Remember 1993

publicat: 23/07/2011 01:09 | actualizat: 2020-08-3030/08/2020 22:00 | playlistascultă melodiile! »

autor:

Leonardo Rădoiu este proprietarul şi editorul sitului «Cutiuţa cu muzichii». Pasiunea pentru muzică l-a motivat să dezvolte acest site şi să acorde o parte din timpul său liber menţinerii lui din propriile sale resurse financiare. Mai multe puteţi afla în secţiunea Despre.

Anul 1993 aduce cu sine primele hituri ale muzicii eurodance; se va impune repede in cluburile dance, pe trena ei venind subtil in scena si toata pleiada de genuri dance inrudite: euroenergy, eurotrance, eurohouse, europop, bubblegum dance, techno si happy hardcore. Cei ce vor deschide drumul vor fi, fara indoiala, Haddaway si Captain Hollywood (fost membru al trupei Twenty 4 Seven). Totusi, apogeul eurodance-ului avea sa vina de abia in urmatorii doi ani. Pana atunci, artistii populari se reinventau dupa debutul de la inceputul anilor '90, iar altii incercau sa isi gaseasca un stil nou. Noul album al trupei Depeche Mode, Songs of Faith and Devotion, era asteptat cu sufletul la gura, dupa succesul pe care cei patru il avusesera cu Violator in 1990. Dave Gahan incepuse sa fie interesat de noul trend muzical, grunge-ul promovat de Nirvana, lucru care a adus influente noi in linia melodica a pieselor de pe noul album.

Revelatia anului va fi, bineinteles, formatia Ace of Base care i-a innebunit (si la propriu si la figurat) pe locuitorii de pe toate meridianele planetei cu melodia All that she wants. 1993 este si anul in care mania Take That ii cuprinde pe adolescentii europeni. Desi trupele formate in mod exclusiv doar din baieti existasera si in anii '70 si '80, de abia in anii '90 apare termenul de boy-band. Dupa ce New Kids on the Block intrasera in dizgratie din cauza acuzatiilor de lip-syncing, desi fusesera retrase ulterior, succesul celor de la Take That va porni o avalansa de boy-band-uri, probabil si pentru ca producatorii mirosisera deja nevoia de astfel de idoli. Vor urma East 17 (1991), Caught in the Act (1992), Worlds Apart (1992), MN8 (1992), Boyzone (1993), Backstreet Boys (1993) sau All-4-One (1993).

Lucruri interesante, dar uneori tragice, se petreceau si in alte domenii. In plan geo-politic, lumea era inca in febra re-asezarii dupa caderea blocului comunist. Pe 1 ianuarie luau nastere 2 state noi, Cehia si Slovacia, ca urmare a deciziei Adunarii Federale din 25 noiembrie 1992. Tot in ianuarie era inaugurata si cea de-a patra republica a Ghanei, iar pe 5 februarie Belgia isi schimba forma de guvernamant in monarhie federala. Pe 8 aprilie, Republica Macedonia (fosta membra a Federatiei Iugoslave si declarata independenta in 1991) este admisa in Organizatia Natiunilor Unite. Pe 24 mai, Eritreea isi declara independenta de jure fata de Etiopia. Cateva zile mai tarziu era si ea admisa in Organizatia Natiunilor Unite alaturi de Monaco. In Cambogia era restaurata monarhia, dupa 23 de ani, prin Norodom Sihanouk (care domnise pina in 1970), desi trupele khmerilor rosii conduse de Pol Pot continuau lupta de gherila cu armata cambogiana. Cambogia devenea astfel primul stat post-comunist care adopta ca forma de guvernamant monarhia. Pe 1 noiembrie Tratatul de la Maastricht intra in vigoare, stabilind in mod formal constituirea Uniunii Europene.

Pe 20 ianuarie, Bill Clinton devine al 42-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii, urmandu-i lui George H. W. Bush. La cateva luni dupa alegerea sa, in octombrie, are loc Batalia de la Modagiscio, in care trupele americane, ca parte a UNOSOM II - ce debutase in martie 1993, au infruntat militiile somaleze. Infruntarea a fost extrem de violenta, fiind cea mai sangeroasa lupta armata a trupelor americane dupa Razboiul din Vietnam. Concluzia bataliei, destul de controversata in privinta victimelor somaleze, consemneaza peste 300 de combatanti somalezi morti si aproape 1000 de raniti, in timp ce americanii au inregistrat 19 morti si 73 de raniti. Batalia de la Mogadiscio a devenit ulterior subiectul scenariului pentru filmul Black Hawk Down regizat de Ridley Scott in 2001. Pe 26 februarie, avea loc si primul atentat asupra Turnurilor Gemene din New York City, cand o masina-capcana va fi detonata sub turnul nordic al complexului World Trade Center. Scopul teroristilor, de a rasturna turnul nordic peste cel sudic - pentru a le darama impreuna - a esuat, dar a provocat moartea a sase persoane si peste o mie de raniti. In acest timp, vestitul Unabomber ii teroriza pe concetatenii sai americani, trimitand bombe artizanale prin posta. Avea sa fie prins de abia trei ani mai tarziu. Mandatul lui Clinton avea sa aduca insa si aplicarea politicii Don't ask, don't tell, ce avea in vedere evitarea discriminarii militarilor pe considerente de orientare sexuala, insa compromisul pe care Clinton l-a obtinut cu Statul Major al SUA prevedea doar ca superiorii sa nu intrebe sau sa porneasca investigatii pentru a afla orientarea sexuala a subordonatilor. Desi fusese aprobata public, politica de incetare a discriminarii pe considerente de orientare sexuala continua sa fie respinsa de Departamentul Apararii care afirma ca homosexualitatea este incompatibila cu rigorile serviciului militar.

Pe langa nenumaratele atentate si atacuri cu bomba ce impanzeau globul (India, Irlanda de Nord, Sri Lanka si Kuwait), terorismul pasea nestingherit si pe terenurile de sport. Pe 30 aprilie, Monica Seles era injunghiata in spate de un fan infocat al rivalei sale Steffi Graf, cu care isi disputa suprematia la cupa Betty Barcley de la turneul WTA din Hamburg. Din fericire, rana provocata a tinut-o doar cateva saptamani in spital, dar Monica va reveni in turnee de abia 2 ani mai tarziu, evitand sa mai joace vreodata vreun meci in Germania.

In domeniul tehnologiei, Intel livra primul procesor Pentium P5, iar Microsoft lansa prima versiune a sistemului sau de operare Windows NT, denumita Windows NT 3.1, si un update la versiunea Windows 3.1 pentru PC, denumita Windows 3.11. In decembrie compania id software lanseaza jocul video Doom, jocul care este recunoscut drept cel care a popularizat genul first-person shooter, in special datorita unei grafici 3D revolutionare. Jocul a influentat nu numai evolutia jocurilor FPS, ci a contribuit in mod categoric si la evolutia pietei din industria de video-gaming. Pe 21 august, NASA pierdea contactul cu sonda spatiala Mars Observer cu 3 zile inainte ca aceasta sa intre pe orbita planetei Marte. Pe 2 decembrie, NASA lanseaza naveta Endeavour in prima misiune din cadrul programului de intretinere a telescopului spatial Hubble, dupa ce s-au descoperit erori in fabricatia sistemului optic. Erorile erau de numai 2,3 micrometri dar acestea generau o aberatie de sfericitate mare. Echipajul de 7 astronauti a reusit sa remedieze problema prin instalarea unui sistem optic de corectie si inlocuirea unor instrumente si panouri solare cu unele mai performante. Aceasta a fost cea mai complexa misiune efectuata in spatiul cosmic si cea mai dramatica din toate cele care au urmat, in primul rand datorita faptului ca era vital ca telescopul, care costase 2,5 miliarde USD, sa fie functional si pentru ca astronautii au trebuit sa petreaca foarte multe ore de activitate in afara navetei.

In Italia, cel mai cautat membru al Mafiei Siciliene, Salvatore "Toto" Riina zis Bestia, era arestat in Palermo, in timp ce astepta la semafor la volanul masinii sale, dupa 23 de ani petrecuti ca fugitiv.

Pe 30 decembrie, Vaticanul si Israelul semnau un acord prin care stabileau relatii diplomatice, dupa aproape 2 ani de discutii secrete intre oficialitatile celor doua parti, si dupa 45 de ani de la infiintarea statului evreu. In 1904, liderul sionist Theodore Herzl se intilnise cu Papa Pius X, rugandu-l sa sprijine aspiratiile si eforturile evreilor de intoarcere pe Pamantul Sfant ca sa isi intemeieze o tara. Papa Pius X ii replicase lui Herzl: "Evreii nu l-au recunoscut pe Domnul nostru, asa ca nici noi nu vom recunoaste poporul evreu".

Index

Cauţi un artist sau un gen muzical anume? Îţi recomand să vizitezi pagina de index.

Întrebări

Cauţi o melodie mai veche sau mai nouă al cărui titlu sau artist nu îl cunoşti? Poţi să îmi laşi un mesaj în pagina de contact cu mai multe detalii despre melodie (voce feminină / masculină, frânturi de versuri, genul rock / hip-hop sau orice alt detaliu pe care ţi-l aminteşti) şi am să încerc să te ajut.

Titlu: Remember 1993 - 1993 (vol.8)
Descriere: melodii din anul 1993
Gen muzical: Various
Conţine: 30 melodii
Timp total: 02:01:48
Bit rate: 64kbps
Creată la: 12/11/2011
Actualizată la: 13/10/2019

Comentarii

Dacă ai cont Facebook/Yahoo/AOL/Hotmail, poţi comenta folosind acest formular de comentarii: