembrie 2001, in metroul din Tokio are loc un atentat cu gaz sarin provocat de organizatia religioasa "Adevarul Suprem", iar Yitzhak Rabin este asasinat la Tel-Aviv in timpul unei manifestatii de sprijin pentru politica sa de pace cu Palestina.

In februarie, FBI il aresteaza pe Kevin Mitnick, unul din cei mai cautati hackeri din Statele Unite. Mitnick a petrecut in total 5 ani in inchisoare, din care 8 luni in carcera, deoarece acuzatorii sau au declarat ca "este in stare sa declanseze un razboi nuclear doar fluierand in receptorul unui telefon". Lasand la o parte aceasta exagerare, Mitnick a savarsit mai multe acte de criminale asupra unora din cele mai securizate sisteme computerizate, pe care le-a recunoscut la proces.

Cantareata latino Selena Perez este ucisa in martie de o fosta membra a staff-ului ei, care fusese concediata pentru deturnare de fonduri. Selena era considerata regina muzicii tejano si era vazuta ca o Madonna a muzicii populare mexicane. Cu putin timp inainte de tragicul ei sfarsit, fusese desemnata de revista Billboard Artistul latino al anilor '90 si Cel mai bine vandut artist latino al deceniului. In 1994, Selena lansase albumul Amor prohibido, premiat cu Discul de Platina, care a consacrat-o ca cea mai buna voce feminina din industria muzicala latino.

Christopher Reeve sufera un accident de calarie in mai, in urma caruia ramane paralizat de la gat in jos. Reeve a devenit cunoscut pentru seria de filme in care a interpretat rolul lui Superman (1978-1987). Dupa accident, Reeve a realizat ca recunoasterea internationala de care beneficia putea ajuta la sustinerea cercetarilor pentru tratarea dizabilitatilor provocate de afectiuni ale maduvei osoase si in 1996 infiinteaza institutul Reeve-Irvine Research Center care este in prezent un centru de excelenta in acest domeniu. In ciuda tetraplegiei de care suferea, Reeve a inceput sa regizeze filme si chiar a jucat rolul principal in adaptarea filmului lui Hitchcock Rear Window din 1998, in care interpreta rolul unui arhitect paralizat in scaunul cu rotile.

In iunie, Michael Jackson lanseaza cel de-al noualea album din cariera sa intitulat HIStory, majoritatea melodiilor de pe album fiind scrisa de el. Titlul albumului, un joc de cuvinte intre istorie (history) si povestea lui (his story), este desigur inspirat de versurile melodiilor ce fac referire la cei ce il denigrasera in trecut. Cea mai controversata melodie de pe album este They don' really care about us, pentru care Jackson a fost acuzat de discriminare si anti-semitism. Jackson a negat toate acuzatiile, spunand ca muzica lui nu a fost niciodata rasista si si-a cerut scuze in mod public fata de cei ce s-au simtit ofensati. Cu toate acestea, HIStory a devenit cel mai bine vandut album multi-disc al tuturor timpurilor cu peste 28 de milioane de copii la nivel mondial.

In august, Microsoft lanseaza sistemul de operare Windows 95, care a fost primul sistem de operare Windows ce putea fi instalat pe o configuratie standard de PC, fiind considerat un pas important pentru raspandirea si impunerea sistemelor desktop in randul publicului consumator; astfel se implinea marele vis al lui Bill Gates - fondatorul companiei Microsoft: "un computer in casa fiecarui om de pe planeta". Din punct de vedere tehnologic, Windows 95 era prima versiune de sistem de operare Windows care rula in afara MS-DOS, si multe din elementele sale vizuale ca butonul de start si bara de instrumente au devenit elemente de baza in urmatoarele versiuni de Windows.

In septembrie are loc inaugurarea muzeului Rock and Roll Hall of Fame in Cleveland, Ohio. Arhiva muzeului contine documente despre intreaga istorie a muzicii rock-and-roll dar si biografiile cantaretilor de rock-and-roll. Fundatia The Rock and Roll Hall of Fame, infiintata in 1983, mentine o lista a Celor 500 de melodii care au influentat muzica rock and roll si selecteaza in fiecare an, in urma voturilor acordate de experti, artistii rock care urmeaza sa fie inclusi in lista The Rock and Roll Hall of Fame. In 1995 artistii selectati au fost The Allman Brothers Band, Al Green, Janis Joplin, Led Zeppelin, Martha and the Vandellas, Neil Young si Frank Zappa.

Tot in septembrie este anuntat dvd-ul, un nou format optic de stocare digitala, dezvoltat de grupul de companii Philips, Sony, Toshiba si Panasonic. Noul format a fost introdus pentru prima data de Toshiba in 1996 in Japonia. La acea vreme dvd-ul avea mai multe avantaje fata de orice alt sistem digital de stocare: dimensiuni mici, capacitate mare, viteza de rulare sporita si cost de productie scazut. A fost adoptat rapid in industria de divertisment, inlocuind casetele VHS si creand oportunitati deosebite pentru distributia in masa de materiale video.

In noiembrie, Queen lanseaza Made in Heaven, cel de-al 15-lea album si ultimul ce il are ca lider vocal pe Freddie Mercury. Albumul a debutat pe primul loc in UK Albums Chart si a fost premiat cu patru Discuri de Platina, numarul de copii vandute la nivel mondial ridicandu-se la peste 20 de milioane. Pe coperta este scris Dedicated to the immortal spirit of Freddie Mercury, albumul fiind un omagiu adus de membrii trupei Queen lui Mercury, dar in acelasi timp el este si testamentul muzical al lui Freddie, care inregistrase melodiile cu cateva luni inainte de a se retrage in Kensington, din cauza starii sale de sanatate ce se agrava in urma complicatiilor provocate de SIDA.

In decembrie apare single-ul Free as a bird, prima aparitie muzicala Beatles dupa 25 de ani de la destramarea formatiei. Totusi melodia ii apartinea lui Lennon, care o compusese in 1977, dar inregistrarea din 1995 incorporeaza si vocile si contributiile muzicale ale lui Paul McCartney, George Harrison si Ringo Starr. Single-ul a fost promovat ca parte a antologiei Beatles aparuta in acelasi an; in 1997 a castigat premiul Grammy pentru Cea mai buna interpretare a unui duo sau grup vocal si a devenit cel de-al 34 single al Beatles de top 10 in Statele Unite.

Pe 8 decembrie sonda spatiala Galileo devine primul satelit artificial creat de om ce orbita planeta Jupiter. Misiunea lui Galileo era de a studia planeta pe o durata de 2 ani, timp in care a fotografiat satelitii naturali ai lui Jupiter si a facut masuratori asupra magnetosferei acestuia. Galileo si-a incetat activitatea in 2002 cand sistemele sale erau mult prea afectate de radiatiile emise de satelitii jovieni, iar in 2003 a fost programat sa se prabuseasca pe Jupiter pentru a evita contaminarea cu bacterii de pe Pamant a satelitului Europa, despre care se crede ca este acoperit de un ocean inghetat de apa si are o atmosfera compusa in mare parte din oxigen, un mediu propice pentru posibile forme de viata extraterestre.

Enjoy!

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Remember 1995 - 1995 (vol.2)
Descriere: melodii din anul 1995
Gen muzical: Various
Conţine: 30 melodii
Timp total: 02:07:15
Bit rate: 64kbps
Creată la: 12/11/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: