Remember 1997

publicat: 25/11/2017 17:22 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Inceputul anului se anunta promitator, in ianuarie incepand a treia faza de retragere partiala a Israelului din West Bank, prin transferarea controlului asupra unei parti consistente din Hebron catre Autoritatea Nationala Palestiniana, condusa de Yasser Arafat. Pe 19 ianuarie Arafat revenea in Hebron dupa mai bine de 30 de ani de exil. Cu toate acestea, retragerea fortelor armate israeliene in conformitate cu acordurile de pace de la Oslo desfasurate incepand cu 1993 avea sa se incheie de abia in 2005.

Anul 1997 va ramane insa in memoria oamenilor ca anul mortii Dianei, printesa de Wales, membra a familiei regale britanice ca sotie a printului Charles, in urma unui accident misterios de masina in Paris in seara zilei de 31 august. La acea data insa Diana era divortata de printul Charles si avea o relatie cu Dodi Fayed, unul din fiii miliardarului Mohamed Al-Fayed, care a decedat in acelasi accident. Moartea Dianei a fost deplansa nu numai de britanici, care o numisera Regina inimilor noastre, dar si de toti cei pentru care militase in timpul vietii ei si carora le adusese alinare pentru suferintele provocate de razboi, foamete sau boli.

In februarie 1997, un grup de cercetatori de la Institutul Roslin din Scotia anunta public rezultatele clonarii cu succes a unei oi din rasa Finn-Dorset desfasurata cu cateva luni inainte. Oaia, numita Dolly, se nascuse pe 5 iulie 1996 in urma unui proces de transfer nuclear de celule somatice dupa 276 de incercari nereusite. Dolly a devenit rapid o vedeta internationala in special dupa ce revista Time i-a dedicat un reportaj special iar revista Science a acordat grupului condus de embriologul Ian Wilmut premiul de "Descoperirea anului". Aceasta era prima clonare reusita a unui mamifer si mai mult de atat prima clonare facuta cu celule stem adulte. Descoperirea a avut insa un efect neasteptat, pe langa interesul privind consecintele clonarii, ea a deschis calea cercetarilor avansate a celulelor stem care au luat avant in anii ce au urmat.

Evenimentul stiintific al anului a fost insa cu siguranta apropierea cometei Hale-Bopp de Pamant la inceputul lunii aprilie. Aceasta ramane cea mai studiata cometa a secolului XX datorita tehnicilor observationale moderne dar si faptului ca vizibilitatea ei de pe Pamant cu ochiul liber a fost mult mare mare decat cea a cometei Halley. Cometa fusese descoperita independent de doi astronomi, unul profesionist - Alan Hale - si celalalt amator - Thomas Bopp - in iulie 1995. La scurt timp dupa aparitia cometei in preajma Pamantului, liderul cultului Heaven's Gate, Marshall Applewhite, a anuntat ca in coada cometei se ascunde o nava spatiala extraterestra ce urmeaza sa ii salveze pe cei alesi de o catastrofa ce avea sa rada suprafata planetei. Acesta a reusit sa ii convinga pe 38 dintre discipolii lui sa se sinucida in 26 martie pe o proprietate detinuta de cult in zona San Diego. Aceasta tragedie provocata de aparitia cometei a fost urmata patru luni mai tarziu de moartea astrogeologului Gene Shoemaker, unul din descoperitorii altei comete - Shoemaker–Levy 9 -, in urma unui accident de masina in timp ce se intorcea de la o sesiune de observatii ale cometei Hale-Bopp.

Un alt eveniment spectaculos al anului a fost infrangerea sahistului rus Gary Kasparov de supercomputerul Deep Blue al companiei IBM in cea de-a doua runda de partide desfasurata in mai 1997. Prima runda, ce avusese loc in februarie 1996, fusese castigata de Kasparov cu scorul de 4-2. La sfarsitului cele de-a doua runde insa Deep Blue a invins cu scorul de 3 1/2 la 2 1/2. Ambele runde se desfasurasera in conditiile unui turneu de sah obisnuit, dar acest lucru nu l-a oprit pe Kasparov sa ii acuze pe cei de la IBM ca au trisat deoarece, sustinea el, in unele din mutarile computerului simtise inteligenta si creativitatea unei om. IBM a negat aceste acuzatii si cu toate ca Kasparov a cerut o rejucare, IBM a refuzat si a ulterior a demontat supercomputerul. In 2003 a aparut un documentar despre aceasta confruntare in care se sugereaza ca totul a fost un plan bine pus la punct de catre IBM pentru a creste pretul actiunilor. Chiar si luand aceste lucruri in considerare, trebuie mentionat ca tot Kasparov a marturisit apoi ca este infricosat de posibila evolutie a computerelor, si unii dintre comentatorii de sah au indraznit sa afirme ca in al doilea joc, cel care il speriase si pe Kasparov, Deep Blue a facut o mutare atat de neasteptata si incredibila incat se putea spune ca tocmai trecuse testul Turing. Acum, la 20 dupa acest eveniment, pare ca IBM a mers in directia buna de cercetare, avand in vedere avansurile tehnologice in domeniul inteligentei artificiale si crearea unuia dintre cele mai bune supercomputere moderne Watson.

Misiunea NASA intitulata Mars Pathfinder reuseste sa amartizeze cu succes in iulie. Nava spatiala continea sonda de aterizare "Carl Sagan" si roverul Sojourner si era destinata sa functioneze intre o saptamana si o luna timp in care avea sa culeaga informatii despre atmosfera, clima, geologia si solul planetei Marte. Sojourner era la acea vreme primul rover ce ateriza si functiona cu succes pe alta planeta, misiunile anterioare desfasurate de Uniunea Sovietica esuand fie la amartizare, fie imediat dupa amartizare. Misiunea roverului a depasit termenul de o luna si a functionat aproapte trei luni, timp in care a trimis mai mult de 2.3 miliarde de biti de informatii cu imagini si masuratori atmosferice si climatice. Pe langa onorurile pe care echipa care a pregatit misiunea le-a primit, Sojourner a fost primul robot functional si real care a fost inclus in 2003 in Robotic Hall of Fame, o lista intocmita de School of Computer Science de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh cu cei mai faimosi roboti din diverse domenii ale societatii care au contribuit la popularizarea roboticii si avansul tehnologic in domeniul roboticii.

Anul se incheia cu premiera filmului Titanic produs si regizat de James Cameron. Dupa lansare, a devenit filmul cu cele mai mari incasari din industria cinematografica, loc pe care a ramas timp de 12 ani. In 1998, la gala premiilor decernate de Academia Americana de Film, Titanic a castigat la 11 din cele 14 categorii in care fusese nominalizat, incluzand premiul pentru Cel mai bun film, Cea mai buna regie, Cel mai bun rol principal feminin.

Enjoy!

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Remember 1997 - 1997 (vol.3)
Descriere: melodii din anul 1997
Gen muzical: Various
Conţine: 30 melodii
Timp total: 02:03:03
Bit rate: 64kbps
Creată la: 12/09/2015
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: