Christmas songs (Cântece de Crăciun) (vol. 8)

publicat: 25/12/2016 16:00 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:07 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Iata ca a mai trecut un an si v-am mai pregatit o cutiuta cu muzichii de Craciun. Sunt cateva melodii in aceasta editie pe care vreau sa le remarc.

Prima melodie este What child is this?, un colind compus de William Chatterton Dix in 1865. La vremea in care scria acest colind, Dix lucra ca agent de asigurari si s-a imbolnavit foarte grav. Dupa insanatosire a avut o revelatie spirituala ce l-a facut sa compuna mai multe cantece religioase, printre care si acesta. Melodia pe care a fost pus colindul este Greensleeves, un cantec folcloric traditional din Marea Britanie ce dateaza din 1580 si care a mai folosit ca linie melodica si pentru alte cantece de Craciun. Interesant este faptul ca desi colindul a fost compus in Marea Britanie el este mai popular in Statele Unite.

O little town of Bethlehem este un colind de Craciun scris de Phillips Brooks, un preot al Bisericii Episcopale, in 1868, pe muzica compusa de Lewis Redner - un muzician american care a mai compus si alte colinde cunoscute. In unele tari ce fac parte din Commonwealth, linia melodica folosita este Forest Green a adaptare a unei balade folclorice engleze intitulata The Ploughboy's Dream facuta de Ralph Vaughan Williams in 1906.

Caroling, caroling a fost compusa de Alfred Shaddick Burt pe versurile Wilhei Hutson. Burt a fost un compozitor american de jazz care a compus cincisprezece colinde intre 1942 si 1954. El a inceput sa compuna muzica pentru colindele pe care tatal sau le compunea si multa vreme a neglijat sa isi publice colindele. Dupa ce a fost diagnosticat cu cancer de plamani in 1953, a decis sa isi inregistreze cantecele, fiind ajutat de casa de discuri Columbia Records. Albumul muzical a aparut cu ocazia sarbatorilor de iarna din 1954, insa Burt a murise cu cateva luni inainte ca el sa fie lansat.

Voi incheia aceasta cutiuta cu cateva cuvinte despre istoria colindelor. Ele au aparut cu mult inaintea crestinismului pe cand erau doar cantece pagane si erau interpretate cu ocazia diverselor celebrari ale solstitiilor, iar cei ce le cantau dansau in cerc in jurul monumentelor de ceremonie, de regula pietre mari rotunde. Astfel, ele erau cantate si in alte anotimpuri, insa doar traditia de a le canta iarna a fost pastrata.

Primii crestini au preluat celebrarea solstitiului de iarna si au introdus cantece noi in locul celor pagane insa ele erau pe atunci compuse in limba latina, limba oficiala a Bisericii Crestine, si multi oameni, care nu cunosteau latina, si-au pierdut interesul de a le mai canta de Craciun.

Cel care a readus traditia colindelor a fost Sfatul Francisc de Assisi care a introdus in 1223 "Piesele de teatru ale Nativitatii" ce recreau povestea nasterii lui Iisus. In aceste piese, actorii cantau colinde in limba populara a spectatorilor, astfel incat ele sa fie intelese de cat mai multi.

Craciun fericit!

Liste de melodii (1):

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Christmas songs (vol.8)
Descriere: cantece de Craciun
Gen muzical: Various
Conţine: 20 melodii
Timp total: 01:06:35
Bit rate: 64kbps
Creată la: 26/12/2014
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: