Muzică instrumentală (vol. 6)

publicat: 02/04/2011 22:15 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Aceasta este o serie de postari cu melodii instrumentale in original.

In ultima vreme se face foarte mult caz despre talentul romanilor, dar, din pacate, foarte multi romani talentati, imprastiati pe toate meridianele, sunt inca ignorati in Romania. In acest volum de muzica instrumentala vreau sa prezint melodia lui Vladimir Cosma, un compozitor francez de origine romana, foarte apreciat in tara sa adoptiva, si este de ajuns sa mentionez ca a fost numit Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, Mare Ofițer al Meritului Cultural Român și Comandor al Ordinului "Des Arts et des Lettres", un titlu acordat de Ministerul Francez de Cultura ca semn de recunoastere a valorii celor care s-au distins prin creatii semnificative in domeniul artistic si literar, care au contribuit la dezvoltarea artelor si literaturii si care au promovat aceste domenii in Franta sau in lume. Este vorba de cantecul Theme de David (cu titlul alternativ David's song) care face parte din coloana sonora a serialului Les Aventures de David Balfour (1978-1979) - o adaptare pentru televiziune a binecunoscutei nuvele Rapit de pirati (1886) a lui Robert Louis Stevenson. Cantecul a devenit o tema muzicala universala si a fost preluat de-a lungul timpului si in repertoriul unor artisti ca Brendan Kelley, Declan, Demis Roussos, Witold Smorawinski, Kelly Family sau DJ Sakin si a capatat intre timp si alte titluri alternative printre care Who'll come with me sau Nomansland.

Veti regasi in lista si 2 melodii jazz standard, una apartinand lui Herbie Hancock (Cantaloupe Island, 1964) si a doua lui Juan Tizol (Caravan, interpretata in original de Duke Ellington in 1937). In cazul melodiei Caravan am inclus o interpretare mult mai melodioasa; dupa cum multi stiu, melodiile jazz au interpretari destul de libere, in functie de personalitatea si stilul fiecarui artist, insa am ales o interpretare ce pune in valoare melodicitatea cantecului. O alta interpretare reusita a acestei melodii apartine si formatiei romanesti Fanfara Ciocarlia (daca tot vorbim de romani talentati), de pe coloana sonora a filmului Asfalt Tango (1996) al lui Nae Caranfil.

O piesa instrumentala foarte apreciata este si Sleigh ride - compusa de Leroy Anderson (1948) - care a devenit o melodie evergreen, asociata cu sarbatoarea de Craciun desi ea nu a fost compusa pentru acesta ocazie. Anderson a fost un compozitor american de muzica orchestrala usoara. In 1925, cand a intrat la Universitatea Harvard, unul din profesorii sai a fost si renumitul compozitor roman George Enescu.

In lista apar si 3 melodii in care exista scurte pasaje vocale: Shine on dance (Carrara), Streamline (Newton) si Super sonic (Music Instructor) insa aceste melodii sunt fara nici o indoiala piese instrumentale si nu vocale. De asemenea, o melodie ce nu se incadreaza in criteriile pe care le-am stabilit de la inceput, este piesa Traum-Konzert interpretata de Ferrante & Teicher, care este in fapt o varianta moderna a Concertului pentru pian nr. 1 in Si Bemol Minor, op. 23 al lui P. I. Ceaikovski (1874-1875), insa melodia este prea cunoscuta ca sa o trec cu vederea.

Enjoy!

Liste de melodii (1):

Etichete:

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Muzică instrumentală (vol.6)
Descriere: muzică instrumentală
Gen muzical: Instrumentală
Conţine: 26 melodii
Timp total: 01:19:42
Bit rate: 64kbps
Creată la: 08/02/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: